Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Motivaţia principală a vizitei lui Băsescu în SUA e semnarea acordului privind scutul

"Motivaţia principală, poate nu singură, dar principală, este semnarea acordului privind scutul antirachetă. E un lucru ştiut şi de noi, la comisiile de specialitate, în primul rând din partea partenerului american, că la începutul acestei toamne era programată semnarea acordului negociat. Ne-am întâlnit şi cu echipa de negociere americană, şi cu cea română la Parlament şi am stat şi separat la discuţii, ştiam aceste lucru. Cu siguranţă se va semna...", a spus Corlăţean.
Preşedintele Comisiei de politică externă a precizat că astfel de acorduri sunt semnate, de obicei, în prezenţa preşedinţilor de către miniştrii competenţi mandataţi. "Fără a avea încă detaliile oficiale, eu presupun că la un nivel de ministru al afacerilor externe se va semna acest acord, probabil în prezenţa miniştrilor", a spus el.
"Eu cred, aşa cum îl cunoaştem pe domnul preşedinte Băsescu, că domnia sa n-ar fi făcut deplasarea în SUA dacă nu i s-ar fi garantat în final, cu multe demersuri şi presiuni, o întâlnire cu preşedintele SUA. E un lucru firesc să se vadă cu preşedintele SUA. Faţă de poziţia României care trebuie recunoscută şi respectată, e un lucru necesar", a adăugat Corlăţean.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a mai remarcat şi că vizita lui Traian Băsescu are loc în contextul comemorării evenimentelor din 11 septembrie, "pe fundalul necesităţii de securitate". El a susţinut că, din "precipitarea" anunţării vizitei se poate deduce că "a existat o presiune pe ultima sută de metri pentru a se lipi de aceste evenimente o astfel de vizită". "De aici, caracterul mai puţin potrivit şi mai neprofesionist al modului în care s-a lucrat", a adăugat el.
Traian Băsescu se va afla la Washington, în data de 13 septembrie, într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii, a anunţat Preşedinţia.
Ministrul Teodor Baconschi a anunţat, pe 14 iulie, că acordul între România şi SUA privind scutul antirachetă va fi semnat de şefii diplomaţiilor din cele două ţări şi a precizat că se lucrează la convenirea condiţiilor în care acest acord să fie semnat cât mai rapid.
Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu va participa la semnarea acordului cu SUA referitor la participarea României la sistemul american antirachetă din Europa, ministrul Teodor Baconschi a răspuns că documentul va fi semnat probabil de şefii celor două diplomaţii. "Cred că nu preşedintele României şi preşedintele SUA vor semna manu propria acest acord. Probabil şefii celor două diplomaţii şi lucrăm la convenirea condiţiilor în care acest acord să fie semnat cât mai rapid", a menţionat ministrul de externe.
El a adăugat că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi şi-a exprimat speranţa că în această toamnă va fi găsit "cadrul optim" pentru pasul următor.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti lucrează la o întâlnire între preşedintele Traian Băsescu şi omologul său american, Barack Obama, declara la 4 iulie ambasadorul Mark Gitenstein, care a apreciat că aceasta va avea loc "când va fi momentul potrivit".
Categorie articol: 

Comentarii