Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moscova se opune unei misiuni UE in Georgia

Rusia se opune desfasurarii unei misiuni de observatori a Uniunii Europene in Georgia, apreciind ca aceasta ar conduce la o "fragmentare inutila" a misiunilor ONU si OSCE deja prezente, a declarat luni purtatorul de cuvint al diplomatiei ruse, citat de AFP.
"In ceea ce priveste mobilizarea in Georgia a unei misiuni autonome a UE in cadrul politicii europene de securitate si aparare, avansata cu prilejul intilnirii ministrilor europeni de Externe, apreciem ca aceasta va duce la o fragmentare superflua" a misiunilor ONU si OSCE deja prezente, a precizat acesta.
"ONU si OSCE asigura deja de facto" aceasta misiune de observatie, a adaugat purtatorul de cuvint al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko intr-o conferinta de presa la Moscova.
Declaratia a fost facuta cu prilejul vizitei presedintelui in exercitiu al Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy, la Moscova, in scopul accelerarii retragerii trupelor ruse din Georgia.
Seful statului francez, sosit in jurul orei locale 13.45 (12.45, ora Romaniei), urmeaza sa se intilneasca cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, si este insotit de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si de Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.
Moscova spera de altfel ca "UE va participa activ la lansarea unei misiuni de politie a OSCE in zona de securitate adiacenta Osetiei de Sud", potrivit lui Nesterenko. Rusia se pronunta in favoarea trimiterii unei forte internationale de politie "in cadrul unui mandat al OSCE pe cit posibil cu sprijinul UE", pentru a asigura securitatea in teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.
Simbata, ministrii europeni ai Afacerilor Externe, reuniti la Avignon, in sudul Frantei, s-au pronuntat din nou pentru "mobilizarea unei misiuni autonome a PESC" (Politica europeana pentru securitate comuna), care ar putea dispune de un efectiv de circa 150-200 de persoane, potrivit unor oficiali europeni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii