Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moscova apreciaza ca UE "se autopedepseste" prin suspendarea negocierilor privind acordul cu Rusia

UE "se autopedepseste" prin decizia de suspendare a negocierilor in curs de desfasurare privind incheierea unui nou acord de parteneriat cu Moscova, a apreciat, luni, ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cijov, dind insa asigurari ca Rusia nu va dramatiza situatia, relateaza AFP.
"Este vorba de autopedepsire din partea UE deoarece nu isi consolideaza credibilitatea in calitate de partener", a declarat Cijov unui grup de jurnalisti, la scurt timp dupa incheierea summitului extraordinar european. "Nu vom dramatiza. Nu mai avem nevoie de aceste negocieri si de acest nou tratat cu UE", a adaugat acesta. "Poate ca negocierile au nevoie de mai mult timp pentru a pregati urmatoarea sedinta de negocieri", a precizat diplomatul rus.
Liderii UE au decis luni sa suspende discutiile intre cele doua parti atita timp cit trupele ruse stationate in Georgia nu vor reveni pe pozitiile detinute anterior de declansarea ostilitatilor.
"Cred ca UE se inseala privind evaluarea situatiei de pe teren deoarece Rusia si-a retras deja trupele suplimentare", a declarat Cijov. "Un singur detasament de trupe de mentinere a pacii compus din 500 de persoane se mai afla in zona-tampon, ceea ce nu contravine acordului de pace in sase puncte", a adaugat ambasadorul rus, care s-a deplasat pina la intrarea in cladirea unde avea loc summitul pentru a face declaratii presei.
Negocierile privind incheierea unui nou parteneriat cu Moscova, demarate in iulie si care urmau sa continue la 15 septembrie, vizeaza intensificarea relatiilor economice, energetice si politice intre UE si Rusia, reglementate in prezent printr-un acord semnat in 1997.
"Vom examina rezultatele Consiliului european si vom trage propriile concluzii. Am fost intrebat daca Rusia va inchide intr-adevar robinetul de gaz si petrol catre UE, dar va pot asigura ca asa ceva nu se va intimpla", a subliniat diplomatul rus.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii