Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moraru, mai bogat decit Caruz

Surpriza imensa: averea lui Caruz s-a "topit" sub lupa evaluatorilor de la revista "Capital", care au publicat ieri TOP 300 al celor mai bogati oameni din Romania. Daca in TOP 500 al celor de la "Adevarul", unde Patriciu era pe primul loc, PNL-istul Gheorghe Caruz era in primii 20 cei mai bogati patroni, cu o avere estimata la 350 milioane euro, in TOP 300 "Capital" el aluneca spre o valoare mult mai mica - maxim 70 milioane euro -, fiind pozitionat undeva la jumatatea clasamentului. De unde provine aceasta diferenta enorma intre cele doua evaluari? Care este valoarea reala a averii lui Gheorghe Caruz? S-a gresit la evaluarea averii si daca da, cine a comis o eroare: echipa de redactori de la TOP 300 "Capital" sau cei de la TOP 500 "Adevarul"? Care este, de fapt, averea afaceristului brailean? Toate acestea sint intrebari la care cel vizat, adica Gheorghe Caruz, a evitat sa formuleze raspunsuri concrete. Singurele comentarii facute de sursa citata s-au legat, totusi, de intrebarea "cine a fost cel mai aproape de realitate: Capital sau Adevarul?" In opinia lui Gheorghe Caruz, mai precisa este evaluarea din TOP 500 "Adevarul", desi nici aceasta nu se apropie de realitatea invocata de omul de afaceri. Argumentul sau forte: a primit oferte de a-i fi cumparate afacerile cu sume mult mai mari.
Un raspuns la toate inrebarile de mai sus ar putea fi extras daca luam in calcul faptul ca este de notorietate apartenenta lui Gheroghe Caruz la aripa Patriciu a PNL si daca proprietarul trustului "Adevarul" si-a facut un top in care el este ocupantul primului loc, ar fi fost normal sa-l salte pe un loc fruntas si pe colegul lui PNL-ist de la Braila.
Oricum ar fi, un lucru este cert: din averea sa imensa nu s-a grabit sa investeasca peste programul negociat cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste protejarea mediului, astfel incit sa rezolve o problema pe care brailenii o reclama de ani de zile, adica mirosul insuportabil de dejectii de la fermele sale de crestere a porcilor.

TOP 300 "Capital" il declara pe Marin Moraru ca fiind cel mai avut om de afaceri din Braila

In topul realizat de revista "Capital" apar, ca si anul trecut, doi braileni: Marin Moraru si Gheorghe Caruz, ambii cu afaceri in domeniul producerii si procesarii carnii de porc. Primul, Marin Moraru, apare pe pozitia 70, cu o avere estimata la circa 110 milioane euro, secondat de Caruz pe locul 116, cu o avere de circa 70 milioane euro. In mod automat, acest nou clasament il rastoarna pe cel realizat de "Adevarul" care il pozitiona ca fruntas pe Caruz, secondat la mare distanta de Moraru. Practic, cele doua topuri se prezinta ca doua clasamente diametral opuse.
In cazul lui Caruz, redactorii TOP 300 "Capital" au luat in calcul cele 14 firme ale omului de afaceri, cu activitate in cresterea si valorificarea porcilor. Important de mentionat ca in urma cu un an, adica in editia din 2007 a aceluiasi top, Caruz avea o avere estimata la circa 50 - 55 milioane de dolari. Complexul de Porci, fermele zootehnice, abatoarele, cele doua fabrici de preparate din carne, fabrica de bauturi racoritoare, una de constructii, cea de comert exterior si una de produse petroliere si statii de benzina, toate au fost evaluate alaturi de proprietatile imobiliare din Bucuresti, Valea Prahovei si Braila, iar cifra finala a fost 65 - 70 milioane euro. Suma indicata este insa de 5 ori mai mica decit cea indicata de realizatorii TOP-ului 500 "Adevarul" unde estimarea averii lui Caruz era undeva la 350 milioane euro. In aceasta evaluare, cel mai greu a atirnat evaluarea SC "Complexul de Porci", care singura ar valora circa 250 milioane euro.
Revenind la TOP 300 "Capital", grupul de firme "Marex" condus de Marin Moraru a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 112 milioane euro si un total consolidat al activelor de 85 milioane euro. "Numai in ultimii 5 ani, investitiile braileanului in grupul de firme au fost de 50 milioane euro, din care 3,25 milioane euro au fost bani obtinuti prin programele Sapard", se arata in materialul care insoteste prezentarea omului de afaceri brailean. In consecinta, redactorii de la revista amintita au facut o estimare a averii lui Moraru la circa 110 milioane euro, in crestere fata de editia din 2007, cind estimarea se ridica la circa 85 milioane dolari.
In oglinda, in TOP 500 "Adevarul", Moraru s-a clasat sub Gheorghe Caruz, mai precis pe pozitia 116, cu o avere estimata la circa 75 - 80 milioane euro. Astfel, diferentele in acest caz sint mult mai mici in comparatie cu Gheorghe Caruz. "Nu comentez modul in care cele doua publicatii au realizat evaluarile, dar pot afirma ca, in cazul meu, valoarea indicata in topul celor de la revista "Capital" este cea reala, pentru ca au venit aici si le-am furnizat informatiile pe care le-au solicitat", ne-a declarat Marin Moraru.

"Mai profesionisti mi s-au parut cei de la "Adevarul""

Contactati de redactorii "Obiectiv", realizatorii TOP 300 "Capital" sustin ca evaluarea lor este cit se poate de realista, ba, mai mult, spun ca au fost indulgenti atunci cind au realizat cotatiile in cazul proprietatilor imobiliare ale omului de afaceri Gheorghe Caruz. Surse din cadrul revistei au explicat ca din discutiile initiale purtate cu omul de afaceri brailean, acesta ar fi indicat ca valoare totala a averii sale suma de 400 milioane euro, dar ca din calcule si estimari realitatea a fost doar 70 milioane euro. La rindul sau, Gheorghe Caruz, contactat de o publicatie centrala, a explicat ca nici una dintre estimari nu este cea reala, intrucit ar fi primit oferte de a-si vinde afacerile cu sume de peste 400 milioane euro. Cu toate acestea, a punctat ca se simte mai apropiat de evaluarea celor de la Adevarul. "Mai profesionisti mi s-au parut cei de la Adevarul, pentru ca au scormonit mai mult ca sa faca o evaluare pentru topul lor. Chiar si asa, daca ma intrebati pe mine, valoarea este mult mai mare pentru ca am primit oferte de sute de milioane pentru a vinde afacerile mele. Ce ma ingrijoreaza mai mult este de unde au aflat cei de la Adevarul despre evaluarea facuta de banci in ceea ce priveste firma "Complexul de Porci", pentru ca aceste informatii sint confidentiale. Oricum, nu mi-am dorit sa apar in nici unul dintre aceste topuri, dar pina la urma este un act jurnalistic demersul ambelor publicatii, chiar daca rezultatele la care au ajuns sint atit de diferite ca valori", a spus Caruz.
Oricare ar fi valoarea reala a averii omului de afaceri liberal, un lucru ramine cert: numele sau si al afacerilor pe care le deruleaza, cel putin in Braila, sint "patate" de mirosurile pestilentiale provenite de la dejectiile porcilor din fermele sale, situate la marginea municipiului. Ce-i drept, exista un program multianual de investitii pe parte de protectia mediului, care ar putea rezolva aceasta problema, iar Caruz a respectat pina acum graficele asumate. Cumulat, aceste investitii se ridica la circa 1 milion de euro, suma infima chiar si in comparatie cu varianta cea mai pesimista a valorii averii sale, adica 70 milioane euro. Cu alte cuvinte, ce inseamna la o avere personala de 70 milioane de euro, un efort investitional de 1 milion de euro, atita vreme cit renumele unui om de afaceri este in joc? Mult prea mult in cazul lui Caruz, care refuza sa accepte pina si realitatea ca mirosul care deranjeaza zeci de mii de braileni provine de la fermele sale de crestere a porcilor.

Gigi Becali, Ion Tiriac si Dinu Patriciu - cei mai bogati romani in Top 300 "Capital"

Gigi Becali a trecut pe locul intii in topul celor mai bogati romani, realizat de revista "Capital", cu o avere de 2,5 miliarde euro, urmat de Ion Tiriac, a carui avere este estimata la 2,2-2,4 miliarde euro si de Dinu Patriciu, cu o avere estimata la 2-2,1 miliarde euro.
Gigi Becali ocupase in topul de anul trecut locul doi, cu o avere estimata la 2,8-3 miliarde dolari.
Dinu Patriciu a fost plasat anul trecut pe locul intii, cu o avere estimata atunci la 3,1-3,3 miliarde dolari, iar Ion Tiriac ocupase locul al treilea, cu 2,2-2,4 miliarde dolari.
Pe locul 4 in topul din acest an se afla familia Voiculescu, cu 1,5-1,6 miliarde euro, in urcare de pe pozitia a 10-a, unde fusese clasata anul trecut, cu 0,9-1 miliard de dolari.
Locul 5 este ocupat in 2008 de familia Paunescu, cu o avere de 1,3-1,4 miliarde euro, dupa ce anul trecut se situase pe locul 6, cu 1,6-1,8 miliarde dolari.
Ioan Niculae ocupa locul 6 cu 1,27-1,29 miliarde euro, in crestere cu doua pozitii fata de editia precedenta a topului, in care i se estimase o avere de 1,4-1,6 miliarde dolari.
Pe locul 7, in scadere cu trei pozitii fata de anul trecut, se afla Sorin Ovidiu Vintu, cu 1,2-1,25 miliarde euro, fata de o avere de 2,1-2,3 miliarde dolari anul trecut.
Potrivit Top 300 Capital, locul 8 este ocupat de familia Adamescu, cu o avere de 1-1,1 miliarde euro, iar pe locul 9 sint fratii Nicula, cu 960-980 milioane euro, in scadere de pe locul 5 anul trecut, cind aveau o avere estimata la 1,9-2,1 miliarde dolari.
Locul 10 este ocupat de fratii Cristescu, cu o avere estimata la 800-820 milioane de euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii