Mergi la conţinutul principal

Moraru, cel mai bogat brăilean

* apar, totuşi, importante diferenţe când vine vorba de estimarea valorii averii lui Moraru: TOP 300 Capital indică suma de 165 - 170 milioane euro, în timp ce în TOP 500 al celor de la Forbes averea lui se topeşte la 60 - 62 milioane euro * la nivelul judeţului nostru, pe locul secund s-a clasat Gheorghe Caruz, cu o avere de 45 - 50 milioane euro (varianta TOP 300) sau, ceva mai optimistă, de 50 - 55 milioane euro în varianta TOP 500 * new-entry în TOP 300 este familia Stăncic, deţinătoarea afacerii "Tancrad", cu o avere de 19 - 20 milioane euro

Marin Moraru îşi menţine şi în acest an statutul de "cel mai bogat brăilean", cu o avere estimată la 165 - 170 milioane de euro de către unii evaluatori (Topul 300 Capital) sau doar 62 milioane euro de alţii (Top 500 miliardari - Forbes). Dincolo de discrepanţa majoră legată de valoarea averii lui Moraru, un alt lucru se evidenţiază la o trecere sumară în revistă a celor două clasamente: este pentru prima oară în ultimii 5 ani de când se fac două evaluări în paralel ale bogaţilor României, când realizatorii TOP-urilor ajung la aceeaşi concluzie, şi anume că Moraru este cel mai bogat brăilean. Din 2008, de când şi echipa Forbes România face propriul clasament, an de an Gheorghe Caruz a apărut pe primul loc la nivel local şi abia apoi Moraru, în timp ce evaluatorii de la revista Capital răsturnau clasamentul brăilean. Aşa cum am spus, în acest an surprize, surprize... Nu la fel de surprinzătoare este însă şi intrarea în top-ul bogaţilor a familiei Stăncic din Galaţi, nimeni alta decât proprietara afacerii "Tancrad", firmă omniprezentă cam în tot ce mişcă pe piaţa contractelor pe bani publici la Brăila. Vă propunem în cele ce urmează o radiografie a celor două clasamente, pentru a vă forma o opinie legată de evoluţia afacerilor bogaţilor Brăilei, dar şi a "stranierilor" cu afaceri la Brăila.

25topcapital1 Anul 2010 a însemnat pentru două dintre firmele reprezentative din grupul condus de Moraru o cifră de afaceri de peste 580 milioane de lei, cu aproape 400 de salariaţi şi un profit net de aproape 20 milioane lei Averea lui Moraru se menţine la 170 milioane euro

O privire aruncată asupra celor două clasamente privind bogaţii României relevă două mari aspecte, cel puţin în ce priveşte judeţul nostru. În primul rând, aşa cum am spus, diferă enorm sumele înaintate de fiecare echipă de evaluare în parte. În al doilea rând, este pentru prima oară când cele două echipe ajung, totuşi, la o concluzie comună sau mai bine zis la un răspuns clar la întrebarea "Cine este cel mai bogat brăilean?" Ei bine, ediţiile din acest an ale celor două clasamente - unul realizat de revista Capital, iar celălalt de echipa Forbes -, îl indică pe Marin Moraru ca fiind cel mai avut om din Brăila. Dacă ar fi să ne luăm după TOP-ul celor de la Capital, Moraru, pe poziţia 28 la nivel naţional, ar avea o avere de circa 165 - 170 milioane euro, iar dacă privim la clasamentul Forbes doar 60 - 62 milioane de euro, adică locul 74 naţional. Anul trecut, brăileanul a ocupat în Capital locul 34 tot cu 165 - 170 milioane de euro, în schimb în clasamentul Forbes avea o evaluarea averii undeva la 52 milioane de euro. "Singura cale spre preţuri bune şi corecte este producţia", le-a declarat Moraru realizatorilor TOP 300, cu referire la faptul că a crescut preţul cerealelor în contextul în care preţul cărnii de porc a rămas pe loc. "2010 a fost anul în care ne-am luptat cu proiectele pentru accesarea de fonduri europene, acţiune soldată cu rezultate modeste", a mai spus Moraru punctând că are un plan de afaceri care cuprinde introducerea energiilor regenerabile, finalizarea instalaţiei de biogaz, precum şi creşterea capacităţii de producţie a fabricii de bioetanol.
Anul 2010 a însemnat pentru două dintre firmele reprezentative din grupul condus de Moraru o cifră de afaceri de peste 580 milioane de lei, cu aproape 400 de salariaţi şi un profit net de aproape 20 milioane lei.

Caruz, lovit de criză

În ediţia din acest an a TOP 300, Gheorghe Caruz este pe poziţia 130, cu o avere estimată la 45 - 50 milioane de euro, în alunecare de pe locul 89, anul trecut, cu 68 - 70 milioane de euro. În paralel, TOP 500 îl poziţionează acum pe locul 86, cu 50 - 55 milioane de euro, clasare net inferioară faţă de ediţia de anul trecut, când evaluarea indica 95 - 110 milioane euro. În linii mari, Caruz s-a plâns ambelor echipe de evaluatori cu privire la situaţia grea pe piaţa producerii cărnii de porc şi a preparatelor din carne: lipsa susţinerii financiare a statului şi reducerea efectivului de porci din cauza crizei pe fondul consumului de carne în scădere al populaţiei. Pentru TOP 300 a vorbit un pic şi despre acţiunea de concordat preventiv prin intermediul căreia susţine că şi-a pus la adăpost afacerea pentru a găsi cumpărător pentru business-ul său ori un eventual partener. Tot lor le-a spus despre faptul că grupul pe care îl conduce a scos la vânzare platforma Galco pentru 75 milioane euro şi platforma de la Baldovineşti pentru 181 milioane de euro. "Oricum, suntem în negocieri cu mai multe grupuri de investitori din străinătate şi sperăm să găsim cât mai curând o rezolvare", a mai spus Caruz.
Potrivit datelor de bilanţ, anul trecut grupul de firme unde omul de afaceri apare asociat sau acţionar a avut un număr mediu de salariaţi de peste 800 persoane şi a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 156 milioane de lei, din care a rezultat un profit modic în comparaţie cu suma de mai deveme, mai precis aproximativ un milion de lei.

Averea lui Tărâţă, 45 - 47 milioane sau 120 - 125 milioane euro?

În afară de bogaţii autohtoni, există în cele două clasamente şi doi gălăţeni cu afaceri în Brăila, precum şi un nemţean. Este vorba despre Petrică Herăscu, care deţine grupul Galmopan, cel mai important producător de produse de panificaţie, dar şi biscuiţi din gama premium, cu o avere estimată la 33 - 35 milioane de euro, clasat pe poziţia 170 în TOP 300. Al doilea gălăţean este Cătălin Chelu, cel care deţine o televiziune în Brăila, având o avere de 40 - 42 milioane de euro, potrivit celor de la TOP 300 şi doar 22 - 24 milioane euro în varianta TOP 500. De punctat aici ar fi că omul de afaceri gălăţean este în centrul unui scandal, iscat după ce procurorii DNA au cerut anul trecut arestarea sa sub acuzaţia că ar fi încercat să-l mituiască pe chestorul şef de poliţie, la acea vreme, Dan Valentin Fătuloiu, cu suma de un milion de euro. În schimbul banilor Chelu i-ar fi cerut oficialului MAI să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu şi persoane apropiate acestuia.
Al treilea afacerist din afara judeţului nostru, dar care derulează afaceri la Brăila este deputatul Culiţă Tărâţă, administratorul celei mai mai exploataţii agricole din ţară, Insula Mare a Brăilei. După estimarea celor de la Capital, averea lui Tărâţă se ridică la 120 - 125 milioane de euro, dar este puternic diminuată de Forbes, care susţine că ar fi de trei ori mai mică, adică undeva la 45 - 47 milioane de euro. În ce-l priveşte pe arendaşul IMB, ar fi interesant de precizat că o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie obligă Agenţia Domeniilor Statului să transfere terenul din Insula Mare a Brăilei către o firmă din Iaşi. Culiţă a recunoscut reporterilor "Obiectiv" că nu mai există nicio cale de atac a acestei decizii, deci nu va avea încotro şi va trebui să predea terenul. De asemenea, s-a declarat convins că transferul nu va fi decât unul strict pe documente şi că în activitatea agricolă din Insulă nu se va schimba nimic, întrucât încă din 2004 Tărâţă a făcut echipă bună cu firma din Iaşi. Totuşi, pentru Capital el a spus: "Am un contract ferm o sentinţă definitivă şi irevocabilă de concesionare a terenului pe 49 de ani, din care au trecut doar 10 ani".

25topcapital2 Gheorghe Caruz se află pe locul doi în topul celor mai bogaţi brăileni Galaţiul are mult mai mulţi bogaţi decât Brăila

Aşa cum arată TOP 300, judeţul vecin, Galaţi, are 7 superbogaţi incluşi în clasament: Corneliu Istrate (75 - 78 milioane euro), Costel Miron (52 - 54 milioane euro), Cătălin Chelu (40 - 42 milioane euro), Andrei Lişinschi jr. (40 milioane euro), Petrică Herăscu (33 - 35 milioane euro), Corneliu Găvăneanu (20 - 21 milioane euro) şi Marian Băilă (17 - 18 milioane de euro). În schimb, în varianta TOP 500, echipa este un pic mai extinsă, astfel: Corneliu Istrate apare cu o avere de doar 50-52 milioane euro, Costel Miron cu 57 - 59 milioane euro, Cătălin Chelu doar 22 - 24 milioane euro, Andrei Lişinschi jr. (7 - 8 milioane euro), Corneliu Găvăneanu (54 - 56 milioane euro), Marian Băilă (10 - 11 milioane euro), Adrian Comşa (16 - 17 milioane euro), Spiru Mantu şi Mihai Humă cu câte 24 - 26 milioane euro, Marian Andreev (23 - 25 milioane euro) şi nou intrată în clasament, cu o avere de 19 - 20 milioane euro, familia Stăncic, proprietara afacerii "Tancrad". De precizat că firma are foarte multe megacontracte pe bani publici, inclusiv fonduri europene, cu autorităţile brăilene. La Brăila, firma "Tancrad" este implicată în proiecte precum reabilitare şi modernizare reţele de apă-canal, întreţinerea mai multor sectoare de drumuri judeţene, inclusiv deszăpezirea lor, execuţia lucrărilor la platoul din faţa Palatului Administrativ, precum şi la zona cu fântâni arteziene din lateralul aceleiaşi clădiri. De asemenea, o sumă frumuşică îi revine şi dintr-un alt megacontract ce vizează modernizarea-reabilitarea unui tronson din Calea Călăraşilor. În plus, are loc de cinste şi în asocierea care reabilitează Bulevardul Dorobanţilor. Printre cele mai recente reuşite se numără câştigarea contractului în valoare de 358 milioane lei aferent lucrărilor de reabilitare de drumuri judeţene şi comunale, la pachet în judeţele Brăila şi Galaţi, plus alţi bani, 62 milioane lei, pentru întreţinerea străzilor din municipiul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro