Mergi la conţinutul principal
Finanţarea sportului, în aer la Brăila

Mor cluburile de frica DNA

• deşi Guvernul a aprobat, recent, Ordonanţa de Urgenţă 38, care permite finanţarea transparentă a activităţilor sportive de către autorităţile locale, lucrurile rămân în continuare incerte la Brăila • cluburile sportive brăilene salută decizia Guvernului şi aşteaptă cu nerăbdare ca Primăria şi Consiliul Judeţean să stabilească un contract cadru comun pentru sprijinul financiar •liderii administraţiei nu sunt însă siguri că pot acţiona • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, deşi încrezător în utilitatea noii legi, susţine că departamentul Juridic încearcă să găsească o soluţie legală, astfel încât să nu apară probleme cu organele de control pe viitor • la rândul său, primarul Marian Dragomir se plânge că nu a primit niciun răspuns de la Curtea de Conturi privind finanţarea sportului şi că noua lege nici măcar nu a fost promulgată de preşedintele României • în tot acest timp, liderii celor mai mari trei cluburi brăilene îşi fac planuri optimiste pentru următorul sezon competiţional, dar recunosc: în lipsa finanţării bugetare, chiar şi supravieţuirea va fi o problemă

 

Iubitorii sportului, dar şi cluburile mai au de aşteptat până când administraţia brăileană va lua o decizie în privinţa accesării sau nu a portiţei legale deschise de Guvern, în urmă cu trei săptămâni, privind finanţarea transparentă a activităţilor de către autorităţile locale, respectiv OUG 38/2017. Asta deşi, teoretic, ar mai fi doar un pas de făcut până la punerea ei în practică, şi anume ca Primăria şi Consiliul Judeţean să stabilească un contract cadru comun pentru ca sportul local să poată fi sprijinit.

Plecând de la ideea că a fost clarificat cadrul legislativ, conducerile celor trei mari cluburi brăilene (Dacia Unirea, HC Dunărea şi Cuza Sport) privesc cu optimism viitorul disciplinelor sportive pe care le reprezintă. În schimb, liderii administraţiei brăilene nu s-au arătat convinşi că noul demers rezolvă problemele din trecut, în contextul în care s-ar bate cap în cap cu alte legi, iar frica de DNA încă apasă greu pe pixul celor care îşi asumă astfel de alocări. Dacă preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, le-a dat de lucru juriştilor pentru a vedea cum se poate aplica această ordonanţă, astfel încât să nu apară eventuale probleme, primarul Marian Dragomir nu pare dispus să „parieze”, deocamdată, pe dirijarea banilor publici către sport. Acesta se plânge în continuare că inspectorii de la Curtea de Conturi nu au dat nici până astăzi un răspuns contestaţiei Primăriei, iar OUG 38 nici măcar nu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Cum văd Chiriac şi Dragomir noua lege

Consiliul Judeţean Brăila a prins în bugetul din acest an 2,5 milioane de lei pentru a sprijini activităţile sportive, din care deja a alocat jumătate, după cum informează chiar preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. De asemenea, Primăria are pusă la păstrare suma de 1.670.000 lei, bani care s-ar putea duce către disciplinele sportive numai în contextul în care ar primi un răspuns favorabil la contestaţia înaintată către Curtea de Conturi Bucureşti, după cum a ţinut să sublinieze primarul Marian Dragomir. Cu alte cuvinte, deocamdată, doar Consiliul Judeţean alocă bani către disciplinele sportive brăilene.

Şeful judeţului a comentat noua lege a finanţării sportului făcând precizarea că va încerca să poarte o discuţie cu edilul-şef, astfel încât să găsească o variantă de a aloca bani către sport în acelaşi mod.

„Vreau să vedem cum putem ajuta, pe noua lege - pentru că ne dă acum posibilitatea legală -, echipa de handbal. Şi nu doar echipa de handbal, bineînţeles că putem să ne gândim şi la alte ramuri sportive. Eu vă spun că pe Legea 350 echipa de fotbal a câştigat un proiect şi mai sunt şi alte ramuri sportive care au câştigat proiecte pe parte de sport. Din punctul meu de vedere, orice lege e bună, atât timp cât este mai puţin interpretabilă. Oricum teama nu a fost a mea, ci a funcţionarilor. Până la urmă, semnez şi eu, dar şi funcţionarii semnează şi nu fac eu documentele. Dar cu cât ai un aparat administrativ şi funcţionari foarte bine pregătiţi, cu atât lucrurile merg mai bine. Dacă legile sunt mai puţin interpretabile, atunci lucrurile merg şi mai bine”, a afirmat Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă.

Contactat, ieri, de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, şeful judeţului a precizat că încă nu a reuşit să vorbească cu Marian Dragomir, însă a dat OUG 38 la analiză departamentului juridic, astfel încât să găsească cea mai bună soluţie legală, pentru a evita viitoare probleme cu auditorii de la Curtea de Conturi şi, ulterior, procurorii DNA.

„Suntem «pentru» finanţarea disciplinelor sportive şi a sportului de performanţă, dar trebuie să găsim şi soluţia legală. Să vedem cum putem să facem asta, ca nu cumva să fie iar interpretată legea de Curtea de Conturi. Am dat-o la Juridic să vadă care sunt variantele şi cum se poate merge mai departe. Eu nu sunt jurist. Dar vrem să analizăm şi alte modele din ţară, să vedem cum au procedat alţii. Căutăm o soluţie, dar să nu fie interpretabilă nici din punct de vedere al finanţării, nici de către Curtea de Conturi. Să nu finanţăm un an - doi şi apoi să se resfrângă tot asupra noastră, să luăm banii înapoi. La noi, încă nu au imputat nimic. Dar aşteptăm. Curtea de Conturi încă mai controlează. Nu şi-au exprimat deocamdată niciun fel de punct de vedere. Vrem să avem o discuţie informativă cu cei de la Curtea de Conturi în legătură cu OUG 38 să vedem cum putem merge mai departe”, a mai completat Chiriac.

Cât despre echipa de fotbal şi faptul că se apropie campionatul, sursa citată a afirmat că se încearcă găsirea unei soluţii cât mai rapide. „Este adevărat că şi oamenii ăia trebuie să ştie pe ce se bazează”, a mai precizat acesta.

În ceea ce priveşte Primăria Brăila, lucrurile nu stau prea bine atunci când vine vorba despre noua lege a sportului. Surse din cadrul administraţiei brăilene ne-au precizat că o echipă de control a Curţii de Conturi care a  acţionat din nou la Primărie a indicat că OUG 38/2017 nu poate fi luată în calcul. Primarul Marian Dragomir nu a dorit să facă prea multe comentarii pe acest subiect, însă a punctat că deocamdată aceasta nici măcar nu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Mai mult, a spus că ar putea primi şi contestaţii.

„Ea acum este trimisă la preşedinte pentru promulgare. Nu ştim dacă o va semna sau o va retrimite Parlamentului, sau dacă cineva o va contesta, în termen, la Curtea Constituţională. Pentru sport, banii sunt prinşi în bugetul municipiului. Dar Curtea de Conturi insistă pe aceleaşi subiecte ca şi anul trecut. O să avem o întâlnire într-o perioadă destul de scurtă pentru mediere şi abia atunci o să am o opinie de la ei. Repet, anul acesta sunt prinse în buget exact aceleaşi sume ca şi anul trecut, cu singura menţiune că nu am alocat niciun fond, deoarece nu am primit un răspuns de la Curtea de Conturi de la Bucureşti. Deocamdată nu ştim nimic. Din decembrie nu au răspuns la contestaţia noastră. Ei au spus să recuperăm banii alocaţi pe 2015 şi 2016. Noi am contestat şi, în funcţie de rezultatul pe care îl vom primi, vom decide exact ce să facem. Dacă de la Curtea de Conturi Bucureşti primim un răspuns favorabil, atunci lucrurile sunt în regulă. Dacă nu? Vom contesta în instanţă. Şi dacă vom câştiga rămâne ca acum, dacă nu, va trebui să recuperăm banii de la entităţile sportive care i-au primit şi folosit”, a afirmat Dragomir.

 

Valentin Avramescu: «Ordonanţa de Guvern ne salvează de la desfiinţare»

Cluburile sportive brăilene şi-au pus toate speranţele în Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Sorin Grindeanu, care modifică Legea 69/2000 a Educaţiei fizice şi sportului. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Daciei Unirea consideră că acum există cadrul legislativ prin care administraţia locală poate aloca bani sportului local, implicit clubului de fotbal pe care îl conduce şi că în felul acesta echipa de fotbal va supravieţui în Liga a II-a. Şeful Daciei Unirea spune că deja a avut o întâlnire cu preşedintele CJ Brăila şi că semnalele sunt pozitive. Liderul Consiliului Judeţean i-ar fi promis că va aloca banii de care Dacia Unirea are nevoie pentru a se menţine în cel de al doilea eşalon fotbalistic al ţării.

“Noi am avut o întrevedere cu preşedintele CJ, Francisk Chiriac. Acesta şi-a reiterat sprijinul financiar către Dacia Unirea. Acum departamentele juridice ale Primăriei şi Consiliului Judeţean va trebui să alcătuiască un cadru de finanţare care va trebui aprobat de Consiliul Local şi cel Judeţean, iar când toate aceste etape vor fi parcurse se va trece la aplicarea lui cu fiecare structură sportivă în parte. Deja noi am înaintat către CJ două proiecte de buget, unul pentru supravieţuirea în Liga a II-a, celălalt pentru realizarea unui obiectiv ceva mai îndrăzneţ, o clasare pe podium. Din câte am înţeles, se va merge pe un buget mediu. Ar fi vorba despre un buget de 240.000 lei, sumă care va fi acoperită în mod egal din trei părţi, Primărie, CJ şi fonduri proprii”, a declarat Avramescu. Sursa citată a mai spus că lucrurile ar trebui grăbite deoarece startul campionatului va avea loc la sfârşitul lunii iulie.

Aşteptăm cu optimism ca lucruile să meargă în direcţia dorită şi cât mai repede cu putinţă, deoarece orice întârziere contează enorm pentru noi. Săptămâna viitoare lotul trebuie să se reunească: campionatul va începe la finalul lunii viitoare şi trebuie să ştim pe ce buget vom miza, ca apoi să fim preocupaţi doar de partea sportivă. Trebuie să alcătuim lotul de jucători, iar ca să putem renegocia contractele trebuie să avem şi ce să le oferim fotbaliştilor”, a mai spus Avramescu.

Vă reamintim că Dacia Unirea a primit anul trecut în jur de 50.000 lei de la Primăria Brăila însă ultima tranşă, cea de 25.000 nu a mai ajuns la clubul de fotbal ea fiind blocată de o decizie a Curţii de Conturi, care a considerat ca ilegală finanţarea echipei. Din aprilie 2017 şi principalul finanţator, Florin Cîrligea, a închis robinetul cu bani către echipa fanion a oraşului Brăila. Contactat telefonic omul de afaceri brăilean a spus clar şi răspicat: “Pentru mine capitolul fotbal este închis!”. Iar în aceste condiţii participarea Daciei Unirea în următorul sezon al Ligii a II-a depinde numai şi numai de sprijinul autorităţilor locale. 

 

George Caranica este convins că HC Dunărea poate beneficia de pe urma OUG 38

Vicecampioana României la handbal feminin, HC Dunărea poate beneficia de prevederile ordonanţei de guvern. Aceasta este părerea lui George Caranica, preşedintele echipei de handbal. Social-democratul s-a arătat convins că dacă, după sancţiunile impuse de Curtea de Conturi, echipa de handbal miza doar pe bugetul alocat de către Consiliul Judeţean, acum poate cere din nou bani şi de la Primărie.

“Odată cu această ordonanţă vom putea depune un proiect pentru finanţarea HC Dunărea şi la Primăria Brăila, pentru că ne dorim ca acest club să continue seria performanţelor pe plan naţional. Aşteptăm să se stabilească modalităţile de implementare a noilor norme privind susţinerea sportului, să nu mai existe probleme ulterioare cu Curtea de Conturi şi apoi vom depune un un proiect  şi acolo. Cât priveşte Consiliul Judeţean, acesta ne-a repartizat deja un buget pentru echipa de handbal”, a precizat Caranica.

 

Mircea Totolici: «100% la finalul campionatului următor suntem în Liga Naţională»

Şi managerul echipei de baschet Cuza Sport, Mircea Totolici, consideră că odată cu apariţia şi publicarea în Monitorul Oficial al ordonanţei de guvern, echipa de baschet are 100% şanse ca în campionatul 2017-2018 să promoveze în Liga Naţională.

“Articolul 18 alineatul 2 litera B spune clar: «prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat şi pentru finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial deţinătoare de Certificat de Identitate Sportivă (CIS)». Odată deblocată finanţarea eu cred că şi Cuza Sport va putea primi sprijin financiar atât pentru echipa de seniori cât şi pentru grupele de copii şi juniori, pentru că trebuie să precizez că la Cuza Sport sistemul piramidal este complet. Am avut deja discuţii cu reprezentanţii administraţiei locale şi sper ca la finalul acestei săptămâni lucrurile să se clarifice şi să primim răspunsul aşteptat, pentru că, repet, acum legislaţia în vigoare permite atât Primăriei cât şi Consiliului Judeţean, să sprijine sportul”, a declarat Totolici.

 

Ce spune OUG 38/2017

OUG 38/2017 a fost aprobată de Guvernul Sorin Grindeanu şi a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 mai 2017. Aceasta prevede că sportivii îşi vor putea desfăşura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă, în care va fi stipulată valoarea drepturilor băneşti aferente activităţii sportive prestate de către sportivul de performanţă sau de către alte persoane juridice sau fizice implicate în activitatea sportivă, respectiv, modalităţile şi termenele de plată. Potrivit prevederilor actuale ale legii educaţiei fizice şi sportului, structurile sportive de drept public, organizate ca servicii în cadrul administraţiei publice locale, nu pot încheia raporturi juridice specifice activităţii sportive cu sportivii de performanţă şi există riscul blocării activităţii sportive de performanţă, prin îngheţarea anului competiţional 2017-2018, din imposibilitatea de finanţare a activităţii sportive de către administraţia publică locală.

Cel mai important aspect este că actul normativ creează cadrul legal necesar administraţiei publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru: „finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale; finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă; finanţarea programelor sportive organizate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către asociaţiile judeţene/municipiului Bucureşti pe ramuri de sport, afiliate la federaţiile sportive naţionale corespondente; finanţarea programelor sportive desfăşurate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către federaţiile sportive naţionale, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, ori inspectoratele şcolare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; finanţarea programelor sportive derulate de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pentru înaltă performanţă sportivă; premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive interne şi internaţionale oficiale”.

O altă noutate constă în stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publică locală care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportivă, ca ordonator de credite aflat în subordinea unităţii administrativ-teritoriale. Totodată, potrivit noilor reglementări, autorităţile publice centrale au posibilitatea să includă sume pentru finanţarea activităţii structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflat în subordinea sa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro