Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Monumentul eroilor, in "razboi" cu municipalitatea braileana

In municipiul Braila nu exista nici un monument inchinat eroilor cazuti in Razboiul de Independenta din 1877-1878, Razboiul Balcanic, Primul si al Doilea Razboi Mondial. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR) Braila, colonel in rezerva, Bartu Buzea. Desi rezultatele studiului au fost comunicate autoritatilor locale inca de acum trei ani, situatia este aceeasi si in prezent. La recenta sedinta a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Virstice, reprezentantii ANVR Braila au ridicat din nou aceasta problema, obtinind promisiunea din partea subprefectului Dumitru Popa, de a reitera solicitarea lor Primariei, in vederea obtinerii unui spatiu si a autorizatiilor necesare ridicarii monumentului.
"Primarul de atunci, d-l Cibu, ne comunica, la sfirsitul anului 2006, ca propunerea de construire a Monumentului Eroilor va fi inclusa in calendarul activitatilor pe anul 2007 si, dupa identificarea sursei de finantare, va initia un concurs de proiecte. De atunci, nu s-a facut nimic, a ramas doar propunerea", a afirmat Bartu Buzea. Generalul in rezerva Sandu Temistocle, presedintele Asociatiei Cadrelor Militare in Retragere si in Rezerva, a subliniat importanta unui astfel de demers, atit din punct de vedere al semnificatiei morale, pentru a arata ca "n-am uitat de cei care au luptat si au murit pentru tara", dar si din punct de vedere al utilitatii, intrucit "la Cimitirul Eroilor, cind se depun coroane, este inghesuiala". De remarcat este faptul ca reprezentantii veteranilor nu au solicitat sprijin financiar din partea Primariei, ci doar alocarea unui spatiu pentru amplasarea monumentului.

Statuia furata

Subprefectul Dumitru Popa a apreciat initiativa reprezentantilor veteranilor de razboi, dar a precizat ca Primaria este institutia abilitata sa le rezolve doleanta, motiv pentru care i-a indemnat sa reia demersurile, tinind cont ca "s-a schimbat primarul". "Macar bustul sa-l punem la loc in cimitir sau cel putin sa-l ancoram mai bine, sa nu-l mai fure cineva ca sa-l topeasca", a spus, in concluzie, subprefectul.
Reamintim ca in primavara anului 2006, patru braileni recidivisti, cu virste cuprinse intre 25 si 43 de ani, au furat din Cimitirul "Sf. Constantin", bustul din bronz curat al generalului de divizie de aviatie Ion Macri, intemeietor, in anul 1912, al primei Scoli Militare de Pilotaj din Romania. Bustul a fost taiat, topit si vindut ca material neferos unor persoane necunoscute. Opera a sculptorului Varo Ionescu, inclusa pe lista monumentelor istorice, bustul a fost creat in anul 1923 si adus la Braila in 1993. Opera a aceluiasi autor, la Braila se mai afla statuia Ecaterinei Teodoroiu, din dreptul Palatului Administrativ. Bustul din bronz al generalului de divizie de aviatie Ion Macri a fost evaluat, la momentul furtului, la 250 de milioane de lei vechi. Valoarea istorica, de nepretuit, ramine insa marea pierdere a Brailei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii