Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Monstrul din Apollo, pedeapsă blândă

• internat de mai multe ori la Psihiatrie, Mihai Burlacu, înrăit consumator de alcool şi etnobotanice, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru rele tratamente aplicate minorului • agresorul trebuie să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii • diagnosticat cu tulburări de comportament şi având IQ la limită - 70, Burlacu a fost trimis în judecată în anul 2016, pentru că şi-a bătut fetiţa în vârstă de 6 anişori • bătută, înjunghiată şi băgată de mai multe ori în spital, concubina agresorului şi-a retras acuzaţiile, în condiţiile în care a avut nevoie de 55 de zile de îngrijiri medicale • 

 

Condamnare cu suspendare pentru Mihai Burlacu, “monstrul din Apollo”.

Magistraţii brăileni l-au condamnat pe infractorul de 31 de ani care şi-a terorizat familia la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de “rele tratamente aplicate minorului”. Burlacu a fost obligat, totodată, să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi să participe la programele de reintegrare socială organizate de Serviciul de Probaţiune. Sentinţa nu este definitivă (până ieri părţile implicate nu declaraseră apel). Ionela I., mama copilaşilor terorizaţi de Burlacu, a precizat că nu solicită daune civile şi că nu poate formula plângere penală pentru că-l iubeşte (!), în condiţiile în care a fost bătută şi umilită de nenumărate ori în faţa copilaşilor, un băieţel de 2 ani şi o fetiţă de 6 ani. 

 

Şi-a bătut concubina încă de când era însărcinată

La data la care au fost finalizate cercetările (octombrie 2016), Ionela I. trăia în concubinaj cu Mihai Burlacu de circa 8 ani. Au locuit într-o garsonieră de pe strada Ion Ghica, iar viaţa femeii şi a celor doi copilaşi a fost un calvar. Anchetatorii spun că, încă de la începutul relaţiei, Burlacu a avut un comportament violent, pe fondul afecţiunilor psihice de care suferă.

“În urmă cu circa şase ani, în perioada în care persoana vătămată I. I. era însărcinată cu fiica lor, concubinul său a început să o agresioneze. Ulterior, inculpatul a început să consume etnobotanice şi alcool în exces, împrejurare în care comportamentul său a devenit din ce în ce mai violent. A fost internat în repetate rânduri la Spitalul de Psihiatrie, de unde a fost externat la cererea concubinei, fără însă ca starea sa să fie ameliorată”, precizează anchetatorii.

Agresiv faţă de concubină dar şi faţă de vecini şi cunoscuţi, inculpatul a băgat-o pe Ionela de mai multe ori în spital, însă aceasta l-a iertat de fiecare dată, renunţând la acuzaţii (potrivit anchetatorilor, victima s-a împăcat de fiecare dată cu concubinul, întrucât “îl iubea şi nu dorea să-i facă rău”). A făcut acest lucru cu toate că era bătută în faţa copilaşilor, ori de câte ori bărbatul consuma alcool. Mai mult, agresorul îi interzicea victimei să iasă din garsonieră, ca să n-o vadă vecinii şi rudele cu semne pe faţă, şi o umilea în faţa micuţilor. Procurorul de caz: “Din depoziţia persoanei vătămate rezultă faptul că inculpatul avea şi alte manifestări nefireşti, umilind-o în prezenţa copiilor. De exemplu, venea acasă însoţit de persoane necunoscute împreună cu care consumase băuturi alcoolice şi, în prezenţa copiilor, îi cerea să-i lingă picioarele (!), să-i stingă ţigara pe limbă, să execute diverse alte dispoziţii”.

În noaptea de 11/12 februarie 2016, Mihai Burlacu s-a îmbătat, a devenit violent şi a început să înjure, cu toate că în garsonieră se afla şi mama sa. Speriată, concubina a solicitat intervenţia poliţiei. A fost condusă la centrul DGASPC destinat victimelor violenţei în familie (împreună cu copiii) unde a fost sunată de către soacra sa, care i-a promis că “Mihai se va purta frumos”. În ziua de 14 februarie 2016, Ionela a părăsit în grabă centrul, împreună cu copiii, fără să anunţe personalul DGASPC. Totodată, a refuzat să formuleze plângere penală împotriva concubinului.

O lună mai târziu, în ziua de 25 martie 2016, femeia a fost lovită cu ciocanul de bătut şniţele (în prezenţa copiilor). “Înainte de agresiune, inculpatul a încuiat uşa de la intrare şi a păstrat cheia asupra sa, împiedicându-şi, astfel, concubina să părăsească domiciliul. A reuşit să plece abia după două zile, când inculpatul le-a trimis, pe ea şi pe fiica lor, la un chioşc să-i cumpere bere. Acestea s-au deplasat la vecina lor, B.F., unde au rămas peste noapte. La data de 29 martie 2016, Burlacu a agresionat-o din nou, tot în prezenţa copiilor. Persoana vătămată a precizat că, de fiecare dată, «fata a reacţionat ciudat, nu părea speriată ci se uita fix, insistent, şi râdea». Băiatul, în schimb, a început să plângă”, precizează anchetatorii.

La un moment dat, profitând de faptul că bătăuşul a trimis-o să cumpere bere, Ionela a fugit la centrul de primiri urgenţe aparţinând DGASPC Brăila, lăsându-i pe copii acasă. Ea a fost condusă ulterior la UPU – Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru îngrijiri medicale, iar personalul medical a sesizat poliţia. 

 

Minoră bătută cu băţul de la aspirator

Rămasă singură cu tatăl alcoolic, fetiţa care nu împlinise vârsta de 6 ani a fost agresată fără motiv. În momentul în care i-a spus că a dormit la o vecină, Burlacu a acuzat-o că minte şi a început să o lovească cu pumnii şi cu picioarele. “În acel moment, am ţipat şi l-am trezit pe fratele mai mic. Tata m-a lovit cu un băţ de la aspirator, după care a început să mă tragă de păr şi să mă lovească cu capul de braţele de fier de la patul în care dormeam”, avea să povestescă victima, adăugând: “După ce m-a bătut, tata mi-a spus că, dacă mă întreabă cineva de unde am leziunile, să spun că am fost lovită de fratele meu în vârstă de 1 an”. Însă tatăl bătăuş avea să fie dat de gol şi chemat să dea socoteală.

Procurorul de caz: “La data de 1 aprilie 2016, o echipă formată din poliţişti şi angajaţi DGASPC s-a deplasat la domiciliul inculpatului, unde a constatat faptul că minora prezenta multiple echimoze, fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă - Secţia UPU în vederea acordării de îngrijiri medicale. Din raportul întocmit de DGASPC s-au concluzionat următoarele: Având în vedere echimozele observate la minoră (…), afirmaţiile acesteia exprimate după ce nu s-a mai aflat în apropierea tatălui, în legătură cu manifestarea agresivă a părintelui (în autovehiculul cu care se deplasa echipa de specialişti DGASPC minora a mărturisit faptul că echimozele se datorează loviturilor primite din partea tatălui său, acesta fiind cel care a învăţat-o să spună altceva) apreciem existenţa unui grad major de risc pentru cei doi copii în condiţiile menţinerii acestora la domiciliul tatălui”.

Mihai Burlacu a fost acuzat de rele tratamente aplicate minorului, iar DGASPC i-a preluat pe cei doi copii şi i-a internat în Centrul de primiri victime ale violenţei în familie, unde au stat până pe 11 aprilie 2016. În acea zi, mama micuţilor i-a luat şi a părăsit centrul fără a-i anunţa pe asistenţii sociali, ieşind pur şi simplu pe o fereastră.

În seara zilei de 11 mai 2016, Ionela I. se afla împreună cu cei doi copii în parcul din vecinătatea Şcolii “Mihu Dragomir”. Atunci şi-a făcut apariţia concubinul care, în stare avansată de ebrietate, le-a spus să meargă acasă. Ca să nu fie bătută din nou, brăileanca a plecat în acea noapte la nişte prieteni. La ora 1:30, însă, Burlacu a venit cu un taxi şi i-a cerut să vină acasă împreună cu copiii, ameninţând-o. Reprezentantul pachetului precizează:

“Ajunşi la domiciliu, inculpatul a încuiat uşa, a scos cheia şi a început să-şi lovească concubina. Iniţial, a lovit-o cu picioarele, apoi cu bara de susţinere a hainelor din şifonier peste cap, fapt pentru care aceasta şi-a ridicat mâinile deasupra capului, încercând să se apere. Inculpatul a târât-o în cada de la duş, a lăsat apa rece să curgă peste ea, apoi a scos geamul de la cabina de duş, lovind-o cu acesta peste cap. După ce geamul s-a spart, a continuat să o lovească, ţinând-o de ceafă, cu faţa în chiuvetă, cu o oală aflată în baie şi cu coada de la mop”.

În continuare, agresorul a ameninţat victima că o va omorî şi a scos din buzunarul pantalonilor un briceag cu care a tăiat-o în omoplatul stâng, până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. A stropit-o apoi cu apă şi a solicitat intervenţia unui echipaj de la Ambulanţă, care a transportat-o la spital. Scena violentă s-a derulat în prezenţa celor doi micuţi. Fetiţa stătea în pat şi privea fără să spună nimic, în timp ce frăţiorul ei ţipa speriat.

 

Dramă în familia din cartierul Apollo

După sesizarea poliţiei, Mihai Burlacu a fost dus la Spitalul de Psihiatrie, concubina a ajuns la UPU, iar copiii la Poliţia Municipiului (ulterior la centrul de primiri urgenţe din cadrul DGASPC).

Culmea, odată ajunsă la spital, Ionela a refuzat internarea şi intervenţia chirurgicală, afirmând că “nu are bani”. A primit totuşi îngrijiri medicale, după care a fost găzduită cu copiii la centrul destinat victimelor violenţei în familie, până pe 19 mai, când a părăsit din nou instituţia. Potrivit fişei de constatări preliminare a Serviciului de Medicină Legală (din 12 mai 2016) femeia înjunghiată de concubin prezenta leziuni ce au necesitat 8–10, respectiv 50-55 de zile de îngrijiri medicale. Burlacu a recunoscut că şi-a lovit concubina, dar, cu toate acestea, nu a putut fi cercetat pentru violenţă în familie, deoarece victima a preferat să-şi retragă acuzaţiile. A rămas în picioare acuzaţia de “rele tratamente aplicate minorului”, pe care a negat-o.

“Inculpatul a negat săvârşirea faptei, precizând că fiica sa (atunci în vârstă de 5 ani) fusese lovită din greşeală, cu o spatulă din lemn, de către fiul său, stare de fapt pe care a confirmat-o şi mama copiilor. Aceasta a adăugat că minora fusese învăţată să-l acuze în mod mincinos pe tatăl său de către o doamnă de la centrul de primiri urgenţe victime ale violenţei în familie”, precizează anchetatorii. Existenţa leziunilor a fost însă confirmată de certificatul medico-legal ce atestă că fetiţei i-au fost necesare 6 zile de îngrijiri medicale.

Mai mult, “urmare a incidentelor petrecute, minora lipsea deseori de la grădiniţă. În prezent (octombrie 2016 - n.r.) nu este înscrisă la şcoală şi nici nu beneficiază de suportul unui psiholog din cauza dezinteresului ambilor părinţi. Mama minorei a declarat că aceasta are un comportament deviant, îşi schimbă brusc starea, plânge, râde, se loveşte singură, îşi smulge părul din cap, se dă cu capul de flisele de la baie. Odată, a venit cu cuţitul în mână înspre mine, fără însă a mă tăia. Râdea, prefăcându-se că este tatăl ei. Potrivit anchetatorilor, Burlacu a confirmat că fetiţa pusese mâna pe cuţit şi că acest lucru i se părea... amuzant.

Martorii audiaţi au precizat că minora abuzată “bate alţi copii, este agresivă, ţipă, vorbeşte urât, se zgârie pe faţă, se loveşte şi se dă cu capul de pereţi dacă cineva îi atrage atenţia”, iar vecina care a găzduit-o a afirmat că “era speriată, plângea şi spunea: iar ne-a bătut nebunul ăsta, mamaie!”.

Mihai Burlacu a mai fost condamnat de două ori, de către instanţe străine, iar în anul 2012 a primit amendă penală. A fost, totodată, anchetat pentru o tâlhărie comisă în anul 2015.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, inculpatul “prezintă tulburare de personalitate de tip antisocial prin carenţe afective, instructiv-educative şi socio-economice, agravate de consumul cronic şi abuziv de alcool”. Totodată, “prezintă tulburări de comportament cu raptusuri auto şi heteroagresive şi intelect la limită (IQ – 70)”.
Categorie articol: 

Comentarii