Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Monica Macovei: Am adus bani de acasă pentru campanie, iar justiţia a decis să îi mai plătesc o dată

''Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte apelul făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi să îi dea câştig de cauză pe un singur punct: să îmi confişte suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, în perioada anterioară începerii campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Neavând bani înainte de începerea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adică am adus bani de acasă, iar acum trebuie să îi mai plătesc o dată. Aceşti bani au fost înregistraţi în mod transparent, ca împrumut, de la mine, ca persoana fizică, către candidat. Având în vedere că persoana care a împrumutat candidatul sunt tot eu, operaţiunea a fost, practic, o donaţie, permisă de lege'', a precizat Macovei pe Facebook.
Ea a explicat că mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. '''De pildă, declararea legală a împrumutului de 10.000 de euro s-a făcut pe 14 august 2014, deci înainte de începerea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia să ceară confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparentă decât prevede legea'', subliniază Macovei.
Ea a arătat că în octombrie 2015 a câştigat pe fond procesul cu AEP, cu excepţia unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, iar mandatarul financiar răspunde pentru asta, potrivit legii.
''Ceea ce am făcut în campania electorală de la alegerile prezidenţiale a fost, de fapt, să mutăm finanţarea electorală de la baroni la cetăţeni. Şi asta în condiţiile în care legea era gândită pentru donatori puţini şi mari, adică să menţină şi încurajeze clientela politică. Desigur, respect decizia judecătorească'', conchide Macovei.
Macovei a contestat în procesul cu AEP decizia acestei instituţii din 2015 privind confiscarea a 291.415 lei din sumele destinate campaniei de la prezidenţialele din 2014, ea arătând că "AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite legal şi transparent".
Categorie articol: 

Comentarii