Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Monaco se pregăteşte de invazia bogaţilor şi evazioniştilor

Piaţa proprietăţilor de lux din Monaco, paradisul fiscal al Rivierei Franceze, care va include în curând cel mai scump penthouse din lume, de 300 milioane euro, cunoaşte o creştere explozivă, dezvoltatorii anticipând un aflux de milionari care vor să evite taxele mari şi pierderea secretului bancar.
Un număr mare de noi rezidenţi emigrează din Elveţia, unde secretul bancar se prăbuşeşte, atraşi de securitatea, sofisticarea şi stilul de viaţă din principat, dar şi din motive financiare, a declarat Jean Claude Caputo, director general la divizia de pe Riviera Franceză a companiei Savills, relatează Bloomberg, citat de mediafax.ro.
Guvernul din Elveţia a semnat un acord în luna mai referitor la schimbul automat de informaţii bancare cu alte state.
"Persoane cu averi mari vor să se afle în această parte a lumii", a spus Caputo, aflat în drum spre o întâlnire cu bancheri din Elveţia pentru a-i informa despre piaţa imobiliară din Monaco.

Atracţie pentru staruri şi oligarhi ruşi

Noile taxe aplicate pentru locuinţele din lux din Londra şi campania globală a Statelor Unite pentru descurajarea ascunderii averilor vor creşte atractivitatea principatului Monaco, între ai cărui locuitori se află staruri pop, piloţi de Formula 1 şi miliardari ruşi.
Din cei 38.000 de locuitori ai Monaco, unul din trei sunt milionari, potrivit unui studiu realizat de revista Spears şi WealthInsight. Pe măsură ce numărul rezidenţilor creşte, va creşte şi valoarea caselor, cu circa o cincime până în iunie 2015, potrivit companiei Savills, din Londra. Acest fapt va şterge practic pierderile înregistrate de piaţă după vârful atins în 2007.
Turnul Odeon, un zgârie-nori dublu care este construit de Groupe Marzocco SAM în apropiere de ţărmul Mediteranei, va conţine un penthouse cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, cu un tobogan de apă care va lega o sală de dans cu o piscină circulară în aer liber.
Apartamentul va fi scos la vânzare anul viitor, cu un preţ de peste 300 de milioane de euro, a relatat revista Challenges, ceea ce l-ar face cel mai scump penthouse din lume, potrivit companiei de brokeraj Knight Frank.
"Credem că am putea obţine ceva mai mult. Până acum, dezvoltatorul a găsit cumpărători pentru 26 din cele 36 de apartamente de lux scoase la vânzare", a declarat în iunie Daniele Marzocco, director la Groupe Marzocco SAM.
Directorul comercial Niccolo Marzocco a arătat în timpul vizionării zgârie-norului, a cărui construcţie costă peste 600 de milioane de euro, excluzând terenul, că ceea ce se vinde este Monaco în sine.
El s-a referit la securitatea, stabilitatea şi confortul vieţii în oraşul-stat, a cărui mărime este egală cu două treimi din Central Park din New York.

15 mp - 1 milion de euro

Cea mai scumpă zonă din Monaco este cea între Golden Square şi Casino de Monte-Carlo, devenit faimos datorită filmelor cu James Bond. Zona este cea mai scumpă din lume, înaintea Hong Kong. Pentru 1 milion de dolari se pot cumpăra acolo 15 metri pătraţi de spaţiu imobiliar, potrivit estimărilor Knight Frank, circa o treime din suprafaţa unei garsoniere de dimensiune medie din Manhattan.
Rezidenţii principatului, între care se află miliardarul rus Dmitri Ribolovlev şi cântăreaţa Shirley Bassey, nu plătesc impozit pe venit. Francezii însă trebuie să plătească taxe, cu anumite excepţii care datează de peste 50 de ani.

Tot un fel de evaziune

Elveţia are unul dintre cele mai favorabile regimuri fiscale din Europa, dar devine mai puţin atractivă pentru cumpărătorii de proprietăţi de lux, pe măsură ce legile secretului bancar sunt eliminate.
"Mutarea la Monaco este o strategie evidentă pentru mulţi rezidenţi bogaţi ai Elveţiei. Ei se duc undeva unde pot etala ce posedă fără să dezvăluie cum şi-au dobândit averile", a spus Richard Murphy, co-autor al lucrării "Paradisuri fiscale: Cum funcţionează globalizarea".
În acest context, preţurile cerute de vânzători pentru locuinţele de lux din Geneva au scăzut în medie cu circa 30% în ultimele 12 luni, a arătat Alex Koch de Gooreynd, partener la Knight Frank.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii