Mergi la conţinutul principal

"Momentul de criză pentru începerea reformei în educaţie este ales remarcabil de bine"

Democrat-liberalii şi-au început deja acţiunile de campanie pentru prezidenţiale, demarând conferinţe de presă simultane, la nivel naţional, în care să-şi prezinte punctele de vedere pe domenii. La Brăila, însă, PDL-ul a început cu stângul, în condiţiile în care cel desemnat să popularizeze punctul de vedere al PDL pe educaţie,  inspectorul şcolar general adjunct, Viorel Botea, se zbătea într-un conflict de interese: cele de reprezentant PDL, care trebuia să combată bine împotriva PSD-ului şi cele de şef al ISJ, subordonat unui ministru PSD, care vrea să-şi păstreze funcţia. Botea a ales varianta non-combat, în care, dincolo de prezentarea unor generalităţi, a evitat sistematic răspunsuri tranşante la întrebări delicate şi a preferat masca naivităţii, pentru a evita să recunoască realităţi care l-ar fi pus în postura de a părea critic. Astfel, Botea a declarat că reforma în educaţie înseamnă, printre altele, şi descentralizarea, implicit o legătură mult mai mare între comunitate şi şcoală, în care directorii de instituţii de învăţământ să fie desemnaţi pe criterii de competenţă de către comunitatea locală şi să poată fi demişi tot de această comunitate, dacă nu-şi fac treaba: "Directorii de şcoli trebuie numiţi pe baza unor criterii de performanţă pe care, dacă nu le îndeplinesc, fără probleme, pot fi destituiţi. Ambele proiecte de Cod al educaţiei aflate în discuţii acum nu se referă la partide, când e vorba despre descentralizare. Proiectul domnului Miclea este chiar mult mai dur, în sensul în care acolo chiar se spune că respectivul director nu trebuie să fie membru de partid". Întrebat dacă, personal, consideră că este bine să se prevadă în mod expres în legislaţie acest aspect, Botea a dat din colţ în colţ, declarând că deciziile le ia comunitatea locală, prin primar şi consiliu local, nu politicul. Atenţionat că între voinţa şi decizia unui primar sau a unui consiliu local şi voinţa comunităţii nu se poate pune întotdeauna semnul egalităţii şi că primarul şi consiliul local înseamnă politicul în teritoriu, inspectorul a spus: "Nu mă pronunţ la această chestiune deocamdată. Aceste proiecte sunt deocamdată în dezbatere. A-mi exprima o opinie pro sau contra vizavi de aceste lucruri este prematur. Nu are importanţă dacă respectiva persoană este sau nu membru de partid, dacă este un bun manager. Dar în chestiunea legată de descentralizare, a nu fi membru al unui partid politic înseamnă o mai bună descentralizare. Deci, poate fi băgată în lege acea prevedere sau poate să nu fie băgată, adică nu influenţează activitatea. Primarul este ales de comunitate, consiliul local este ales de comunitate, deci nu este nicio chestiune politică, este vorba despre dorinţa comunităţii".

L-am mai întrebat pe inspectorul şcolar general adjunct care dintre proiectele de Cod al educaţiei aflate în dispută în ultima perioadă i se pare mai bun. Botea nu este dispus însă să exprime o părere tranşantă nici în ce priveşte acest subiect, el fiind interesat mai degrabă în a le găsi asemănări, cum ar fi, printre altele şi de faptul că acestea ar fi concepute, în opinia sa, de "cam aceiaşi oameni şi au cam aceleaşi idei". Deşi la centru, PSD şi PDL sunt pe picior de război, iar PDL-ul pare gata să pună în pericol guvernarea, asumându-şi răspunderea pe Codul elaborat de comisia prezidenţială, Botea are senzaţia că cele două documente reprezintă subiectul unei discuţii cordiale, în cadrul căreia PDL şi PSD încearcă să le mixeze şi într-o concordie universală, să găsească soluţia cea mai bună pentru ţară: "Săptămâna viitoare suntem invitaţi toţi inspectorii generali şi inspectorii generali adjuncţi la Camera Deputaţilor de către doamna preşedinte Roberta Anastase, noi, partenerii sociali, sindicate, ONG-uri, pentru astfel de discuţii. În momentul în care este o discuţie, nu are rost să ne pronunţăm pentru unul sau altul dintre proiecte. Ambele proiecte au fost făcute de nişte profesionişti. În aceste zile sunt nişte dialoguri şi, pe baza lor, se va hotărî care este varianta finală. Asta este tot, nu este nicio problemă".

Întrebat fiind cum se va face reforma, cu profesori care reclamă că sunt plătiţi cu salarii de mizerie, Botea a explicat că este nevoie de solidaritate, cu promisiunea că, după ce trece criza, tuturor ne va fi mult mai bine. Şeful ISJ a opinat, de asemenea, că perioada de criză este momentul ideal pentru lansarea unei reforme în educaţie: "Eu zic că momentul pentru începerea reformei cu adevărat şi darea unui pachet legislativ în momentul de faţă este ales remarcabil de bine. Suntem în criză. Acum, fiind în criză, cred că cel mai important lucru este să facem investiţii şi este o investiţie foarte importantă în educaţie. E clar, precum aţi aflat şi dvs din presă, deja SUA, Germania, Franţa, au început să iasă din criză. După ieşirea din criză, salariile vor fi normale şi fireşti. Până la ieşirea din criză, e clar că fiecare avem salariile pe care le avem. Trebuie să tragem toţi, o mică solidaritate zic eu, este necesară la nivel naţional, pentru a ieşi din această criză. Hai să încercăm puţin să tragem fiecare, să fim puţin mai economi, să fim atenţi la buget pentru că este clar, această criză nu va dura la nesfârşit. Deja, la jumătatea anului viitor se preconizează să avem creştere economică".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro