Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moment de maiestrie instrumentala la Teatrul "Maria Filotti"

Joi seara, pe scena Teatrului "Maria Filotti" a avut loc un recital sustinut de doi cunoscuti instrumentisti, Marcian David - vioara si Doina Grigore - pian. Cei doi au oferit brailenilor Integrala Sonatelor lui Johannes Brahms: Sonata nr. 1 In Sol major op. 78, Sonata nr. 2 In La major op. 100 si Sonata nr. 3 In re minor op. 108. Timp de aproape o ora si jumatate dialogul viu dintre cele doua instrumente au oferit o imagine asupra creatiei cunoscutului compozitor. Notele grave ale pianului si ecoul lor regasit in sunetele cristaline ale viorii au purtat spectatorii intr-o lume imaginara.
Johannes Brahms, considerat de multi drept "succesorul" lui Beethoven, s-a nascut pe 7 mai 1833 in Hamburg. A fost un compozitor de muzica romantica si a trait majoritatea vietii sale la Viena. Primele lectii le-a primit de la tatal sau, remarcindu-se ca pianist. Pentru o perioada a studiat si violoncelul. In 1862 se stabileste definitiv in Viena si incepe sa compuna. Abia in 1876 face publica prima sa simfonie, celelalte trei aparind in scurt timp: 1877, 1883 si 1885.
Johannes Brahms a mai compus doua concerte pentru pian, un concert pentru vioara, un dublu concert pentru vioara si violoncel si o ampla lucrare corala, Un recviem german. A fost un compozitor prolific si In forma temei si variatiei, compunind remarcabilele Variatii a unei Teme dupa Handel, Variatii Paganini si Variatii a unei Teme dupa Joseph Haydn. A compus si lucrari de muzica de camera, fiind considerat drept printre cei mai mari compozitori de lieduri. A compus si un set de preludii corale pentru orga cu putin timp Inainte de moartea sa, care au devenit astazi o parte importanta din repertoriul standard al orgii.
Violonistul Marcian David, concert-maestru al Filarmonicii
"Moldova" din Iasi, concert-maestru la Hofersymphoniker si Stadttheater Trier din Germania intre 1980 - 1988, iar intre anii 1993 - 1995 a cintat in orchestra Festivalului de Opera de la Macerata, Italia. In 1997 a infiintat ansamblul "La Camerata", formatie pe care o conduce si cu care a abordat un vast repertoriu. A sustinut numeroase turnee in strainatate cu orchestra Filarmonicii din Iasi si ca solist in formatii camerale si a facut parte din juriul unor concursuri internationale pentru vioara.
Pianista Doina Grigore este absolventa a Universitatii de Arte
"George Enescu" din Iasi si a urmat cursuri de maiestrie in Elvetia,
Franta, Ungaria si Belgia. A sustinut concerte si recitaluri la
Filarmonicile din tara, dar si in strainatate si a participat ca
acompaniator la concursuri nationale si internationale.
Acest eveniment nu va ramine singular. Directorul Teatrului, Veronica Dobrin, a precizat ca pentru a diversifica productia culturala si pentru a readuce melomanii in salile de spectacol va organiza de doua ori pe luna asemenea actiuni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii