Mergi la conţinutul principal

Modulele de colectare selectivă, înecate de gunoaie

• operatorul de salubritate care deserveşte zona Viziru - Radu Negru a uitat să golească noile pubele achiziţionate de Primărie, iar în jurul acestora s-au format mormane de deşeuri • fotografiile realizate de un brăilean şi postate pe reţelele de socializare sunt edificatoare • SUPAGL a notificat Poliţia Locală, care i-a aplicat operatorului “Braicata” o amendă de 2.000 lei • conducerea Poliţiei Locale ne-a informat că toate cele trei firme de salubritate care activează pe raza Brăilei - “Braicata”, “Eco” şi RER - au primit câte un avertisment pentru că nu ridică deşeurile la timp, iar “Braicata” a recidivat, astfel că a fost sancţionată cu amendă • “Din acest moment, se vor da direct amenzi pentru nerespectarea graficului de ridicare a deşeurilor”, avertizează directorul Poliţiei Locale

 

Achiziţionate în ideea ca deşeurile să poată fi depozitate în condiţii civilizate, modulele de colectare selectivă amplasate în anumite zone ale oraşului nu prea îşi dovedesc utilitatea, fie din cauza operatorilor de salubritate care nu le golesc la timp, fie din cauza unor brăileni certaţi cu bunul simţ, care aruncă gunoaiele pe jos, chiar şi atunci când pubelele sunt goale. În urmă cu câteva zile, un brăilean a fotografiat un modul de colectare selectivă înconjurat ce un maldăr de gunoaie. Din poză reiese faptul că pubelele din interiorul modulului sunt încărcate la maximum, motiv pentru care locatarii blocurilor din jur s-au văzut obligaţi să îşi lase deşeurile pe caldarâm. Imaginea a fost surprinsă în data de 9 decembrie, în cartierul Viziru 1, după cum a menţionat autorul acesteia.

Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila ne-a declarat că a primit sesizări pe această temă de la cetăţeni şi că i-a pus în vedere operatorului de salubritate care deserveşte zona, “Braicata” SA, să ridice deşeurile în cel mai scurt timp. “Operatorul s-a conformat, însă în ziua următoare, deşi pubelele din interiorul modulelor de colectare selectivă erau goale, pe jos erau din nou gunoaie aruncate de cetăţeni. Incidentul a fost consemnat pe strada Petroliştilor din cartierul Viziru, în punctul gospodăresc situat lângă un transformator electric. Vom face o notificare şi către asociaţiile de proprietari din zonă, pentru a le atrage atenţia că deşeurile trebuie depozitate în interiorul modulelor de colectare selectivă, nu pe spaţiul de lângă acestea. În ceea ce priveşte modul cum îşi face treaba operatorul de salubritate, există întârzieri în activitatea de golire a pubelelor din interiorul modulelor recent achiziţionate. Noi am făcut notificări către Poliţia Locală, care i-a şi aplicat deja o amendă operatorului respectiv. Dacă situaţia se repetă, vor fi sancţionaţi din nou”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL Brăila.

Sancţiunea primită de firma “Braicata” se ridică la 2.000 lei şi a fost aplicată de Poliţia Locală în data de 10 decembrie. “Amenda s-a dat în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 54 din 2016, pentru nerespectarea graficului de ridicare a deşeurilor. Au fost identificate nereguli în cartierele Radu Negru şi Viziru, în zona de activitate a operatorului de salubritate Braicata”, ne-a informat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila. Acesta ne-a spus că şi pe sectorul de activitate al celorlalţi doi operatori de salubritate - “Eco” şi RER - s-au constatat întârzieri la activitatea de golire a modulelor de colectare selectivă sau a pubelelor, acolo unde încă nu au fost amplasate module. “Toate cele trei firme de salubrizare au primit câte un avertisment pe această temă, cu menţiunea că la următoarea abatere vor fi sancţionate cu amendă, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul Braicata. Pentru toate abaterile constatate de acum încolo, se va trece direct la amenzi”, a atras atenţia directorul Tănase.

 

Peste 1 milion de lei pentru o colectare mai civilizată a deşeurilor

Montarea modulelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor a început în luna august, când Primăria a achiziţionat 100 de bucăţi, de la firma “Lavitex Prod” SRL din Breaza, judeţul Prahova. Primăria a alocat un buget de 1,5 milioane de lei pentru achiziţionarea celor 100 de module, iar firma prahoveană a câştigat licitaţia, cu oferta de preţ cea mai bună: 1,24 milioane de lei. Modulele au fost amplasate, în primă instanţă, doar pe sectoarele operatorilor de salubritate “Braicata” şi RER, pe sectorul “Eco” fiind pus doar unul. Primăria a explicat că “Eco” este în prezent în plin proces de dotare cu utilaje, autogunoeiere şi containere noi şi că urmează să se amplaseze şi pe sectorul său module pentru colectare selectivă. Concret, Primăria intenţionează să mai achiziţioneze, la începutul anului viitor, încă 200 de module, dintre care circa 100 vor ajunge pe sectorul “Eco”, iar celalţi doi operatori de salubritate vor mai primi încă 50 de fiecare. În acest mod, pe sectorul fiecărui operator se vor afla câte 100 de module de colectare selectivă.

Reamintim că, în luna noiembrie, “Eco” SA a achiziţionat, cu bani primiţi de la bugetul local, 600 de tomberoane noi, dintre care 350 sunt pentru deşeuri menajere, fiind dotate cu capac şi pedală, iar 250 sunt pentru deşeuri reciclabile - 125 pentru deşeuri de hârtie, 125 pentru PET-uri. Noile tomberoane urmează să fie amplasate în interiorul modulelor pentru colectare selectivă, astfel încât oamenii străzii sau câinii fără stăpân să nu mai aibă acces la deşeuri. După cum se ştie, în luna octombrie, au fost situaţii când oamenii străzii, supăraţi că nu mai pot aduna PET pe care să le vândă firmelor de reciclare, au incendiat mai multe module de colectare selectivă care, fiind din plastic, au ars aproape în întregime. Au ars în total şapte module, paguba produsă prin distrugerea acestora ridicându-se la 86.800 lei (868 milioane de lei vechi).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro