Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Modificari importante in acordarea subventiilor fitosanitare

Violeta Popescu, directorul Unitatii Fitosanitare Braila, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a participat, recent, la o intilnire de lucru organizata de Directia Fitosanitara si pentru Selectie Vegetala, a Ministerului Agriculturii. In urma acestei intilniri a reiesit ca vor fi aduse schimbari importante in ceea ce priveste acordarea subventiilor pe segmentul fitosanitar, respectiv modificari ale conditiilor de acordare a produselor de uz fitosanitar si serviciilor necesare combaterii bolilor si daunatorilor din lista OM nr. 911/2004. In acest sens, Popescu a explicat ca, desi criteriul de baza in acordarea subventiilor ramine in continuare gradul de atac al bolilor, vor fi impuse si alte criterii de eligibilitate.
"Astfel, pentru culturile de cimp, pentru a fi inclusi in actiunile de interes national, respectiv servicii si produse finantate de la bugetul de stat, fermierii trebuie sa depuna la Unitatea Fitosanitara , in perioada 1 decembrie 2005 - 28 februarie 2006 o declaratie privind suprafetele de cereale de toamna infiintate. In plus, trebuie sa faca dovada infiintarii culturilor cu saminta certificata, iar inspectorilor fitosanitari le revine sarcina de a verifica, in perioada de vegetatie, starea culturilor. Pentru plantatiile pomicole este obligatorie declaratia privind suprafata plantatiei, detaliata pe specii. La repartitia produselor destinate tratamentelor se va tine cont de gradul de intretinere a plantatiei, respectiv executarea araturii, situatia taierilor curente etc. Pentru plantatiile viticole este obligatorie declaratia privind suprafata plantatiei in conformitate cu datele din registrul viticol. Si in acest caz se va tine cont, la repartitia substantelor, de gradul de intretinere a plantatiei", a declarat Violeta Popescu.
Combaterea omizii paroase, o alta actiune inclusa pe lista celor de interes national, se va realiza in continuare doar in parcuri dendrologice si pe aliniamentele soselelor. Pentru restul pomilor, combaterea acestui daunator se va face, ca si pina acum, numai pe cheltuiala proprietarului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii