Mergi la conţinutul principal

Modernizări şi investiţii în sistemul de irigaţii Măxineni –Nămoloasa

• zeci de milioane de lei s-au alocat, în 2019 şi 2020, pentru a repune pe picioare amenajarea de irigaţii de la graniţa Brăilei cu judeţul Vrancea

 

Amplul sistem de irigat din judeţul Brăila (realizat în anii ‘60 –‘70 şi ‘80) a prevăzut inclusiv asigurarea apei de irigat pentru zona de “graniţă” dintre judeţele Ialomiţa şi Vrancea. însă odată cu trecerea timpului s-a accentuat uzura morală şi fizică a dotărilor tehnice, clădirilor, canalelor etc. Chiar şi a investiţiilor făcute de moment (şi , rămase…permanente). Ca să nu mai vorbim de jaful, furturile şi distrugerile după 1990, ori dezorganizarea până aproape de colaps a vechilor amenajări de irigaţii şi preţul exorbitant al apei de irigat sau cu energia electrică…

În ultimii ani, seceta i-a determinat pe fermieri, Agenţia Naţională pentru îmbunătăţiri Funciare (ANIF) , Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) şi Ministerul Agriculturii să redreseze total situaţia alarmantă din domeniul irigaţiilor. Cu precizarea că încă de acum 10-15 ani Brăila a trecut serios la întocmirea de proiecte şi solicitări insistente pentru ca Bărăganul brăilean să beneficieze de fonduri suficiente. Revirimentul s-a produs şi este în desfăşurare, Brăila fiind de ani de zile pe locul unu la irigat în România. Firesc, între cele 13 priorităţi de modernizare cuprinse în Programul Strategic de îmbunătăţiri Funciare se înscrie, de exemplu, şi zona Măxineni – Nămoloasa. Iar despre ce se întâmplă aici încă din anul 2019 şi acum, am aflat detalii de la dl.ing. Vasile Turcitu, director general ANIF Brăila.

  • În amenajarea respectivă, suprafaţa la irigat este de 30.640 hectare, din care 10.441 hectare pentru Vrancea, cu apă din râul Siret. Privind staţia noastră, SPA Nămoloasa, modernizarea ei s-a impus deoarece a fost construită în anul 1985 pe bază de provizorat; cu tot ce a rezultat în timp din această cauză. Aşa se face că în anul 2019s-au investit 10 milioane lei pentru montarea a patru agregate noi, moderne; cu un grad mare de automatizare, performante şi un consum mai mic de energie electrică. Debitul fiecărei pompe este de 4mc/secundă, iar pentru a doua etapă de modernizare (din 2020) sunt prevăzute alte 4 agregate asemănătoare, cu o investiţie tot de 10 milioane lei. însă lucrările aceste etape se vor desfăşura imediat după terminarea campaniei de irigat din acest an. Modernizarea de la Măxineni – Nămoloasa include şi montarea a patru conducte noi, metalice, cu un diametru de 600 mm, pe o lungime de 30 metri.Ceea ce va înlesni utilizarea (în anul 2020) a 22 km de canal, între Măicăneşti, Olănesca, Cuza Vodă, Custura şi până sus , la Corbeni-Gradiştea, pentru o suprafaţă de 17.000 hectare.
  • Ce lucrăriîn zonă, au vecinii din Vrancea ?
  • ANIF Vrancea reabilitează sistemul de desecare, respectiv canalul CC4, care evacuează apa dintre localităţile Măicăneşti, Olăneasca, Gulianca, Măxineni, până în dreptul mânăstirii Măxineni. Pentru aceasta, ei au executat o subtraversare (sub canalul nostru, D1), pe direcţia Corbu Vechi - Cuza Vodă.Respectiva investiţie, deja terminată în această perioadă,protejează o suprafaţă de 22.000 hectare (între CA Nămoloasa şi CA Ibrianu), iar tot ANIF Vrancea reabilitează instalaţiile hidrotehnice aferente celor patru agregate mai sus amintite, din etapa a doua.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro