Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miza: 500.000 euro

Premiera in evaluarea ofertelor la o licitatie publica, pe bani publici: o oferta calificata initial drept acceptabila a devenit intr-un interval de o luna de zile neconforma. Motivul? Cistigatoare ar fi urmat sa fie o firma care de ani de zile este vazuta ca un ghimpe in coasta organizatorului licitatiei, adica a Consiliului Judetean Braila. Aceasta este pe scurt povestea unei licitatii fara sfirsit, avind ca obiect amenajarea unui nou sediu pentru Biblioteca, o investitie asupra careia planeaza, inca de la lansare, suspiciuni privind oportunitatea executarii. Ba chiar, la presiunea mass-media si a opiniei publice, la un moment dat, parea ca presedintele CJ a abandonat ideea de a muta sediul bibliotecii in ruinele fostei cantine a Liceului de Chimie. Actorii principali ai scenariului sint, pe de o parte, Consiliul Judetean Braila, iar, de cealalta parte, firma "Construct P&G". Miza o constituie lucrari de amenajare pe bani publici in cuantum de peste 500.000 euro. In plan secund, ca arbitru, apare si Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) care a intervenit de curind in disputa dintre cei doi si rolul acestei institutii nu se incheie aici, intrucit serialul pare a fi departe de final.
Cel mai recent episod se consuma chiar zilele acestea, iar intriga o constituie dorinta clara a CJ Braila de a dirija adjudecarea licitatiei pentru biblioteca catre firme apropiate din punct de vedere al colaborarilor cu cele ale presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, sau cel putin asa sustine "Construct P&G", eternul perdant al seriei de 4 licitatii organizate pina acum de CJ. Concret, in cursul lunii august, CJ Braila a scos pentru a patra oara la licitatie lucrarile de amenajare a unui sediu nou pentru Biblioteca judeteana in incinta cantinei si spalatoriei Liceului de chimie. La termen s-au inscris cu oferta 4 firme, dintre care doua au fost eliminate, in cursa raminind doar "Confort 2000" si "Construct P&G". In procesul verbal de adjudecare organizatorul arata ca desi oferta depusa de "Construct P&G" este acceptata ca fiind admisibila, licitatia este cistigata de "Confort 2000", care a obtinut un punctaj mai bun. In mod automat firma clasata pe locul II contesta la CNSC rezultatul licitatiei, invocind in sustinerea punctului propriu de vedere ca adjudecatara nu a depus garantia bancara. In urma deliberarii, CNSC a admis contestatia "Construct P&G" si obliga pirita, adica CJ Braila, sa anuleze raportul procedurii de atribuire, precum si sa reevalueze ofertele si sa comunice rezultatul celor doi ofertanti.

"Daca oferta noastra avea aceste vicii ar fi trebuit sa ne descalifice din prima"

"Cum in joc au mai ramas doar doua oferte, dintre care una era deja lovita de nulitate prin faptul ca nu a respectat procedura in sensul depunerii garantiei bancare in forma ceruta de legislatia in vigoare, CJ Braila avea la indemina doar doua variante: ori ne declara pe noi adjudecatar ori anula licitatia. Iata ca a ales a doua varianta. Ce este curios si scandalos in acelasi timp este motivatia invocata de autoritate in raspunsul trimis catre noi. Practic, ni se comunica faptul ca oferta noastra, desi declarata initial ca fiind acceptata si admisibila, este catalogata acum ca inacceptabila si neconforma. Daca oferta noastra avea aceste vicii ar fi trebuit sa ne descalifice din prima, nu sa schimbe “macazul” cind a vazut ca a pierdul la CNSC. Ce a spus CJ Braila in raspuns este echivalentul urmatorului scenariu: actualul presedinte al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, desi declarat cistigator in urma alegerilor, sa-i fie revocat mandatul cu care a fost investit pentru ca n-a avut mot la basca! Pare ilar dar, din pacate, este realitatea in viziunea CJ Braila", ne-a declarat administratorul "Construct P&G", Gheorghe Puscasu. De asemenea, el a precizat ca va contesta la CNSC decizia comunicata de catre CJ Braila privind anularea licitatiei. "De fiecare data cind am participat la licitatiile precedente ni s-a cautat nod in papura, ca sa nu fim declarati adjudecatari pentru ca le stricam jocurile, intrucit firma mea nu participa la licitatii ca sa le cistige si apoi sa le subcontracteze aproape in intregime, contra unui comision catre alte firme. Ultima data au invocat ca nu stiu ce autorizatie de prevenire si stingere a incendiilor nu aveam desi nu-mi trebuia respectivul act ca sa pot participa. Sint putine firme care au o sansa reala de a cistiga lucrarile scoase la licitatie de CJ, dar sa le elimini prin diferite tertipuri ca sa iasa in final firma pe care o vrea Stancu este ca si cum s-ar apuca acum sa inventeze conditii gen sa avem autorizatie de adunat cuiburi de ciori din copaci! Este evidenta intentia CJ de a ne scoate din joc cu orice pret ca sa cistige licitatia cine trebuie", a incheiat Puscasu.
Contactat telefonic, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a evitat sa faca un comentariu direct, solicitind sa ne adresam in scris institutiei pentru a obtine informatii legate de acest subiect. Vom reveni.

Spatii cu destinatie incerta

Important de mentionat este ca, in ultima vreme, presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, a facut o serie de declaratii in care preciza ca exista planuri investitionale vizind cantina si spalatoria, altele decit cele privind amenajarea unui spatiu pentru mutarea Bibliotecii Judetene Panait Istrati. Concret, oficialul facea referire la modernizarea acestor spatii din incinta Liceului de Chimie astfel incit sa poata gazdui un centru de imagistica ba chiar, la un moment dat facea referile si la o facultate. Astfel, destinatia finala a lucrarilor de amenajare pare cel putin incerta intrucit desi titlul contractului de achizitie publica este "Achizitie lucrari pentru amenajare spatiu biblioteca prin reconversia functionala a spatiilor aferente cantinei si spalatoriei situate pe Soseaua Buzaului nr. 15 Braila", iata ca Stancu a amintit de aceste locatii si cu ocazia prezentarii unor alte proiecte investitionale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii