Mergi la conţinutul principal

Misiunile lui Gipsy

* câinele de serviciu Vog – Gipsy, cu specializarea prelucrare urmă - miros uman, luat în dotare la vârsta de 7 luni, în februarie 2017, de către Serviciul Criminalistic, ajută polițiștii la depistarea autorilor unor infracțiuni grave * anul acesta, la data de 15 februarie 2021, echipa de cercetare la fața locului, din care a făcut parte și destoinicul patruped, a fost solicitată în cazul sășirii unei infracțiuni de omor, pe raza localității Ulmu * prin desfășurarea de procedee specifice polițienești, câinele i-a condus pe polițiști chiar în fața locuinței persoanei bănuite de comiterea faptei

 

Câinele de urmă Vog – Gipsy din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila este un ajutor de nădejde pentru polițiștii specializați în depistarea unor infractori periculoși. Fie că este vorba de infracțiuni de omor, tâlhărie sau furt, câinele polițist Gipsy, cel care i-a luat locul lui Rex, polițistul patruped care devenise spaima criminalilor, ajută frecvent în misiunile polițienești. Munca lui nu este una ușoară, asta pentru că este totuși un animal, astfel că tot organele specializate sunt cele care pun probele cap la cap și identifică persoanele suspecte de comiterea unor infracțiuni. Gipsy ajută de multe ori la descoperirea de probe și indicii care au stat la baza depistării infractorilor, asta sub coordonarea instructorului său, însă sunt și momente când polițistul patruped mai dă și greș. Totul depinde de probele prelevate, dar și de condițiile meteo care duc uneori la ștergerea unor urme concludente de la locul unei infracțiuni.

Pentru a urmări o parte din activitatea lui Gipsy, am solicitat mai multe date la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila și ni s-au transmis câteva informații privind misiunile patrupedului, dar și despre numărul total de câini-polițiști din dotarea IPJ.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila sunt în total 16 câini de serviciu. Dintre aceștia, 10 sunt pentru categoria patrulare/intervenție, dintre care doi se află în procedură de scoatere din funcțiune, iar patru urmează să participe la cursuri de specializare. Sunt 5 câini de serviciu pentru categoria prelucrare urmă, dintre care 3 se află în procedură de scoatere din funcțiune. Mai este un câine de serviciu pentru categoria detectare tutun. În ce privește câinele de serviciu Vog – Gipsy, cu specializarea prelucrare urmă - miros uman, a fost luat în dotare la vârsta de 7 luni, în luna februarie a anului 2017, de către Serviciul Criminalistic.

Acesta a urmat o perioadă de aproximativ un an de dresaj, după care în anul 2018 a urmat cursul propriu-zis de dresaj la Centrul Chinologic Sibiu pentru o perioadă de 4 luni, numărându-se printre câinii cu cele mai bune note la examenul final”, se arată în răspunsul IPJ Brăila.

 

Gipsy a contribuit la prinderea unui criminal

Reprezentanții IPJ Brăila au arătat faptul că, de-a lungul timpului, câinii polițiști de urmă s-au dovedit a fi un ajutor de nădejde în activitățile desfășurate în vederea descoperirii de probe și indicii care au stat la baza depistării infractorilor. În cursul anului 2020, se arată în răspunsul transmis de la IPJ Brăila, câinele de urmă Gipsy a participat la mai multe misiuni de cercetare la fața locului, unde au fost comise diverse infracțiuni (tâlhărie, furt de animale, furt din societăți comerciale, furt din locuință, dispariția unor persoane, omor, viol), contribuind la identificarea și depistarea autorilor faptei. Anul 2021 a început “în forță” pentru Gipsy. “La data de 15 februarie 2021, echipa de cercetare la fața locului, din care a făcut parte și câinele de serviciu Vog-Gipsy, a fost solicitată în cazul sășirii unei infracțiuni de omor, pe raza localității Ulmu și, prin desfășurarea de procedee specifice polițienești, câinele i-a condus pe polițiști chiar în fața locuinței persoanei bănuite de comiterea faptei. În urma acestor activități și în coroborare cu alte probe, persoana în cauză a fost reținută, ulterior fiind dispusă față de aceasta măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, aceasta fiind încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Brăila”, ne-a transmis subinspector de poliție Laura Cercel, responsabil Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. După cum v-am informat, în noaptea de 14/15 februarie, pe raza comunei Ulmu, numitul I.D. de 49 de ani l-a agresat fizic pe B.V. de 51 de ani aplicându-i peste 100 lovituri active cu două cuțite, ceea ce a dus la decesul victimei.

Potrivit polițiștilor, un alt eveniment la care câinele de urmă Gipsy a participat și a ajutat la identificarea autorului a fost la data de 20 februarie 2021 în localitatea Vișani, unde fusese săvârșită o infracțiune de furt a unei ovine. Ajuns la fața locului, în urma procedeelor specifice polițienești, câinele i-a condus pe polițiști pe un drum de exploatație agricolă, unde au fost găsite mai multe resturi proaspete ce proveneau de la tăierea ovinei, ulterior fiind identificat și autorul faptei.

Cel mai recent eveniment la care a participat câinele de serviciu Vog-Gipsy, se arată în răspunsul IPJ Brăila, a fost în data de 24 februarie 2021, în localitatea Gemenele, unde unei femei de 83 de ani i-a fost sustrasă o sumă de bani prin folosirea violenței.

Alături de conductorul său, câinele de serviciu a participat și la evenimente demonstrative de Ziua Poliției, activități în cadrul săptămânii “Școala Altfel”, precum și la activitățile organizate cu prilejul Zilei Naționale a României, ocazie cu care a fost în centrul atenției, copiii fiind încântați de prezența acestuia.

În primăvara lui 2019, Gipsy a dat dovadă de operativitate și i-a luat imediat urma unui tâlhar din Făurei, care a dat buzna în locuința unei bătrâne și i-a sustras 500 de lei, prin folosirea violenței. A fost o primă misiune de succes a polițistului pe patru picioare. El a lucrat ca la carte, dacă ne putem exprima astfel, reușind să ajute polițiștii din cadrul IPJ Brăila la prinderea infractorului.

Polițistul Vog - Gipsy intră mereu în acțiune cu ajutorul conductorului său, Marian Hârjoghe, cel care s-a ocupat anterior și de Rex.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro