Mergi la conţinutul principal

Misiunea OSCE va urmări referendumul doar dacă "are un impact" asupra scrutinului prezidenţial


Vadim Jdanovici, şeful misiunii Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE, a explicat miercuri, la Bucureşti, că obiectivul fundamental al misunii este să evalueze în ce măsură procesul electoral din România se desfăşoară în conformitate cu respectarea angajamentelor OSCE şi a altor standarde internaţionale, precum şi a legislaţiei naţionale. În acelaşi timp, misiunea va analiza cadrul legal, campania, activitatea administraţiei electorale la toate nivelurile, acoperirea alegerilor în presă şi procesul de rezolvare a contestaţiilor şi reclamaţiilor.
Expertul rus Vadim Jdanovici a mai afirmat că, în urma misiunii de evaluare a mediului preelectoral desfăşurată în perioada 23-25 septembrie, ODIHR a recomandat într-un raport desfăşurarea unei misiuni restrânse de monitorizare a alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie.
Misiunea condusă de Vadim Jdanovici este formată din 11 experţi internaţionali din nouă state membre OSCE şi va avea sediul la Bucureşti. De asemenea, 14 observatori pe termen lung vor fi trimişi în şase centre regionale din toată ţara. Jdanovici a adăugat că deocamdată nu s-a decis care vor fi cele şase centre, dar a adăugat că misiunea va încerca să identifice oraşele reprezentative, menţionând Constanţa, Timişoara şi Cluj.
În plus, misiunea nu va efectua o observare sistematică sau cuprinzătoare a votării, numărării voturilor şi centralizării rezultatelor în ziua alegerilor. Totuşi, membrii misiunii vor vizita un număr redus de secţii de votare din toată ţara, pentru a urmări procedurile. În ziua următoare alegerilor, ODIHR va publica un raport preliminar al constatărilor şi concluziilor, iar la două luni după încheierea procesului electoral va prezenta un raport final.
ODIHR a fost invitat de autorităţile române să observe alegerile. Jdanovici a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe, ai Autorităţii Electorale şi ai Biroului Electoral Central. El a amintit că ODIHR a observat şi alegerile din 2000 şi 2004 din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro