Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Misiunea OSCE va urmări referendumul doar dacă "are un impact" asupra scrutinului prezidenţial

Vadim Jdanovici, şeful misiunii Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE, a explicat miercuri, la Bucureşti, că obiectivul fundamental al misunii este să evalueze în ce măsură procesul electoral din România se desfăşoară în conformitate cu respectarea angajamentelor OSCE şi a altor standarde internaţionale, precum şi a legislaţiei naţionale. În acelaşi timp, misiunea va analiza cadrul legal, campania, activitatea administraţiei electorale la toate nivelurile, acoperirea alegerilor în presă şi procesul de rezolvare a contestaţiilor şi reclamaţiilor.
Expertul rus Vadim Jdanovici a mai afirmat că, în urma misiunii de evaluare a mediului preelectoral desfăşurată în perioada 23-25 septembrie, ODIHR a recomandat într-un raport desfăşurarea unei misiuni restrânse de monitorizare a alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie.
Misiunea condusă de Vadim Jdanovici este formată din 11 experţi internaţionali din nouă state membre OSCE şi va avea sediul la Bucureşti. De asemenea, 14 observatori pe termen lung vor fi trimişi în şase centre regionale din toată ţara. Jdanovici a adăugat că deocamdată nu s-a decis care vor fi cele şase centre, dar a adăugat că misiunea va încerca să identifice oraşele reprezentative, menţionând Constanţa, Timişoara şi Cluj.
În plus, misiunea nu va efectua o observare sistematică sau cuprinzătoare a votării, numărării voturilor şi centralizării rezultatelor în ziua alegerilor. Totuşi, membrii misiunii vor vizita un număr redus de secţii de votare din toată ţara, pentru a urmări procedurile. În ziua următoare alegerilor, ODIHR va publica un raport preliminar al constatărilor şi concluziilor, iar la două luni după încheierea procesului electoral va prezenta un raport final.
ODIHR a fost invitat de autorităţile române să observe alegerile. Jdanovici a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe, ai Autorităţii Electorale şi ai Biroului Electoral Central. El a amintit că ODIHR a observat şi alegerile din 2000 şi 2004 din România.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii