Mergi la conţinutul principal
Protecţia copilului doarme în papuci!

Minorii «terorişti» din Surdila Găiseanca

patru copii cu vârste până în 10 ani, proveniţi din două familii care trăiesc în condiţii jalnice, au ajuns să bage groaza în localnici şi în şoferii care trec prin zona gării din localitate sau opresc la bariera de cale ferată de pe drumul naţional Brăila - Buzău • copiii sunt trimişi să facă bani, astfel că folosesc tot felul de metode, ajungând chiar să fugă după autoturisme, pentru a-i determina pe trecători să cotizeze cu ceva • ultima ispravă a copiilor este legată de terenul de fotbal din localitate, tribuna şi vestiarele fiind distruse • o localnică din Surdila Găiseanca a transmis o sesizare către redacţie şi cere ajutorul, spunând că minorii cerşesc la gară, vorbesc urât localnicilor şi ameninţă • primarul comunei este de aceeaşi părere cu reclamanta şi spune că aceşti copii sunt de nestăpânit, mai ales că au vârste fragede, amenzile fiind aplicate părinţilor care oricum nu le plătesc

 

Crescuţi în condiţii jalnice şi trimişi la cerşit! Patru minori cu vârste până în 10 ani au ajuns să îi terorizeze pe localnicii din Surdila Găiseanca, oamenii simpli, dar şi autorităţile din localitate, fiind puşi, cu toţii, în imposibilitatea de lupta cu micii “infractori”. Copiii cerşesc la gară şi chiar fug după autoturismele care opresc la bariera de cale ferată de pe DN 2B Brăila - Buzău, tocmai pentru a-i determina pe trecători să dea un ban. Ultima ispravă a celor patru minori a constat în distrugerile provocate pe micul stadion din Surdila, care a fost pus în funcţiune  în urmă cu aproximativ doi ani de zile. Practic, minorii fac ravagii în comună, însă nimeni nu îi poate stăpâni. Poliţiştii dau amenzi, una după alta, către părinţii celor patru, întrucât ei sunt minori şi nu răspund penal, numai că nimeni nu le plăteşte, după cum ne-a explicat chiar primarul localităţii, Gabriel Drăguţ. Marea problemă, în aceste condiţii, este că aceşti copii tulbură liniştea întregii comunităţi, fără să poată fi opriţi de cineva. Primăria a luat legătura şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, însă edilul a precizat că tot nu s-a găsit o soluţie, minorii fiind pe aceeaşi “poziţie”, adică la cerşit.

 

Sesizarea localnicilor din Surdila Găiseanca

 

Cât de gravă este situaţia în comuna Surdila Găiseanca, ne-au explicat chiar localnicii, pe adresa redacţiei fiind transmisă o sesizare cu tot cu fotografii ataşate, în care se văd distrugerile provocate pe stadionul de fotbal. “Bună ziua, avem şi noi o problemă cu nişte rromi din localitatea Surdila Găiseanca, judeţul Brăila. Au vandalizat tribuna şi vestiarele de pe terenul de fotbal, cerşesc la gară, vorbesc urât localnicilor, ameninţă. Sunt de nestăpânit! Toate organele ridică din umeri...”, ne-a transmis o localnică.

În urma sesizării, redactorii au solicitat date la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, cu privire la incidentul reclamat, însă ni s-a comunicat faptul că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, poliţiştii din Făurei s-au autosesizat cu privire la distrugerile provocate pe stadion, însă nu s-ar fi stabilit încă autorii. “La data de 23 mai, ora 20.30, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Făurei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 22 spre 23 mai, persoane necunoscute au provocat mai multe distrugeri stadionului din localitatea Surdila Găiseanca. În cauză există un cerc de suspecţi, iar poliţiştii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Totuşi, localnicii arată în sesizarea transmisă că cei patru copii care fac probleme în sat ar fi şi cei care au provocat distrugerile la stadionul de fotbal. Primarul a spus că, după incident, chiar a purtat discuţii cu părinţii minorilor, ba chiar a primit o sumă de bani de la aceştia pentru a repara parte din bunurile distruse, familia având şi un copil cu handicap pentru care primeşte ajutor chiar de la Primărie. Mai departe, cercetările poliţiştilor vor scoate adevărul la iveală, urmând să se stabilească dacă într-adevăr minorii în cauză sunt autorii faptei şi dacă au mai fost ajutaţi şi de alte persoane.

 

Ce spune primarul şi ce măsuri sunt luate de Protecţia Copilului

 

Contactat telefonic, primarul comunei Surdila Găiseanca, Gabriel Drăguţ, ne-a confirmat aspectele sesizate de localnici. El a spus că aceşti copii nu pot fi liniştiţi, în ciuda măsurilor luate la nivel local. Primarul a declarat că ei cerşesc în zona gării, iar unii şoferi care trec prin zonă le dau bani de milă. La un moment dat, în zonă s-a pus un afiş pentru a se atrage atenţia cu privire la cerşetori. Legat de stadion, primarul a confirmat faptul că s-au produs distrugeri, însă nu poate spune dacă cei patru au comis toate faptele, sau au mai fost săvârşite anterior şi de alte persoane. “Da, au fost provocate distrugeri la terenul de sport, am sesizat şi poliţiştii.  Copiii sunt minori, cerşesc în zona gării. Sunt patru copii, membrii a două familii, rude. Acestea trăiesc în aceeaşi locuinţă, o casă amărâtă. Copiii sunt mici, au până în 10 ani. Nu putem să îi facem să se liniştească. Familiile trăiesc din banii ăia. Poliţiştii intervin, au tot amendat familiile, însă s-au adunat sume importante de bani şi nu se plătesc. În urmă cu aproximativ 2 săptămâni au fost provocate distrugerile de la terenul de fotbal. Au spart uşa cabinei, scaune. Am vorbit cu părinţii - că ei au şi un ajutor pentru persoană cu handicap - şi au dat 500 de lei pentru pagube. Dar costurile sunt mult mai mari! Ei stau la cerşit şi îi deranjează şi pe participanţii la trafic, fug după maşini. Nu am găsit rezolvarea acestei probleme! Minorii au vârste fragede, părinţii sunt fără venit. Nu ai ce să le faci. Au amenzi de milioane de lei vechi. Am sunat şi la Protecţia Copilului, dar părinţii nu sunt de acord să le ia copiii. Trebuie găsită o soluţie, poate ne ajutaţi în acest caz!”, a declarat primarul comunei Surdila Găiseanca. Din unele informaţii obţinute de la oameni, se pare că minorii ar obţine din cerşetorie sume frumoase de bani, astfel că e de înţeles de ce părinţii lor îi trimit zilnic la “treabă”, exploatându-i chiar sub nasul autorităţilor statului...

De la conducerea DGASPC Brăila, ni s-a transmis faptul că aceşti copii din Surdila Găiseanca sunt în evidenţa instituţiei, din perspectiva activităţii de cerşetorie practicată în zona barierei CFR  din localitatea respectivă. În comunicatul transmis de către directorul instituţiei, Simona Cimpoae, ni s-au explicat măsurile luate faţă de minorii în cauză. “Intervenţiile specializate realizate constau în: evaluarea situaţiei familiale, prin deplasarea la domiciliul celor două familii; evaluarea atitudinii părinţilor, raportată la modelul socio cultural de provenienţă şi la nevoile minorilor, inclusiv la nevoile speciale ale  minorului încadrat în gradul grav de handicap; informarea părintelui copilului cu dizabilităţi în legătură cu oportunităţile de îngrijire şi educaţie oferite de instituţii din proximitatea localităţii de domiciliu; consilierea părinţilor în ceea ce priveşte supravegherea copiilor şi implicarea activă în îmbunătăţirea condiţiilor de locuit; consilierea minorilor de vârstă şcolară privind frecventarea cursurilor şcolare; colaborarea cu autorităţile locale, instituţie de învăţământ şi poliţie în realizarea intervenţiilor interinstituţionale; organizarea/întrunirea Consiliului Comunitar Consultativ; dezvoltarea atitudinii comunităţii de descurajare a cerşetoriei (montarea de către autorităţile locale a unui baner sugestiv la bariera CFR); medierea relaţiilor familiilor cu autorităţile competente pentru sprijinirea acţiunilor de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit”, este mesajul transmis de la DGASPC. Vorbe goale!

Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro