Mergi la conţinutul principal

Minor răpit și torturat pentru a recunoaște un furt din locuință

* o femeie aduce acuzații grave la adresa polițiștilor din Brăila și Cazasu, ea spunând că fiul său minor a fost agresat și băgat în portbagajul mașinii de câțiva tineri * aceștia îl acuzau de un furt din locuință, fiind, se pare, deciși să își facă singuri dreptate * minorul susține, însă, că nu are nicio legătură cu furtul în cauză, el și mama sa acuzând polițiștii care ar fi trebuit să îl ajute că erau “mână în mână” cu agresorii * de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila ni s-a comunicat că este întocmit un dosar penal și că se fac cercetări în acest caz

 

Minor de 16 ani luat la pumni și picioare de câțiva tineri puși pe scandal, ba chiar băgat cu forța în portbagajul mașinii. Mama băiatului aduce acuzații grave la adresa polițiștilor din Brăila și Cazasu, ea spunând că fiul său minor a fost agresat fără motiv și totuși organele de anchetă nu fac nimic. De la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila ni s-a comunicat, totuși, că este întocmit un dosar penal și se fac cercetări, sub coordonarea procurorului. Fiind o anchetă în curs, polițiștii nu au dat prea multe detalii cu privire la acest caz.

Mama băiatului a făcut o sesizare către redacție, după ce a discutat cu avocatul său, în care a explicat cum s-a întâmplat totul și chiar a cerut ca toate informațiile transmise să fie făcute publice.

Reclamația a fost transmisă de Melinte Antoneta cu domiciliul în municipiul Brăila, care a precizat că, în seara zilei de 5 ianuarie a.c., fiul său Adrian Leonard, de 16 ani, a fost bătut, legat de picioare și mâini, apoi aruncat în portbagajul unei mașini Toyota neagră, de mai mulți indivizi de pe raza comunei Cazasu. Femeia chiar a nominalizat câțiva tineri implicați în altercație, însă am decis să nu dăm numele acestora, întrucât nu avem confirmarea că aceștia ar fi vinovați. “În data menționată, în jurul orei 18.30, băiatul meu era împreună cu fratele lui, S. Florin Cristian, de 22 de ani în casino MAGNUM de pe strada 1 Decembrie, și a venit un băiat și i-a spus să meargă cu el că are să îi dea cineva un milion de lei. Au plecat amândoi în direcția parcului Dinamo, în spatele supermarketului Profi, iar acolo le-a tăiat calea o motocicletă, era numitul S. P., pe urmă au venit și ceilalți menționați. Băiatul meu a fost aruncat în portbagajul mașinii și dus pe un câmp de pe raza comunei Cazasu”, după cum a spus mama reclamantă.

În sesizarea scrisă depusă la redacție, cel agresat a relatat felul cum ar fi decurs lucrurile. “M-au bătut cu picioarele și pumnii, cu un electroșoc, vorbindu-mi foarte urât și amenințându-mă cu moartea. Tot îmi repetau să scot aurul și banii, dar eu nu știam nimic. După această bătaie pe câmp, m-au luat din nou în mașină și m-au adus acasă la P. S., acolo am aflat că i se spărsese casa acestuia și i s-au furat bani și aur, însă eu nici nu știam nimic. M-au batut cu o șufă de la mașină pe câmp, apoi cu acea șufă m-au legat de mâini și de picioare, de un scaun la domiciliu, au adus un telefon și m-au obligat să spun că eu și alt băiat i-aș fi spart casa. Toată înregistrarea a fost făcută pe telefonul mamei lui S. P. M-au dus obligat la postul de poliție Cazasu, fiind mână în mână cu poliția Cazasu. Au venit acei polițiști, ei au scris o plângere pe calculator fără să știu nimic și m-au obligat să semnez. După aceea, m-au urcat în mașina de poliție și m-au adus la Poliție pe Ana Aslan. Cei doi polițiști de la Cazasu au vorbit cu cel care era în acea noapte de serviciul la Poliția Municipiului Brăila. Aceștia au făcut altă plângere și m-au pus să semnez”, este declarația minorului de 16 ani.

Mama sa spune, însă, că băiatul nu știe să citească și să scrie, din clasa a III-a fiind diagnosticat cu dificultăți de învățare. "Această anchetă pe care au făcut-o domnii polițiști este un abuz, băiatul este minor și nu au voie să îl audieze singur, fără prezența părinților și a unui apărător", a spus femeia.

Băiatul a spus că apoi i-au dat drumul și, de la Poliția Brăila, el a venit acasă și i-a povestit mamei sale și fratelui său, apoi au plecat cu ei la Spitalul de Urgență- UPU. Băiatul a fost examinat de cadrele medicale, pentru a se elibera apoi un certificat medico-legal. Fiul agresat a mai spus că a fost sesizată Poliția și de cei de la UPU, apoi au venit două echipaje, au cerut un număr de telefon al mamei sale și atât.

În sesizare se arată că, pe data de 08.02.2021, femeia a angajat un avocat și a făcut la Procuratură o sesizare pentru reaudierea minorului, însă aceasta nu a fost aprobată, fiind respinsă. “Eu, mama minorului, nu știu unde este acest dosar, nu m-a chemat nimeni la audieri cu minorul, cred că este aruncat pe undeva acest dosar, din simplul motiv că acești indivizi au bani și putere și noi trăim într-o țară a nimănui. Vă rog să faceți acest caz public, să se vadă abuzurile făcute de poliția Brăila cu Poliția Cazasu”, a spus reclamanta Melinte.

 

Ce spun polițiștii

Am transmis o sesizare cu aspectele sesizate către IPJ Brăila și ni s-a comunicat un răspuns oficial, fără prea multe detalii. “Aspectele transmise de dvs. fac obiectul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, lipsire de libertate în mod ilegal și amenințare, fapte prevăzute de Codul Penal. Cercetările din cadrul dosarului penal sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, urmând ca la finalizarea acestora să fie înaintat unității de parchet cu propunere legală. Totodată, vă precizăm faptul că, în conformitate cu cu prevederile art. 285 Cod Procedură Penală alin. 2: «Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică». Referitor la nemulțumirile ce vizează cercetarea efectuată de către polițiști în cadrul unui dosar penal, precizăm faptul că activitatea este reglementată de Legea nr. 364/2004 privind organizarea șI funcționarea poliției judiciare, care la art. 8 alin 3 prevede următoarele : «organele de cercetare ale poliției judiciare își desfășoară activitatea sub conducerea, supravegherea și controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia». Astfel, aspectele sesizate cu privire la modul de efectuare a activităților specifice polițienești excedează competenței de verificare a IPJ Brăila, procurorul fiind cel care conduce și controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliției judiciare conform art. 56 din Codul de Procedură penală “procurorul conduce și controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliției judiciare și a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispozițiilor legale”, se arată în răspunsul IPJ.

Se mai precizează faptul că, în contextul prevederilor sus menționate, persoana în cauză are posibilitatea legală de a se adresa Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro