Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministrul Sănătăţii a demisionat

Cseke a explicat că motivul demisiei sale este faptul că nu a fost consultat în privinţa rectificării bugetare, pe care îl consideră "extrem de grav".
"Rectificarea s-a făcut fără opinia şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Am făcut mai multe adrese către Ministerul Finanţelor, am solicitat săptămâna trecută şi o întâlnire, pentru a discuta despre rectificare, însă nu s-a întâmplat. Nu am primit răspuns la cererea de rectificare, nici măcăr nu am fost consultat. Problema este de atitudine faţă de sistemul sanitar, o atitudine păguboasă potrivit căreia Sănătatea nu produce nimic, ci doar consumă. Această atitudine am văzut-o la Ministerul Finanţelor", a spus Cseke, care şi-a anunţat demisia într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Ministerului Sănătăţii.
Potrivit lui Cseke, bugetul Ministerului Sănătăţii nu a fost rectificat, practic, cu nimic, iar cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o oarecare măsură, "cu o anumită sumă". "341 de milioane de lei sunt bani alocaţi prin Ministerul Sănătăţii, dar transferaţi direct la Casă pentru plata arieratelor, şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru continuarea eliberării medicamentelor compensate şi gratuite şi a medicamentelor din programele naţionale de sănătate", a precizat Cseke.

05udmr2Demisia lui Cseke nu afectează coaliţia, spune Kelemen Hunor

"Am discutat câteva zile despre aceste lucruri, am încercat să-l conving şi eu şi colegii mei să nu-şi dea demisia, am înţeles argumentele lui şi apreciem tot ce a făcut în fruntea ministerului. E un om consecvent, devotat reformei şi a demonstrat că se poate face reformă, dar pentru a continua reformele trebuie susţinere financiară substanţială, trebuie rezolvată relaţia Casă-minister, indiferent cine conduce casa, indiferent cine conduce minsterul şi trebui reconsiderată poziţia unora, că nu este sănătatea o problemă aritmetică, este o problemă politică în primul rând. Sănătatea nu va produce niciodată profit şi nu trebuie să producă şi nu poţi să faci o reformă dacă nu ai şi susţinere financiară pe măsură", a spus Kelemen.
El nu crede că gestul colegului său va fi o piatră de încercare pentru coaliţie. "Nu există un astfel de pericol şi nu va fi afectată coaliţia. Sigur că în termen de 15 zile UDMR va avea o propunere pentru această funcţie şi vom discuta în coaliţie şi alte aspecte privind reforma, privind derapajele, şi vom găsi o soluţie până la sfârşitul lunii august şi în ce priveşte relaţia dintre Casă şi minister", a spus liderul UDMR.
Categorie articol: 

Comentarii