Mergi la conţinutul principal

Ministrul Pacuraru da inapoi

La presiunea sindicatelor, a patronatelor si a presei, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a renuntat la impunerea "birurilor" pentru veniturile suplimentare ale salariatilor. Acesta a spus ca va emite un nou ordin, care va modifica prevederile luate peste noapte in ceea ce priveste impozitele. Intr-o prima declaratie, acesta a spus ca nu vor mai fi supuse impozitelor sumele provenite din conventiile civile de prestari servicii, din contractele de colaborare si nici cadourile oferite pentru copiii angajatilor. De asemenea, vor fi scoase de la plata contributiei de asigurari sociale sapte din cele opt tipuri de venituri in natura prevazute in ordinul anterior.
CAS-ul nu se va mai plati in cazul utilizarii unor bunuri, inclusiv vehicule, abonamente. Sint exceptate de la acest ''bir" si costurile convorbirilor telefonice, permise de calatorie pe orice mijloace de transport si primele de asigurare.
Plata contributiei de asigurari sociale se mentine pentru: salarii, indemnizatii de baza brute, inclusiv indemnizatiile de conducere, salarii de merit, indexari, compensari si alte drepturi care fac parte din salariul de baza, solda lunara si alte drepturi acordate soldatilor si gradatilor voluntari, sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariu ori sume fixe, platite pentru conditii deosebite de munca, indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza, sporul de fidelitate,
sumele platite pentru concedii de odihna, de studii, zile de sarbatori legale, concedii platite pentru evenimente familiale deosebite, ziua profesiei si cele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale si cele din cursul anului, al 13-lea salariu, prime de vacanta, prime acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase, bonusuri, stimulente, compensatii, indemnizatia pentru concediul de odihna neefectuat, sumele din plata cu ora, etc. Reprezentantii MMFES elaboreaza astazi un alt ordin, ce va modifica structura veniturilor in bani si in natura pentru care se va plati contributia de pensie, reprezentind 19,5% pentru angajator si 9,5% pentru angajat.

Sindicatele critica sovaiala Guvernului

Anuntul ministrului Muncii referitor la scoaterea din baza de impozitare a mai multor tipuri de venit, a atras critici si mai aprinse din partea sindicalistilor, care vad in sovaiala oficialului un semn clar ca asistam la o "cirpeala" a bugetului saracit de pomenile sociale cu iz electoral.
"Faptul ca ministrul Muncii a dat un pas inapoi, nu face altceva decit sa confirme ceea ce spuneam inca de la finele anului trecut referitor la majorarea pensiilor: ca a fost o miscare politica menita sa aduca capital politic si sa acapareze un segment social care conta la alegeri. Decizia a fost insa foarte proasta, intrucit acum s-a dovedit ca au facut o gaura in buget si nu mai stiu de unde sa o acopere, iar in disperare lovesc in forta de munca legal fiscalizata. De altfel, saptamina viitoare vom sustine o conferinta, ocazie cu care vom prezenta adevaruri statistice legate de situatia reala generata de majorarea pensiilor. O sa demonstram cu date reale ca intreg proiectul legat de pensii este incert. Nu degeaba am facut scandal la finele anului trecut, legat de faptul ca vor fi mari probleme cu reducerea fiscalitatii in contextul majorarii pensiilor. Chiar daca acum a dat inapoi, ramine problema de unde vor fi asigurati banii pentru pensiile majorate, pentru ca suprafiscalizarea locurilor de munca legale a fost clar o decizie de cirpeala. Ar fi trebuit ca ministerul sa se ocupe de cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si nu sa apeleze la suprafiscalizare, pentru ca exista domenii de activitate nefiscalizate si chiar oficiali ministeriali au recunoscut, de exemplu, ca in zona panificatiei zona de munca la negru este de 80%. Ar fi trebuit sa intareasca inspectia muncii, pentru ca date statistice demonstreaza ca aproape un milion de locuri de munca sint nefiscalizate. In concluzie, Romania din 1990 incoace a fost si este condusa de un singur partid: al celor care vor bani multi, cit mai repede si pe orice cai", ne-a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Bilbiieli politice

"Revenirea ministrului Muncii asupra deciziei initiale de marire a bazei de impozitare se incadreaza in linia bilbiielilor politice, asa cum au fost cele legate de taxa auto, CAS sau TVA. Inseamna ca asa bine au pregatit acea decizie si stapinesc masiv subiectul, incit ar fi fost “studenti eminenti”. Si ginditi-va ca acestia sint oameni pusi sa gestioneze banul public si sint platiti din aceeasi sursa pentru ceea ce fac", sustine Dumitru Sisu, presedintele structurii locale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).
Intrebat ce sanse ar exista in opinia sa ca ministrul sa renunte in totalitate la suprafiscalizarea muncii, sursa citata a spus ca nu se poate pronunta inca, deoarece: "ar trebui sa avem informatii reale si detaliate cu privire la sursele de finantare pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat. Cert este ca tot ce au facut guvernatii pina acum nu a fost altceva decit sa ia decizii fara un fundament real, ci doar in sistem “hei-rup-ist”, de moment, fara sa se calculeze efectele pe termen mediu si lung", a incheiat sursa citata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro