Mergi la conţinutul principal

Ministrul Justiţiei cere demisia şefului penitenciarelor

Datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că anumite lucrări ştiinţifice au fost elaborate în detenţie în doar şase ore. „Aceasta este o ruşine pentru ideea de cercetare ştiinţifică", a afirmat, joi, ministrul Justiţiei. Raluca Prună i-a cerut demisia şefului Penitenciarelor, însă acesta refuză să plece. Ministrul îl consideră pe şeful ANP responsabil de scandalul scriitorilor din puşcării. Guvernul a suspendat, miercuri, aplicarea articolului de lege care le permitea deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind aşa-zise lucrări ştiinţifice, potrivit TVR.

Cercetătorii adevăraţi sunt jigniţi

„Sunt foarte mulţi oameni în România care, pe bani puţini, fac cercetare adevărată. Această parte a societăţii este jignită de modul, de uşurinţa cu care, în penitenciar, se fac aceste lucrări", a declarat, joi, ministrul Justiţiei, la ieşirea de la consultările de la CSM pentru numirea unui nou procuror general. Raluca Prună spune că măsura suspendării articolului de lege care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind lucrări ştiinţifice decisă, miercuri, de Guvern, are acelaşi efect ca abrogarea.
„Noutatea este că s-a suspendat. Important este că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări în penitenciar (...) Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. miercuri) are acelaşi efect ca abrogarea. Această dispoziţie nu se mai aplică", a explicat Raluca Prună.

Şeful penitenciarelor - calificativ excepţional

Ministrul Justitiei a explicat, joi, că deocamdată nu îl poate demite pe şeful Penitenciarelor în baza evaluării anuale: şi asta pentru că directorul ANP, Cătălin Bejan, a primit calificativul excepţional din partea fostului ministru al Justiţiei pentru primele zece luni ale anului trecut. Raluca Prună aşteaptă acum rezultate verificărilor Corupului de Control în penitenciare. Ministrul spune că i-a cerut demisia şefului ANP încă de acum o lună, însă acesta refuză să plece, potrivit TVR.
Măsura suspendării acestei prevederi legale este valabilă până la 1 septembrie. În tot acest timp, Guvernul va încerca să găsească soluţii astfel încât să se poată distinge între lucrările ştiinţifice adevărate şi cele pretins ştiinţifice, plagiate sau cumpărate.
„Au existat opinii că abrogarea este o măsură mult prea grăbită în condiţiile în care nu avem un studiu de impact în legătură cu ceea ce înseamnă lucrări ştiinţifice. Împreună cu Ministerul Educaţiei, cu universităţile se va face acest studiu", a mai spus ministrul Justiţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro