Mergi la conţinutul principal

Ministrul Gheorghe Flutur a dat cu bita-n balta?

Saptamina aceasta, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a facut o declaratie fulminanta conform careia, in ultima vreme, la minister, s-au facut presiuni pentru ca importurile de grîu sa fie reluate.
"Va spun nemteste ca grupuri mafiote de interese au creat presiuni pe piata, chiar mediatice, pentru a se da un semnal ca nu exista suficient griu pe piata interna ca sa-l aduca pe slepuri din afara. Si anul acesta s-au facut presiuni la minister si mi-au reprosat ca de ce am spus ca s-au realizat sapte milioane de tone de griu si ca nu mai avem nevoie de importuri", a spus Flutur, in urma cu citeva zile, lasind sa se inteleaga ca printre cei care au facut presiuni se numara si "baronii" din Insula Mare.
Declaratia a cazut ca un traznet la Braila, judet in care, din cauza pretului foarte mic de valorificare oferit de comercianti, zeci de mii de tone de griu zac nevindute prin hambare sau depozite. Fermierii locali contactati de noi au ramas stupefiati de declaratia ministrului, ei avind informatii ca blocajul existent pe piata griului a afectat pe toata lumea din domeniu, inclusiv pe arendasul Insulei. Ca o asemenea strategie ar putea aduce un oarecare profit prin subventia pentru export sau alte inginerii financiare, se stie, dar toti cei pe care i-am intervievat, au spus ca riscul ar fi prea mare in comparatie cu marimea cistigului, mai ales pentru Culita Tarita, o persoana nu foarte agreata de actuala putere. Una peste alta nici macar adversarii cunoscuti ai arendasului nu au putut gasi o explicatie. In schimb, desi nu a vrut sa comenteze declaratia ministrului, purtatorul de cuvint al Ministerului este sigur ca Flutur s-a bazat pe informatii exacte atunci cind a spus ce a spus.

"Este o aberatie, nu am importat niciodata"

Culita Tarita: "Este o aberatie, o prostie. Noi am exportat intotdeauna griu, nu am importat niciodata. Daca ministrul are informatii ca se importa, ar trebui sa puna stavila si sa impuna taxe vamale mai mari, ca sa poata proteja astfel producatorul roman. Acum, toata lumea stie ca avem griu suficient in tara. Si noi mai avem inca griu nevindut pentru ca nu am avut un pret bun. Facem eforturi sa ne vindem productia noastra pentru ca pe piata sint preturi foarte proaste si de aceea nu vad nici o legatura intre afirmatia ministrului si noi. Dar, daca stie ceva, neaparat sa verifice si daca se confirma, sa stopeze. Ministrul are putere sa faca lucrul acesta. Nu, chiar nu vad rostul acestei afirmatii, ori este dezinformat ori... Sint atitea probeleme in agricultura, in loc sa le rezolve face declaratii. De ce nu se intereseaza citi fermieri sint in stare acum sa reia ciclul de productie, citi au banii necesari. Este dezastru, va spun eu vor ramine suprafete mari nelucrate, aici ar trebui sa lucreze ministrul Flutur".

"Cred ca este o flutureala a lui Flutur, o declaratie politica"

Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila: "Nu ii iau apararea lui Tarita, dar nu cred. Cred ca este o flutureala a lui Flutur, o declaratie politica. Pai, Tarita are cea mai mare exploatatie agricola din Europa, este unul din cei mai mari producatori de griu din Romania si, daca anul acesta nu a vindut tot griul lui, de ce sa faca presiuni pentru import! Ce ratiune ar avea daca in tara este griu din belsug, la preturi foarte mici. In Romania griul se vinde cu 100- 105 $/tona iar in afara este 110 $/tona, la care s-ar adauga costul transportului, taxa vamala, chiar nu inteleg. Din cite stiu eu, acum nu sint facilitati pentru import, taxele vamale sint suficient de mari ca sa aiba vreun cistig din plimbarea aceasta pe Dunare. Daca sint facilitati la importul de griu anul acesta cind toate depozitele sint pline, si noi nu stim, atunci chiar sintem o tara de prosti condusa de mafioti".

"Ministrul Flutur stie ce vorbeste"

Fernando Enciu, administratorul SC "Reen", unul din adversarii cunoscuti ai arendasului: "Ai de cistigat din importuri daca este criza in tara si sint in vigoare anumite facilitati. Din cite stiu eu, acum nu sint, deci nu inteleg de ce sa fi facut presiuni, caci ceva a fost, ministrul Flutur stie ce vorbeste. Probabil ca presiunile au fost in sensul de a se face ceva pentru cresterea pretului griului. Chiar nu stiu despre ce ar putea fi vorba, dar il cred capabil sa faca presiuni pentru a cistiga ceva".
Adrian Tibu, purtator de cuvint al MAPDR: "Declaratia d-lui ministru Flutur se bazeaza pe lucruri despre care a fost informat, eu nu stiu amanunte. Ce pot sa va spun este ca in primele 7 luni ale anului 2005, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004, importurile de cereale au fost de 5 ori mai mici, si lucrul acesta poate a dat de gindit importatorilor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro