Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministrul Finanțelor ia în calcul neimpozitarea majorărilor la salariile mici

"Aș vrea să apreciez extrem de pozitiv atât propunerea patronatelor ca, cel puțin pentru șase luni de zile, să avem în vedere ca salariul minim să nu crească, perioadă care ne dă nouă o mai mare certitudine pentru aprecieri, după care vom lua decizii. Cumulat cu acest lucru, a fost o propunere pe care noi o luăm în considerare și, personal, o apreciez ca fiind pozitivă, de a majora acest salariu, iar pentru intervalul de creștere până în 10 milioane (lei vechi n.r.) să încercăm să facem o deductibilitate fiscală", a spus Pogea.
El a precizat că un prim efect ar consta în "albirea" salariilor din economie, deoarece "antreprenorii ar mări aceste salarii, iar acestea, nefiind supuse impozitării, nu le-ar mări direct costurile". Oficialul a explicat că "pentru o persoană cu un salariu de 850 lei, ce urmează a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plăti pentru diferența de 150 lei numai contribuțiile, mai puțin cota unică de 16%".
La rândul său, liderul local al Confederației Blocul Național Sindical (BNS), Alexandru Gurgu, a punctat că deși salutară, măsura este benefică numai angajaților cu salarii mici: "Poate fi avantajoasă o astfel de măsură dar, din păcate, nu rezolvă alte probleme pe care le avem în perioada de criză, cum ar fi, de exemplu, alimentarea defectuoasă a bugetului de stat. Ar trebui ca ministrul Pogea să se preocupe mai mult pentru facilitarea creării de noi locuri de muncă pentru că, să nu uităm: impozitul forfetar a închis mii de firme la nivel național și a generat mii de șomeri. Ar trebui, de asemenea, să faciliteze absorbția de fonduri în sectorul privat, mai ales în zona IMM-urilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Nu în ultimul rând ar trebui să se preocupe mult mai mult de sprijinirea unităților care fac export, pentru că astfel ar echilibra balanța comercială a României", a spus sursa citată.
Potrivit evaluării înaintate de ministrul Pogea, la nivel național există aproximativ 2,5 milioane de angajați care au salariul mai mic de 1.000 lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii