Mergi la conţinutul principal

Ministrul Budăi a afirmat la Brăila că nu se poate renunţa la pensiile speciale

• aflat în vizită, recent, în oraşul nostru pentru a se întâlni cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii pensionarilor cu care a discutat despre noua Legea a Pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit şi despre pensiile speciale • acesta a afirmat că prin indemnizaţiile acordate anumitor categorii s-au corectat anumite greşeli provenite din trecut • Budăi a precizat că dacă ar dori să facă declaraţii populiste ar spune că va elimina pensiile speciale, însă nu este de acord cu asta

 

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius - Constantin Budăi a discutat, recent, despre pensiile speciale în cadrul vizitei sale la Brăila. Aşa cum am precizat într-o ediţie anterioară a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, acesta a venit în oraşul nostru pentru a se întâlni cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii pensionarilor cărora le-a prezentat noua Lege a Pensiilor şi alte proiecte pe care Ministerul Muncii le are în plan. În cadrul conferinţei de presă pe care Budăi a susţinut-o în acea zi, ministrul a vorbit şi despre controversatele pensii speciale, mai exact indemnizaţiile de care beneficiază parlamentarii şi alte categorii de persoane din România. Ministrul a afirmat că din punctul său de vedere prin această măsură s-a realizat o corecţie a unor greşeli din trecut, astfel că nu este de acord cu eliminarea pensiilor speciale în contextul dat.

“E foarte important să lămurim un aspect atunci când vine vorba de pensiile speciale. Vreau să vă spun că în sistemul public de pensii 8.800 şi ceva de pensii sunt de peste 5.000 lei. Dacă vorbesc despre pensiile speciale, dacă e nedreptate sau nu... aţi văzut, eu am spus şi la nivel naţional că mi-aş dori ca toate pensiile din România să fie pe contributivitate. Dar avem o problemă. Şi venim cu ea de 30 - 50 de ani. Să presupunem că eu, maistru militar, am lucrat în Armată şi pe perioada cât eu am lucrat nu s-au plătit contribuţii, că aşa era legea. Ce fac acum? Îl las fără pensie pe un astfel de om? Bine, poate să se angajeze. Dar acel om maistru militar, de exemplu... vă reamintesc că am intrat în NATO şi iarăşi au fost chestiuni speciale atunci. Noi trebuie să ne gândim la toată evoluţia. Că nu judecăm la data de azi. Pentru că dacă facem aşa, înseamnă că pe oamenii care nu au contribuit îi dăm jos şi unde, ce facem cu ei? Sigur, toţi trebuie să muncim. Dar s-au întâmplat chestiuni în trecut care produc efecte acum, din păcate. Incorecte. Dar sunt lucruri pe care la un moment dat trebuie să le asumăm. Aş putea acum să dau dovadă de populism şi să spun: «aveţi dreptate, tăiem pensiile speciale!» Se poate? Nu poţi să îi laşi pe oamenii ăia fără venituri”, a declarat Budăi.

Ministrul a dorit să sublinieze că legea a fost gândită prost de la bun început şi nu au fost luate în calcul foarte multe cazuri speciale, lucru care oricum trebuia corectat la un moment dat. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că pensiile speciale sunt acordate parlamentarilor în aproape toate ţările din lume.

“Acum suntem criticaţi noi, parlamentarii, că s-a pus nu ştiu când indemnizaţie specială. Dar toate parlamentele din lume o au. Parlamentul Uniunii Europene şi aşa mai departe. Vrem să facem pe Codul Administrativ şi pentru primari acele indemnizaţii. De-a lungul timpului mandatele primarilor nu au fost purtătoare de contribuţii. Am un primar în Botoşani care după 7 mandate a ieşit la pensie şi acum are pensia de doar 1.200 lei. Eu vă spun nişte adevăruri. Toţi cei care sunt din urmă şi au multe mandate, aşa sunt”, a conchis ministrul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro