Mergi la conţinutul principal

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în vizită de lucru la Brăila

* acesta a venit, vineri, în județul nostru în cadrul unei vizite de lucru care a vizat sistemul de irigații * ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vizitat patru stații de pompare a apei * dat fiind faptul că a vizitat Brăila în prima zi de campanie electorală pentru Alegerile Parlamentare, Oros nu a ratat momentul de a lăuda candidații de pe primele locuri ai PNL la Cameră și Senat, Alexandru Popa și Alexandru Bucălău

 

 

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros s-a aflat, vineri, într-o vizită de lucru în județul Brăila. Interesant este că momentul a coincis cu prima zi de campanie electorală pentru Alegerile Parlamentare. Însoțit de Adrian Bîrzoi, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), de președintele interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc și de cei doi candidați de pe primele poziții pe listele pentru Cameră și Senat, Alexandru Popa, respectiv Alexandru Bucălău, ministrul a prezentat câteva dintre planurile Guvernului pentru a-i ajuta pe agricultori și fermieri. Oros a susținut dimineață o conferință de presă la sediul PNL Brăila, după care a făcut o vizită la patru stații de pompare a apei din județ pentru a vedea în ce stadiu se află acestea. Mai exact, la Gropeni, Stăncuța, Spiru Haret și Lacu Rezi. Totodată, ministrul a precizat de dimineață că avea în plan să se întâlnească și cu fermieri brăileni.

Suntem astăzi(n.r.- vineri) într-o vizită de lucru în Județul Brăila, unde avem mai multe obiective. Sigur, în primul rând vom evalua care este stadiul lucrărilor și al amenajărilor de irigații, atât pe infrastructură principală cât și cea secundară. Anul acesta, județul Brăila, din nefericire a fost afectat de secetă. Aproape 78.000 ha au fost afectate pentru culturile înființate în toamna anului trecut. Din datele pe care le avem, și pentru culturile înființate în primăvară, situația nu stă deloc mai bine. În toată zona Mării Negre a fost înregistrată o secetă pedologică puternică și extremă, cum nu a mai fost de aproape 50 de ani. Am încercat să venim în sprijinul fermierilor, am oferit despăgubiri, aproape 200 milioane euro, pentru culturile înființate în toamnă. Și vom identifica resurse să îi despăgubim și pe cei care au înființat culturi în primăvară. Pentru că așa este corect, nu putem acționa cu dublă măsură”, a declarat Oros.

Ministrul a precizat totuși că soluția pe termen lung este aceea ca Guvernul să investească foarte rapid în infrastructura de gestionare a apei. De altfel, motivul vizitei sale la Brăila, după cum a ținut să precizeze.

Aici nu mă refer doar la infrastructura pentru irigații. Avem peste 2,8 milioane ha unde sunt amenajări de desecare/drenaj, care sunt în aceeași stare ca și infrastructura de irigații. Lucrări de combatere a eroziunii solului nu s-au făcut de multă vreme. De asemenea, trebuie să extindem repede sistemul național antigrindină și creșterea precipitațiilor, dar și lucrări de prevenire a deșertificării. Avem această oportunitate de a face lucrările necesare din Programul Național de Reziliență și Relansare Economică unde am dedicat 6,5 miliarde euro. Nu am vrut să ne atingem de banii din Programul Național Strategic pentru perioada 2021-2027, bani care trebuie să rămână pentru fermieri. Fie plăți directe în Pilonul I, cei 13 miliarde, dar și pentru măsurile de dezvoltare rurală, în Pilonul II, unde sunt aproximativ 8 miliarde euro. Este unul dintre programele mari pe care vrem să le demarăm de anul viitor. De aceea vrem să vedem Stația de bază Gropeni, lucrările de la Stația Stăncuța, care sunt 90% realizate, la Spiru Haret și la Lacu Rezi. Sigur că de când am venit la minister am încercat să mă înconjor de profesioniști și am identificat în ANIF un profesionist în domnul Adrian Bîrzoi, care este directorul general adjunct. Cu care acum lucrăm la fundamentarea acestui program foarte ambițios de gestionare a apei”, a mai adăugat Oros.

Ministrul a mai precizat că are în plan să se întâlnească și cu fermierii brăileni, deoarece anul acesta încearcă să creioneze programul național strategic, deci să pună bazele finanțării agriculturii din bani europeni și naționali în următorii șapte ani.

Oros nu a ratat ocazia de a-i lăuda pe candidații PNL Brăila de pe primele poziții la Cameră și Senat, Alexandru Popa și Alexandru Bucălău, în special pe primul, care activează în domeniul agriculturii.

Trebuie totuși precizat că deși ministrul își anunțase cu o zi înainte vizita în județ, pentru că programul său s-a intercalat cu un alt eveniment programat la care jurnaliștii fuseseră invitați, Oros a preferat să meargă singur în teren. Gestul este cel puțin ciudat în contextul în care doi dintre jurnaliștii brăileni prezenți la eveniment s-au oferit totuși să îl însoțească. Ulterior, organizația PNL Brăila a transmis spre publicare, fotografii de la vizita ministrului în teren.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro