Mergi la conţinutul principal

Ministerul Sănătăţii a cerut vaccin pandemic


Ministerul Sănătăţii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1 de care are nevoie urgentă către Novartis, Baxter, Pasteur şi GlaxoSmithKline, urmând ca acestea să răspundă pozitiv sau negativ în următoarele 24, 48 de ore, a declarat pentru NewsIn Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel.

"Sperăm că ne vor da vaccinul, deocamdată nu pot spune ce şanse avem. Aştept răspunsul lor în 24-48 de ore", a spus Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Vaccinurile, deşi sunt produse de diferite institute, au aceeaşi tulpină, deci şi aceleaşi efecte, iar efectele secundare sunt minore (durere la înţepătură, o uşoară mâncărime), a explicat acesta.
Referitor la limitarea întâlnirilor publice, secretarul de stat a menţionat că este o măsură care va fi aplicată "dacă se consideră că avem transmitere sistemică, ceea ce nu avem încă". Şcolile din România se închid pe măsură ce apar cazuri de infectare cu virusul gripei A, iar Adrian Streinu-Cercel spune că măsura de închidere a tuturor şcolilor nu poate fi luată deocamdată, mai ales că nu avem încă vaccinul. "Copilul mai bine stă la şcoală, unde este supravegheat şi de unde sunt anunţat dacă se întâmplă ceva, dacă are simptome de gripă, decât să stea acasă. Luăm în calcul închiderea acestora, dar după ce vom avea vaccinul. Sperăm însă să nu fie cazul", a adăugat secretarul de stat.
Autorităţile sanitare sunt atente în prezent la cazurile de import, pentru că sunt în continuare multe, însă urmăresc şi cazurile locale, astfel încât să vadă delimiteze arealul de răspândire.
În ultimele 24 de ore au fost depistate 36 de noi cazuri de gripă A/H1N1, la pacienţi din Timiş, Suceava, Iaşi, Dolj, Bucureşti, Sibiu şi Ploieşti, majoritatea acestora fiind cazuri de import. Nu a fost depistat niciun caz cu complicaţii.
Perioada de incubare a virusului este cuprinsă între câteva minute şi şapte zile.
Persoanele care au simptome de gripă trebuie să stea acasă şi să evite aglomeraţiile şi să se adreseze medicului de familie, care ştie ce trebuie făcut în asemenea cazuri.
În cazul în care persoana respectivă nu are medicul de familie în acelaşi oraş, Adrian Streinu Cercel recomandă ca aceasta să ia legătura cu medicul său, sau, dacă nu este posibil, să meargă la camera de urgenţă a spitalului de boli infecţioase din oraşul în care se află.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro