Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministerul Educatiei da un ordin impotriva segregarii elevilor romi in scoli

Chiar la sfirsitul anului scolar, ministrul Educatiei a dat un ordin privind interzicerea segregarii scolare a copiilor romi si a aprobat metodologia pentru prevenirea si eliminarea acesteia. In Ordin se precizeaza ca toate formele de discriminare vor fi sanctionate conform legii.
In actul normativ emis de ministru se mentioneaza faptul ca segregarea romilor este vazuta ca o forma grava de discriminare cu consecinte negative asupra accesului egal al copiilor la o educatie de calitate. Ca urmare, se interzice incepind cu anul scolar 2007 - 2008 formarea claselor I si a V-a segregate, avind preponderent sau numai elevi romi. Se mai precizeaza ca acest demers al Ministerului Educatiei se inscrie in procesul de implementare a Strategiei Guvernului de imbunatatire a situatiei romilor. Fiecare scoala va trebui sa analizeze fenomenul urmarid indicatorii de incluziune stabiliti de minister. Inspectoratele trebuie sa elaboreze si planuri de desegregare, cu ajutorul autoritatilor publice, al organizatiilor neguvernamentale cu experienta in domeniu, precum si al reprezentantilor comunitatilor locale in care se afla unitatile scolare.
Institutoarea Daniela Lupu de la Scoala "Ion Creanga" a spus ca in scoala din care face parte nu s-a practicat niciodata segregarea pe criterii rasiale. La clasa I, cind elevii nu se cunosc, ei sint repartizati aleator, asa ca in fiecare clasa exista si elevi romi. La clasa a V-a se face o selectie a elevilor, insa nu pe criterii rasiale, ci dupa nivelul de cunostinte acumulat, a mai spus institutoarea Daniela Lupu. Nici la scoala "Spiru Haret" nu se pune problema segregarii rasiale a romilor. Acolo chiar se colaboreaza cu o organizatie neguvernamentala a acestei etnii pentru a sprijini elevii romi sa invete. Unul dintre reprezentantii scolii a spus ca unele cadre didactice chiar au mers in colonie, la Chiscani, pentru a aduce elevii romi la scoala. Desi initial ei au spus ca vor veni, ulterior nu au aparut la scoala. De altfel, unii nici nu isi recunosc etnia, a mai spus reprezentantul scolii.
Aceeasi situatie este si la scoala "Ion Bancila". "Noi nu am facut nicodata asa ceva, nici macar clase speciale nu avem. Avem in toate clasele si copii foarte buni si mai slabi. Daca am avea copiii buni intr-o clasa si ei nu ar avea cu cine sa concureze s-ar pierde. De aceea nu facem clase speciale. Sa se poata dezvolta corect toti copiii care vor sa invete. Nici nu s-a pus vreodata problema segregarii pe criterii rasiale", a explicat directorul Ioana Patra.
Categorie articol: 

Comentarii