Mergi la conţinutul principal

Ministerul Educației a jucat la cacealma. Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu, aproape demis pentru a treia oară

* deși ministrul Educației a anunțat că va anula calificativele obținute la evaluarea anuală a activității șefilor de inspectorate din țară, pentru că ar fi fost descoperite mai multe nereguli grave, iată că acest lucru nu s-a întâmplat * ba mai mult, contestația depusă de Cătălin Canciu în urma notării sale cu „Nesatisfăcător” a fost soluționată tot cu „Nesatisfăcător” * calificativul este echivalent cu demiterea * pe pas de plecare din fruntea inspectoratului este și adjunctul Daniela Turcu, notată tot cu „Nesatisfăcător” la evaluare

 

 

Inspectoratul Școlar Județean Brăila rămâne fără șef, pentru a treia oară în 8 luni. Prof. Cătălin Canciu a fost demis, din nou, din funcția de inspector școlar general, din cauza calificativului „Nesatisfăcător”, primit la evaluarea anuală a activității, în luna februarie. Deși a depus contestație, se pare că nici comisia de reevaluare nu a fost mulțumită de munca sa în inspectorat, fapt pentru care i-a fost acordat, din nou, calificativul „Nesatisfăcător”, care este echivalent cu demiterea din funcția de conducere. Culmea este că Ministerul Educației a anunțat, în urmă cu aproximativ o lună, că anulează acele calificative, după ce mai mulți șefi de inspectorate școlare din țară au identificat nereguli grave în procesul de evaluare. Mai mult, ministrul Educației, Valentin Popa, a anunțat că există o anchetă în curs pentru a afla cine se face vinovat de vicierea procedurii de evaluare. Acum, se pare că totul a fost doar o manevră de a „închide gura” opiniei publice, pentru că acele calificative nu au fost anulate niciodată. În aceste condiții, Canciu trebuie demis. În aceeași situație se află și Daniela Turcu, unul dintre adjuncții ISJ Brăila. Ambii așteaptă acum ordinul de revocare din funcție. O altă contestație nu mai pot depune, singura cale de a-și găsi dreptatea fiind instanța de judecată.

Singurul păstrat pe funcție este adjunctul Dan Gheorghiță, care a primit calificativul „Bine”, încă de la prima evaluare.

Trebuie menționat faptul că ISJ Brăila rămâne fără șef chiar înainte cu câteva zile ca Olimpiada Națională de Geografie să înceapă, eveniment care se va desfășura la Brăila și la care vor participa în jur de 200 elevi din toată țara.

Reamintim că, zilele trecute, mai mulți inspectori școlari generali și adjuncți din țară au formulat plângere penală la DNA împotriva Ministerului Educației, după ce au identificat nereguli grave în procesul de evaluare a activității lor. Acuzațiile menționate în plângere sunt abuz în serviciu, fals și uz de fals. Aceeași plângere a fost înaintată și Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București.

Prima tentativă de demitere a lui Cătălin Canciu din funcția de inspector școlar general a fost în luna august 2017, pe vremea când în fruntea Ministerului Educației se afla Liviu Pop. Șeful ISJ a câștigat în instanță, în primă fază, repunerea pe funcție și revocarea ordinului de demitere, numai că procesul se află și astăzi în derulare, după ce MEN a făcut recurs. Următorul termen în acest caz este pe 6 mai 2018.

Cea de-a doua tentativă de demitere a avut loc în luna februarie 2018, în timpul mandatului actualului ministru al Educației, Valentin Popa. Canciu a fost evaluat cu calificativul „Nesatisfăcător” pentru munca sa în inspectorat. În aceeași situație s-au mai aflat alți 9 inspectori din țară, toți acuzând nereguli în procesul de evaluare. După ce informațiile au apărut în presă, Ministerul Educației a emis un comunicat de presă în care anunța anularea calificativelor respective. Mai mult, Popa a anunțat un control pentru a afla cine se face vinovat de vicierea procesului de evaluare și să-l tragă la răspundere. Nici până în ziua de astăzi nu se știu vinovații. „Ministerul a precizat că membrii Corpului de Control al Ministerului au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă. Concret, au fost folosite alte formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare, din formularele folosite lipsește rubrica de autoevaluare, totalul punctajului de pe unele fișe a fost calculat greșit (...), în alte cazuri s-a ajuns la situații aberante în care punctajul acordat depășește maximum de 100 puncte”, a scris Hotnews.ro, la acea vreme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro