Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministerul Agriculturii va sesiza Consiliul Concurentei In legatura cu pretul derizoriu al griului

O delegatie a fermierilor din mai multe judete ale tarii s-a intilnit, joi, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) cu ministrul Gheorghe Flutur. Principalul subiect adus in discutie a fost pretul de valorificare a productiei de griu din recolta acestui an, considerat de producatori un pret de mizerie, 2.500 - 3.000 lei/kg. Ministrul Flutur s-a aratat extrem de surprins de aceasta evolutie a pietii, in conditiile in care, prin ordin, el stabilise un pret de referinta, real si corect pentru productia de griu 2006, de 4.500 lei/kg. "Concluzia clara a ministrului a fost ca piata griului nu functioneaza si ca va trebui sa ia masuri pentru ca la acest pret nici un producator de cereale, mic sau mare, nu are cum sa isi acopere cheltuielile. A fost pentru prima data cind ministrul a dat de inteles ca il intereseaza problema noastra, si ca va trebui sa gaseasca o solutie care sa ne salveze de faliment", a declarat Marcel Cucu, vicepresedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, participant la intilnire ca reprezentant al fermierilor braileni. La discutii a mai fost prezent, tot din partea judetului nostru, si Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Ca ii pasa de aceasta data, o demonstreaza si faptul ca imediat dupa iesirea de la discutii, ministrul a declarat deschis ca este surprins de pretul de achizitie afisat in prezent de cumparatorii en-gros de griu, pret care nu are cum sa acopere costurile reale de productie. Unul din motive ar fi dezvoltarea unei economii subterane puternice in comertul cu cereale.

Subventie de 10.000 lei/litrul de motorina

Ministrul Flutur a precizat si ca situatia este inacceptabila si ca serviciile de inspectie din cadrul MAPDR vor verifica respectarea legislatiei In domeniu de catre angrosistii de cereale. De asemenea, Ministerul Agriculturii va sesiza Consiliul Concurentei In legatura cu pretul derizoriu al griului, caruia ii va solicita sa se pronunte daca situatia de piata cerealelor se Inscrie In practicile concurentiale corecte. Ministrul Agriculturii va solicita si controale severe ale Garzii Financiare In sectorul achizitiei de cereale, pentru a se depista eventualele acte de evaziune fiscala din sistem.
O alta discutie a vizat pretul exagerat al combustibilului utilizat la efectuarea lucrarilor agricole, mult mai mare decit in celelalte tari ale Uniunii Europene. "In acest sens, ministrul a declarat ca in prezent se lucreaza la un studiu conform caruia, din toamna, producatorii agricoli sa beneficieze de o subventie la motorina de 10.000 lei/litru, in limita a 40 de litri/ha pentru infiintarea culturilor de toamna si de 25 de litri/ha pentru efectuarea de ogoare. Si tot in lucru, ne-a mai spus ministrul, se afla si actul normativ privind acordarea de despagubiri pentru calamitatile produse de inghetul din iarna 2005-2006. El ne-a avertizat insa ca se iau in calcul strict suprafetele calamitate total", a mai precizat Marcel Cucu.
Noile modificari aduse legii arendei si celei privind imbunatatirile funciare au fost si ele aduse in discutie, insa nu au fost abordate in profunzime, ci doar ca informari in vederea unor discutii ulterioare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii