Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minciuna proştilor

Incompetenţa Puterii PSD-ALDE-UDMR şi gradul de minciună până la care pot fi ridicate promisiunile guvernării au fost ilustrate cel mai bine de declaraţia recentă a lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Acesta a anunţat că, nici mai mult nici mai puţin, „până la sfârşitul acestui an, guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care noi le avem demarate.

Anunţul reprezintă fie o minciună ordinară, servită celor care cred orice le spune partidul, fie o dovadă de incompetenţă crasă. În ambele cazuri, e grav! Promisiunea guvernului poate fi demontată extrem de simplu, prin accesarea la întâmplare a unui calculator de credite online, al oricărei bănci. Să luăm, de exemplu, un credit de nevoi personale de 25.000 de lei, pe 5 ani (60 de luni). Totalul de plată, în acest caz, la o dobândă de de circa 9,8% pe an, este de 560 de lei lunar – rată fixă, cu dobândă fixă. Din cei 560 de lei, în prima lună, valoarea propriu-zisă a ratei este de 327 de lei, iar valoarea dobânzii de 206 lei, la care se mai adaugă o asigurare pentru suma împrumutată, de 23 de lei, şi un comision lunar de administrare, de circa 4 lei. Pe măsură ce creditul se plăteşte, scade valoarea dobânzii şi creşte cea a ratei achitate. Astfel, la jumătatea perioadei de restituire, adică în luna a 30-a, valoarea ratei ajunge la 414 lei, iar a dobânzii la 119 lei – comisionul rămâne 4 lei, iar asigurarea scade la 13 lei (suma totală de plată ajunge la 550 de lei). La finalul creditului, în ultima lună de restituire, totalul de plată va fi de circa 538 de lei, din care rata va fi de 529 de lei, iar dobânda doar 4 lei (restul fiind comisionul lunar de 4 lei şi asigurarea – sub 1 leu).

Prin urmare, ca să scadă rata cuiva – a oricui – la jumătate, nici măcar o dobândă ZERO nu ar fi de ajutor. De fapt, ar trebui ca statul nu doar să oblige băncile să acorde credite cu zero dobândă, dar şi să suporte o bună parte a ratei propriu-zise, cu bani de la buget. Ceea ce nu doar că este imposibil, dar frizează logica şi bunul simţ – aspect la care Puterea PSD-ALDE-UDMR se pricepe de minune.

Ca să priceapă toţi cei care ar mai putea să creadă în basmele PSD, nici până la finele acestui an şi nici până la o altă dată niciun împrumutat care are de plătit la bancă 560 de lei lunar nu va ajunge să achite doar 280 de lei. NICIODATĂ! Nici măcar Vâlcov. Şi nu, nu vor aduce pesedeii de acasă banii pentru diferenţa de rată, indiferent cât de mult vor fura.

Ideea înaintată de Vâlcov este la fel de proastă ca şi propunerea lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae – alţi doi „economişti” de Nobel – de a aduce în ţară 95% din rezerva de aur.

A României, depozitată acum în proporţie de 60% la Banca Angliei. Rezerva de aur, care ajută statul şi, de fapt, Guvernul PSD-ALDE-UDMR , să se împrumute extern, este garanţia încrederii pe care pieţele financiare o pot avea în România, atunci când îi dă miliarde de euro anual, pentru a plăti pensii şi salarii la stat nejustificat majorate. Şi da, e bine să-ţi ţii aurul mai departe, într-un loc mai greu de cucerit, decât aici, sub nasul Rusiei. Şi apropo, dacă tot vor Dragnea şi Nicolae să aducă nişte aur în ţară din rezerva României, n-ar trebui să înceapă prin a-l aduce pe cel de la Moscova, unde stă de mai bine de 100 de ani?
Categorie articol: 

Comentarii