Mergi la conţinutul principal
În TOP 300 Capital

Milionarii Brăilei

• este vorba despre Florin Cîrligea, proprietarul „Comision Trade”, unul dintre actorii importanţi pe piaţa comerţului cu combustibili • al doilea este Mircea Andreev, proprietarul unui grup de firme, printre care vedetă este cea în domeniul comerţului cu autovehicule “APAN Motors” • cu afaceri în Brăila este şi Duluţe, proprietarul afacerii “Agricost”, firma care administrează cea mai mare exploataţie agricolă din ţară, dar şi din Europa, Insula Mare • Constanţa are nu mai puţin de 17 afacerişti menţionaţi în TOP 300 Capital • Galaţiul, în schimb, are 8 multi-milionari în euro, inclusiv proprietarii afacerii “Tancrad” • la nivel naţional, şi în acest an pe primul loc este Ion Ţiriac cu 1,65 miliarde euro, urmat de fraţii Pavăl, proprietarii afacerii „Dedeman”, cu o avere estimată la aproape un miliard de euro

 

Brăila are din nou trei reprezentanţi ai mediului de afaceri local nominalizaţi în rândul primilor 300 cei mai bogaţi români, dintre care unul brăilean prin adopţie: Constantin Duluţe, patronul celei mai prospere afaceri din judeţul nostru, SC “Agricost”, arendaşul Insulei Mari a Brăilei. După cum se cunoaşte, el nu este brăilean, dar cum afacerea sa se derulează pe raza judeţului nostru, realizatorii clasamentului l-au trecut tot în contul Brăilei. Ceilalţi doi multi-milionari în euro care au intrat în TOP 300 Capital sunt Florin Cîrligea, proprietarul afacerii „Comision Trade”, unul dintre actorii importanţi ai pieţei naţionale de comerţ cu combustibili, şi Mircea Andreev, deţinătorul unui lanţ de firme cu afaceri în mai multe domenii precum comerţul cu maşini, agricultură, hoteluri şi imobiliare. Cumulat, cei trei au averi estimate undeva între 94 şi 106 milioane euro.

În clasamentul din acest an, cei mai mulţi milionari din Regiunea de Sud-Est  sunt din Constanţa, 17 la număr, urmat de Galaţi, cu 8 facerişti, printre ei numărându-se şi familia Stăncic, proprietara grupului de firme “Tancrad”, abonat la lucrările de asfaltări din judeţul Brăila. Buzăul, Tulcea şi Vrancea figurează fiecare cu câte 2 patroni super-bogaţi în clasamentul din acest an TOP 300 Capital. Împreună, cei 33 de multi-milionari din regiunea noastră de dezvoltare au averi de 1,7 miliarde euro.

 

La Brăila, averi cumulate la peste 100 milioane euro

Afaceriştii locali care s-au calificat în ediţia din acest an TOP 300 Capital au averi cumulate estimate undeva între minim 94 milioane euro, maxim 106 milioane euro. Primul în clasament, pe poziţia 86, în urcare faţă de anul trecut (locul 92 în clasamentul din 2016), este Constantin Duluţe, „brăilean” prin adopţie, proprietarul companiei care administrează una dintre cele mai mari exploataţii agricole din ţară, Insula Mare a Brăilei. Duluţe are o avere estimată de cei de la Capital undeva la 50 – 60 milioane euro, în relativă stagnare dacă ne raportăm la cifrele de anul trecut când se vorbea despre o avere undeva între 56 şi 60 milioane euro. Totuşi, dacă ne raportăm la clasamentul din 2015, când estimările indicau o avere de 42 şi 44 milioane euro, se poate discuta despre afaceri înfloritoare, pe picior mare. În 2013 unitatea raportase o cifră de afaceri de 316,2 milioane lei, un profit net de 41 milioane de lei cu o echipă de peste 900 de angajaţi, în 2014, o cifră de afaceri de 334,2 milioane lei şi un profit net de 57,57 milioane lei, în 2015, 365,3 milioane lei - cifră de afaceri şi profit net de 63,38 milioane lei, echivalentul a circa 14,1 milioane euro, iar în 2016, cel mai recent an de raportare financiară, are 387,2 milioane lei cifră de afaceri şi un profit net de aproape 71,1 milioane lei (15,8 milioane euro), cu o echipă de 917 angajaţi. După cum le-a declarat realizatorilor TOP 300 Capital, anul viitor compania are de gând să realizeze investiţii consistente în sectorul irigaţii, astfel încât suprafaţa irigată să ajungă la peste 90%. De asemenea, Duluţe s-a declarat un pasionat de cai şi un împătimit al sporturilor în aer liber: “Primul meu cal, de rasa Frizian, a fost un cadou deosebit la împlinirea vârstei de 50 de ani. Sportul a devenit parte din rutina mea zilnică şi modalitatea preferată de relaxare. Bicicleta mă ajută să mă încarc de energie, să compensez timpul petrecut la birou cu cel în aer liber şi să mă menţin sănătos şi ... în formă”.

 

Andreev, new entry în ediţia din acest an

Despre Florin Cîrligea, ocupantul locului 252, în urcare zece poziţii faţă de clasamentul anului trecut, realizatorii au făcut menţiunea că omul de afaceri brăilean are o avere estimată undeva la circa 22 – 23 milioane euro (în stagnare), din comercializarea carburanţilor şi din energie, prin firma „Comision Trade”, al cărei proprietar este. „În 2016 cifra de afaceri s-a ridicat la 76,5 milioane euro, în scădere cu circa 25% faţă de anul precedent, iar profitul la 1,5 milioane euro, în scădere cu 20%. Numărul mediu al angajaţilor a fost anul trecut de 270, sensibil egal cu cel din 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor”, precizează realizatorii clasamentului. Compania are ca partener grupul Rompetrol şi deţine zeci de benzinării în mai multe oraşe mari.

În fine, ocupantul poziţiei 280 în clasamentul TOP 300 capital din acest an este new entry, omul de afaceri Mircea Andreev, cu o avere estimată la 22 - 23 milioane euro. Cei de la Capital menţionează în cazul său faptul că “grupul de firme deţinut de Mircea Andreev are ca perlă divizia de comerţ cu autovehicule. Compania APAN Motors a avut anul trecut afaceri de 27 milioane euro, în creştere cu 40% faţă de rulajul înregistrat în 2015, şi un profit de aproape 600.000 euro, faţă de 512.000 euro, rezultatul raportat în anul anterior”. De asemenea, realizatorii au mai reliefat faptul că, mai nou, afacerile lui Andreev s-au extins şi spre sectorul agricultură, printre altele, ca importator de utilaje şi maşini agricole. 

 

Constanţa conduce în regiune cu 17 super-bogătaşi şi averi de circa 1 miliard euro

Dacă ne raportăm la regiunea de dezvoltare din care facem parte, de departe cei mai mulţi şi mai potenţi financiar oameni de afaceri sunt în Constanţa, unde discutăm despre un grup de 17 patroni cu averi undeva la circa 1 miliard euro, potrivit estimărilor de la Capital. Cea mai mare valoare apare în cazul lui Gabriel Comănescu, locul 17 naţional, în scădere 5 poziţii faţă de ediţia precedentă, cu o avere de 200 – 250 milioane euro, urmat, printre alţii, de Gheorghe Bosânceanu (93 - 95 milioane euro), Niculae şi Ion Duşu (100 - 105 milioane euro), Familia Idu (90 - 95 milioane euro), Florin Cîrstocea (53 – 55 milioane euro), Familia Muntmark (35 - 37 milioane euro), Grigore Comănescu (33 – 35 milioane euro), Nicolae Bucovală împreună cu familia (32 – 34 milioane euro), Cătălin Marius Bucur (31 – 33 milioane euro), Familia Cimişliu (24 - 25 milioane euro), Ion Dumitrache (25 - 27 milioane euro), Familia Martin (23 - 25 milioane euro), Constantin Frăţilă (21 - 23 milioane euro), Felix Stroe şi familia (20 - 22 milioane euro) şi Simona Halep (new entry, pe poziţia 300 în clasamentul din acest an) cu o avere estimată la 20 - 22 milioane euro. 

Şi în ediţia din acest an a clasamentului realizat de revista Capital sunt mulţi gălăţeni multimilionari în euro. Cea mai bogată este familia Rapotan care administrează afacerea “Arabesque”, reţeaua de magazine specializate în comercializarea materialelor de construcţii. Familia ocupă locul 24 naţional cu o avere de 170 – 180 milioane euro, în urcare faţă de 2016, urmată de Costel Miron, cu afaceri în domeniul comerţului cu produse metalurgice cu o avere de 100 – 105 milioane euro, Mircea Mihăescu (transport naval şi servicii portuare) cu o avere de 78 - 80 milioane euro, Corneliu Găvăneanu (servicii portuare, manipulări, industrie) cu avere de 44 - 46 milioane euro, Marian Andreev, proprietarul fabricii de ulei “Prutul” cu o avere de 43 – 44 milioane euro. Mai jos în clasament apar partenerii de afaceri Mihai Humă şi Spiru Mantu proprietarii “Arcada Company” cu o avere de 33 – 35 milioane euro fiecare. În fine, pe poziţia 290, cu o avere de 21 – 23 milioane euro, se află familia Stăncic, proprietara grupului de firme “Tancrad”. Practic, Galaţiul se menţine pe locul II în regiunea de dezvoltare din care facem parte, evident, după Constanţa.

În judeţul vecin, Buzău, figurează 2 oameni de afaceri importanţi care sunt menţionaţi în clasamentul celor de la Capital: Vasile Domente, pe locul 112 naţional şi cu o avere de 53 – 55 milioane euro, urmat de Bogdan Stanca, locul 195, având o avere estimată la 28 – 30 milioane euro. Şi Vrancea are doi bogătaşi: pe locul 101 – Luchi Georgescu (53 – 54 milioane euro) şi Familia Simiz, pe locul 201 (28 – 30 milioane  euro).

Şi Tulcea este reprezentată de doi afacerişi în acest clasament, de Cornel Georgescu, poziţionat pe locul 139 naţional, proprietarul unei averi ce se ridică undeva la 44 – 45 milioane euro, şi Bela Tănase cu afaceri în domeniul confecţiilor textile şi o avere de 25 - 27 milioane euro.

 

Bogătaşul “number one” rămâne tot Ţiriac

• el are o avere estimată la 1,6 – 1,65 miliarde de euro, în stagnare faţă de anul trecut • afaceristul este urmat de proprietarii lanţului de magazine Dedeman şi de deţinătorul afacerii RCS&RDS

Clasamentul celor de la Capital îl indică şi în acest an ca fiind cel mai bogat român pe omul de afaceri Ion Ţiriac (1,6 - 1,65 miliarde euro) secondat de Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii afacerii Dedeman, cu o avere estimată undeva la 920 – 950 milioane euro, în stagnare. Pe locul III figurează bihoreanul Zoltan Teszari (proprietarul RCS&RDS) cu afaceri în domeniul telecomunicaţii, media şi energie având o avere estimată la jumătate de miliard de euro. El l-a înlocuit pe podium pe Ioan Niculae, proprietarul grupului “Interagro” a cărui avere a intrat serios la apă de la 750 – 800 milioane euro anul trecut la 500 milioane euro anul acesta. Mai departe, pe locul 5 se poziţionează Iulian Dascălu (450 - 460 milioane euro), George Becali (400 – 500 milioane euro), Gruia Stoica şi Vasile Didilă (400 – 420 milioane euro). Pe locul 8 apare Frank Timiş (industria extractivă) cu o avere de 270 - 280 milioane euro, secondat de Radu Dimofte (370 – 400 milioane euro) şi în fine Marius şi Emil Cristescu (340 - 350 milioane euro).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro