Mergi la conţinutul principal

Milioane de euro în modernizarea sistemelor de irigaţii din Insulă

• finanţarea vine prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar beneficiar este Organizaţia Utilizatorilor de Apa pentru Irigaţii – Insula Mare a Brăilei • numai de la începutul anului organizaţia amintită a atribuit 5 contracte în procedură simplificată, media per contract fiind în jur de 4 milioane lei, fără TVA

 

Milioane de euro pompate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în modernizarea şi reabilitarea sistemului de irigaţii din Insula Mare a Brăilei, una dintre cele mai mari exploataţii agricole din blocul comunitar european. Numai de la începutul anului, au fost atribuite 5 contracte pentru proiectare şi execuţie de lucrări la infrastructura secundară de irigaţii, valoarea cumuală fiind de aproape 22 milioane lei, echivalentul a circa 4,5 milioane euro, valoare fără TVA. În toate cazurile, autoritate contractantă şi beneficiar al lucrărilor este Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) – Insula Mare a Brăilei. Mai detaliat, lucrările deja atribuite sunt ţintite pe mai multe ploturi de irigaţii (plot înseamnă suprafaţă deservită de o staţie de pompare de punere sub presiune – n.r.) deservind o suprafaţă totală de circa 7.800 ha, media per contract fiind undeva între 1.400 – 1.600 ha. Potrivit datelor disponibile în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice), cele aproape 22 milioane lei, reprezentând valoarea cumulată a celor 5 contracte în discuţie, sunt împărţite între două SRL-uri, “Euroamcon” şi “Miad”, ambele cu sediul în Galaţi. Prima companie aparţine omului de afaceri gălăţean Georgel Maleş, în timp ce “Miad” este business-ul familiei Mihai (Diana Georgiana cu 45% şi Alin cu 55%).

Revenind la anunţurile de atribuire publicate anul acesta în SEAP, în linii mari, în caietele de sarcini se face referire la faptul că lucrările de modernizare se impun pe fondul vechimii şi funcţionării defectuoase a instalaţiilor de irigaţii amplasate în IMB şi vizate de proiectele în discuţie, fiind semnalate demufări şi colmatări parţiale, toate conducând la importante pierderi hidraulice. Se impune ca necesitate reabilitarea  anumitor tronsoane cu utilizarea de materiale tubulare moderne. Mai apoi, tot la necesar de lucrări, se discută despre refacerea protecţiei anticorozive la grupurile de pompare precum şi înlocuirea compensatorilor de montaj şi a clapetelor de sens. S-au prevăzut, de asemenea, şi montarea de vane de separaţie, precum şi înlocuirea unor piese şi subansable aparţinând instalaţiei de curăţire a apei. Pe lista de lucrări mai sunt trecute şi realizarea unui nou sistem de automatizare integrat SCADA (acronim în engleză pentru Monitorizare, Control şi Achiziții de Date). Ca o paranteză, sistemele SCADA sunt utilizate pentru monitorizarea și controlul proceselor de infrastructură (tratarea și distribuția apei, colectarea apelor uzate, distribuție gaz, parcuri eoliene), utilităților (din clădiri de birouri, aeroporturi, stații spațiale), precum  şi a proceselor industriale (de producție, rafinare gaze și petrol, generare de energie). Revenind la necesarul de lucrări trecute în contracte, sunt menţionate şi intervenţii în sensul reabilitării clădirilor care adăpostesc şi deservesc staţiile de irigaţii, pornind de la refacerea tencuielilor la interior şi exterior până la refacerea hidroizolaţiei acoperişurilor.

De menţionat că lucrările pentru fiecare dintre aceste 5 contracte au fost calibrate de aşa natură încât să se situeze în jurul pragului valoric de 4,4 milioane lei, fără TVA. De altfel, şi valorile de atribuire, fără TVA, se situează sub acest prag, undeva între 4,382 milioane lei şi 4,398 milioane lei. Potrivit anunţurilor de atribuire, 3 dintre cele 5 contracte cu o valoare de circa 13,2 milioane lei, fără TVA, au fost atribuite firmei “Euroamcon”, în timp ce “Miad” a câştigat două contracte în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, fără TVA.

Aşa cum precizam mai devreme, autoritatea contractantă pentru aceste lucrări este OUAI – IMB care a accesat finanţare prin PNDR. Potrivit datelor prezentate în SEAP, în perioada septembrie 2018 – decembrie 2019, aceeaşi organizaţie a utilizatorilor de apă pentru irigaţii a mai atribuit alte 7 contracte similare cu o valoare medie de peste 4 milioane lei, fără TVA, fiecare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro