Mergi la conţinutul principal

Miliarde pierdute la jocuri de noroc


Fost administrator la două asociaţii de proprietari de pe strada Radu Negru - situate la blocurile 13 şi 40 din cartierul Viziru I - Suzana Islai, în vârstă de 62 de ani, n-o să-şi poată mânca pensia în linişte, pentru că a băgat mâna adânc în buzunarele locatarilor. Pensionara deţine, se pare, recordul absolut la furtul din banii locatarilor, reuşind să delapideze, fără pic de ruşine, 144.207,66 lei de la Asociaţia de Proprietari (AP) nr. 129 şi 151.127,10 lei de la AP nr. 656 Brăila, în perioada martie 2005-iulie 2008 (când a fost depistată că fură). Anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra apartamentului deţinut de băbuţa delapidatoare, situat la blocul 13 din Viziru I. Nu mică le-a fost mirarea să constate că respectiva a declarat cu nonşalanţă că a pierdut banii la jocuri de noroc, bătându-şi joc de bieţii locatari, care şi-au rupt de la gură ca să nu rămână datori la întreţinere. Culmea, pe 2 februarie 2005, comisia de cenzori a AP 129 mai găsise o "gaură" de aproape 50.000 de lei în gestiunea învinuitei, însă aceasta a achitat respectivul prejudiciu. Dosarul penal al Suzanei Islai a fost supravegheat şi definitivat de procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, cu sprijinul poliţiştilor de la Biroul de Investigare a Fraudelor.

"Nu cred că mai recuperăm vreodată banii, tot noi o să fim buni de plată!"

Circa 200 de familii care locuiesc în blocurile 13 şi 40, din cartierul Viziru I, se gândesc cu groază că ar putea rămâne fără apă curentă, fără căldură la iarnă şi cu gunoiul mormane în faţa blocului, din cauza datoriilor de miliarde. Locatarii au primit lovitura de graţie din partea fostului administrator, care, în loc să plătească utilităţile, a băgat banii în buzunar sau i-a cheltuit la jocurile de noroc. Considerată femeie cu carte şi de încredere, Suzana Islai, în vârstă de 62 de ani, avea în grijă două asociaţii de proprietari, pe care a reuşit să le aducă la marginea prăpastiei, lăsând o gaură de 3 miliarde de lei vechi. În cele două blocuri, cei mai mulţi dintre locatari sunt pensionari, care nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa şi îşi pun speranţa în noii administratori. Toţi strigă însă sus şi tare, că ei şi-au plătit datoriile la zi, au chitanţe ce dovedesc acest lucru, iar cea care trebuie să plătească este Suzana Islai, fostul administrator. "Nu ne-am gândit la aşa ceva, lumea a avut încredere. Ea locuieşte la blocul 13, oamenii de acolo o cunosc, au avut încredere în ea, au zis că este femeie cumsecade. Nu cred că mai recuperăm vreodată banii, tot noi o să fim buni de plată!", s-a plâns Elena Şerban, locatară a blocului 40, de cinci ani. Femeia a fost susţinută de alte două vecine, pensionare, revoltate că fostul administrator a avut curajul să pună mâna pe banii lor, fără să se gândească la faptul că oamenii şi-au rupt de la gură pentru a plăti datoriile.

"Măi, mămică, aproape toţi din bloc sunt pensionari, nu ştiu dacă sunt 10% salariaţi. Eu sunt din '73 aici, de la început. Noi am dat banii, toată lumea are pensie mică, dar suntem la zi cu plata. De ce a luat banii la toţi locatarii şi nu a plătit unde trebuie? Am auzit că i-ar fi jucat, dar eu cred că a făcut altceva. Femeie la vârsta ei să joace la jocuri din alea mecanice, eu nu concep aşa ceva!. Nu e vorba să recuperăm banii ăştia, că noi suntem la zi, să plătească ea ce a furat. Noi avem toate chitanţele, avem totul la zi, dar ea nu s-a gândit că ia din buzunarul oamenilor !? Am zis că este femeie deşteaptă, a fost ingineră", ne-au povestit Constantina Vlad, de 63 de ani şi Alexandrina Moise, de 67 de ani. Pensionarele au mai spus că noul administrator se chinuie acum să ţină asociaţia pe linia de plutire, achitând deocamdată penalităţile adăugate la suma restantă, în caz contrar, oamenii riscând să rămână fără apă rece.

"Ne-a lăsat cu bombe mari! Nu ne-am aşteptat la aşa ceva!"

La rândul său, un alt locatar de la scara 2 se întreabă cum a fost posibil ca în trei ani de zile nimeni să nu verifice activitatea de la administraţie. Săndel Găgeanu, şef de scară, locatar al blocului 40 din anul 1986, îl consideră vinovat şi pe preşedintele de asociaţie, acuzându-l de neglijenţă în serviciu, fiindcă nu a urmărit dacă banii de la oameni ajung unde trebuie. "O neglijenţă pot să spun că a fost din partea preşedintelui, care nu a controlat-o, din partea CET-ului, din partea Canal şi Apă, din partea celor de la salubritate, care nu au venit să o controleze. Timp de 3 ani de zile ne-a făcut o delapidare de 1,5 miliarde. A dat-o în judecată administratorul de la blocul 13, cel care a venit în urma ei. Problema este că ne pistonează pe noi, Apă - Canal ne spune că ne opreşte apa şi ne pune canal în faţa blocului, CET-ul ne pistonează că nu ne dă căldură la iarnă, cu gunoiul am avut de multe ori probleme, că nu a venit să ni-l ia din cauza datoriilor", a spus bărbatul. Locatarii de la blocul 13 sunt de aceeaşi părere şi speră ca noul administrator, care a dat-o în judecată pe Suzana Islai, să facă ceva pentru ca oamenii să nu rămână fără apă şi căldură la iarnă. "Ne-a lăsat cu bombe mari! Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, noi am fost şi am plătit mereu, apoi am auzit că ne-a făcut 1,3 miliarde datorii. Şi la blocul celălalt tot aşa. Ne-a lăsat vai de capul nostru! Şi noi care suntem majoritatea pensionari şi am plătit datoriile la zi, nu suntem restanţi, suntem buni platnici şi uite ce ne-a făcut! Este o femeie inteligentă, a fost ingineră, nu să zici că are câteva clase şi nu o duce capul, o femeie care a studiat atâţia ani. Vai de capul nostru! Deocamdată am avut şi apă caldă şi căldură, dar să vedem, că deocamdată plăteşte penalităţile, asta e problema. Sunt vreo 600 de milioane.

dministratorul care a venit acum a dat-o în judecată, este un om tare cumsecade, a dat-o pe rolul instanţei. Dacă o întrebi pe ea, zice că nu ştie ce a făcut cu banii. Dar nu ştiu, asta e cu semnul întrebării!", ne-a spus o pensionară din blocul 13.

Oamenii legii au pus sechestru pe apartamentul pensionarei

Suzana Islai a fost angajată ca administrator la Asociaţia de Proprietari nr. 129 Brăila (blocul 13, cartier Viziru I) începând cu octombrie 2003, având atribuţii specifice funcţiei, între care încasarea de la proprietari a sumelor de bani reprezentând întreţinerea, precum şi plata furnizorilor de servicii. În urma unor verificări efectuate în luna iulie 2008, precizează procurorul care s-a ocupat de caz, cenzorul Rodica Andreescu din cadrul AP 129, a constatat că înscrierile efectuate în registrul de casă la rubrica "plăţi", pentru perioada 2006-iulie 2008 nu se regăseau în actele contabile. Aşa stând lucrurile, au fost sesizate organele de urmărire penală şi s-a dispus efectuarea unei expertize contabile care să clarifice cum stau lucrurile. Expertul contabil a ajuns la concluzia că administratorul a întocmit fără erori chitanţe pentru toate sumele încasate de la locatari şi le-a înregistrat în registrul de casă. Totodată, majoritatea documentelor de plăţi a fost corect înregistrată şi se află în dosarele cu acte lunare de cheltuieli, cu excepţia unor plăţi efectuate numai pe baza menţionării în registrul de casă, a unor numere fictive de chitanţe care ar aparţine unor furnizori de utilităţi, cu consecinţa producerii unui însemnat prejudiciu. Din totalul pagubei de 144.207, 66 lei pricinuită AP nr. 129 Brăila, 28.810 lei reprezintă penalităţi datorate SC CET SA şi RA APA SA şi 23.199 reprezintă penalităţi cuvenite urmare a activităţii frauduloase a administratorului Suzana Islai.

Împătimită jucătoare la videoloterie

Luată la întrebări în legătură cu frauda de la asociaţie, pensionara a declarat, precizează procurorul Velea, "că este o împătimită jucătoare la videoloterie, unde a pierdut sume mari de bani, începând cu toamna anului 2006 şi până în anul 2008". În urma pierderilor de bani la acest joc de noroc, spune acuzarea, învinuita a hotărât să înregistreze în registrul de casă, în mod fictiv, numere aleatorii de chitanţe cu sume cuprinse între 300 şi 3.800 de lei, pentru diferiţi furnizori, ca plăţi efectuate, pentru a acoperi suma lipsă din gestiune şi "pentru a crea un echilibru al soldurilor în registrul de casă ca, la un eventual control al cenzorilor, să nu fie depistată".

Suzana Islai a deţinut, de asemenea, funcţia de administrator al AP nr. 656 Brăila (blocul 40 din cartierul Viziru I), în perioada martie 2005-iulie 2008. Expertiza contabilă efectuată la această a doua asociaţie a stabilit o pagubă de 151.127,10 lei, creată de aceeaşi Suzana Islai, "prin neîntocmirea registrului de casă şi însuşirea sumelor încasate de la locatari, sume ce trebuia plătite furnizorilor de servicii". De data aceasta, anchetatorii au instituit sechestru pe apartamentul pensionarei, sperând să acopere măcar o parte din prejudiciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro