Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mii de tineri au continuat manifestatiile de protest in Franta

Mii de tineri au manifestat si marti in Franta, iar in citeva zeci de institutii scolare activitatea era blocata sau perturbata de miscarea de protest fata de o reforma a liceelor, aminata luni de Guvern, relateaza AFP.
Presedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurari marti ca reforma controversata a liceelor se va face, dar ca Guvernul are nevoie de "timp pentru a delibera" pentru ca "reforma sa poata fi pusa in aplicare in cele mai bune conditii".
Guvernul se confrunta, de doua saptamini, cu o nemultumire in crestere a liceenilor, care au recurs la numeroase manifestatii in toata Franta, unele dintre ele insotite de violente.
Ministrul Educatiei, Xavier Darcos, a anuntat luni aminarea cu un an a reformei primului an de liceu, care trebuia sa intre in vigoare la inceputul anului scolar 2009-2010.
Presa franceza afirma marti ca este vorba despre un prim "recul" al mandatului lui Nicolas Sarkozy, intr-un context marcat de teama unei explozii sociale.
In pofida acestui anunt, manifestatiile au continuat marti, organizatia liceala Fidl cerind "retragerea" reformei.
Aproximativ 2.000 de liceeni au manifestat in cursul diminetii in capitala, adeseori intr-o oarecare dezordine, impotriva acestei reforme si a suprimarii posturilor profesorilor, prevazute de Guvern. Un numar de 20 de licee erau blocate la Paris in cursul diminetii.
Manifestatii si blocaje au avut loc si in provincie, mai ales in vestul Frantei.
Reforma primului an de liceu, prima etapa a unei reforme a liceelor, prevede o noua organizare a anului si o noua repartizare a cursurilor obligatorii si optionale. Profesorii si liceenii contesta importanta mai mica acordata unor discipline ca stiintele sau tehnologia, precum si suprimarea unor posturi.
De 20 de ani, guvernele de dreapta au fost nevoite sa renunte la mai multe proiecte de reforma a sistemului de invatamint, in fata contestarilor din partea liceenilor si studentilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii