Mergi la conţinutul principal

Mii de pubele primite de la UE ar putea fi date în folosinţă brăilenilor

• asta a anunţat, ieri, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în cadrul unei Adunări Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea, cu precizarea că toate zac nefolosite în gestiunea primăriilor şi se degradează, din cauza întârzierii desemnării operatorului unic de salubritate

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat, ieri, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO Dunărea, că vrea să scoată din depozitele primăriilor miile de pubele primite de la Uniunea Europeană în urmă cu doi ani, care zac nefolosite şi se deteriorează tot mai mult. Mai exact, în prezenţa primarilor de comune şi oraşe, inclusiv a edilului-şef Marian Dragomir, acesta a anunţat că a trimis o scrisoare către Ministerul Mediului şi nu numai, pentru a vedea în ce măsură aceste pubele achiziţionate în cadrul POS Mediu, program accesat de CJ Brăila cu scopul implementării “Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţ”, pot fi donate temporar gospodăriilor, până la încheierea licitaţiei pentru operatorul unic de salubritate.

În prezent, după cum a ţinut să sublinieze şeful CJ Brăila, licitaţia este suspendată, ca urmare a unei decizii a CNSC pe care judeţul a atacat-o. Termenul la Curtea de Apel Galaţi pe această speţă a fost fixat pe 2 noiembrie. Chiar şi aşa, Chiriac a dorit să mai puncteze că speră ca lucrările pentru staţia de sortare a deşeurilor în comuna Vădeni să înceapă până la finele lui 2018.

“I-am scris o scrisoare doamnei ministru de la Mediu, celor de la fonduri şi AM-ului, astfel încât să găsim o soluţie ca acele pubele pe care le are toată lumea în depozite să fie date populaţiei. Noi ne-am gândit în felul următor: în momentul de faţă există un proces verbal de predare în custodie către UAT-uri. Vrem să încercăm modalitatea ca UAT-ul să predea fiecărei gospodării pubelele respective. Procesele verbale de predare - primire să rămână în dublu exemplar: la primari şi la asociaţii. În momentul în care va fi declarat câştigător un operator unic, acesta să preia de la populaţie pubelele. Au trecut doi ani de când le avem. Adică două veri şi două ierni. Eu zic că cel puţin 20% dintre ele sunt perimate. Sunt sparte, afectate de îngheţ, dezgheţ şi aşa mai departe. Dar să sperăm că vom primi un răspuns pozitiv pentru a preda aceste pubele pentru a fi folosite de către cetăţeni, că până la urmă ei sunt beneficiarii”, a declarat Chiriac.

Sursa citată a adăugat că din punctul său de vedere în cazul oraşelor din judeţ şi comunelor un astfel de demers nu ar trebui să întâmpine mari probleme. În ceea ce priveşte municipiul, lucrurile ar sta ceva mai complicat, însă Chiriac a dorit să dea asigurări că se va încerca identificarea unei soluţii cât mai bune.

“Abia aşteptăm!”, a replicat, scurt, Dragomir.

Chiriac a mai spus că luna viitoare va face câteva deplasări la Bucureşti pentru a încerca să grăbească această iniţiativă.

Se pare că singura localitate care nu are astfel de pubele depozitate este oraşul Făurei, însă preşedintele CJ Brăila a punctat că situaţia se va reglementa şi acolo în momentul apariţiei operatorului unic.

 

S-a prelungit contractul cu firma care colectează gunoiul în judeţ

Tot cu ocazia şedinţei de ieri, membrii AGA la ADI ECO Dunărea au hotărât, printre altele, prelungirea contractului cu firmele care se ocupă cu serviciul de transport al deşeurilor menajere de la cele 10 puncte de colectare din judeţ şi de depozitarea acestora la Muchea. Este vorba despre firma brăileană Recorwood SRL. Decizia a fost luată în contextul în care desemnarea operatorului unic este deocamdată incertă, iar contractul existent în prezent cu firmele care se ocupă cu gunoiul din judeţ expira la finele lui 2017. De precizat că de la 1 ianuarie 2018, preţul contractului se va modifica din cauza inflaţiei şi va ajunge de la 95,9 lei pe tonă, la 99 lei.

Tot acum, s-a aprobat aderarea asociaţiei ECO Dunărea la Asociaţia Parteneriat pentru Proiecte şi Fonduri Europene de la nivel naţional. Potrivit şefului CJ Brăila, cotizaţia anuală pentru a face parte din această asociaţie este de 3.000 lei, sumă pe care Chiriac susţine că nu are de gând să o mărească prea curând.

La şedinţa de ieri au participat 30 de membri din totalul de 45 de membri ai AGA de la ADI ECO Dunărea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro