Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose, dezamăgit de cât a donat România pentru combaterea coronavirus

* europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a publicat, ieri, un editorial pentru digi24.ro, în care s-a arătat total nemulțumit de modul în care a tratat România strângerea de fonduri la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea coronavirus * acesta a afirmat că din UE, numai Bulgaria și țările baltice au donat mai puțin decât România, acestea câte 100.000 de euro, iar țara noastră 200.000 de euro * Când vom cere, de acum, la Bruxelles, mai multă solidaritate, va trebui, din păcate, să avem în vedere această... inabilitate guvernamentală românească”, a avertizat Tudose

 

Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose și-a exprimat, ieri, dezamăgirea față de modul în care a tratat Guvernul României ”teledonul pentru salvarea de vieți omenești” organizat de Uniune Europeană. Acesta a publicat un editorial pentru digi24.ro, în cadrul căruia a avertizat că doar Bulgaria și țările baltice au donat mai puțin decât țara noastră pentru combaterea COVID-19, respectiv 100.000 euro, în timp ce România a oferit 200.000 euro. Tudose a atras atenția că atunci când românii vor cere de acum înainte solidaritate de la Bruxelles, va trebui, din păcate să aibă în vedere această ”inabilitate guvernamentală românească”.

”Au trecut 13 ani de la aderarea României la UE. Unde suntem? Un indicator poate fi contribuția României la solidaritatea europeană. Solidaritatea este laitmotivul instituțional bruxellez, dar și punctul cardinal al discursului politic al tuturor celor care credem în construcția europeană. Solidaritatea sună foarte bine. Problema este când o punem pe hârtie. Iată un exemplu. Luni, Comisia Europeană a organizat conferința mondială a donatorilor pentru accelerarea cercetărilor în domeniul diagnosticării, tratamentului și vaccinului pentru coronavirus. Maratonul este în curs până la finalul acestei luni, chiar dacă aproape că și-a atins din primele trei ore obiectivul inițial: colectarea a 7,5 miliarde de euro pentru răspunsul la pandemie. Comisia urmează să anunțe direcția acestor fonduri, banii urmând să ajungă de la donatori direct la beneficiari, în baza unui acord în cadrul acestui parteneriat. Întrucât acțiunea are la bază un apel al Organizației Mondiale a Sănătății și angajamentul recent la nivelul G20, donațiile provin din întreaga lume, din sfera publică și de la companii private”, a precizat Tudose în cadrul editorialului.

Acesta a dorit să sublinieze că din Uniunea Europeană, numai Bulgaria și țările baltice au donat mai puțin decât noi - câte 100.000 de euro, în timp ce România 200.000 de euro. Asta în timp ce țările Grupului de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria) au contribuit cu 750.000 euro fiecare, Croația cu 1 milion de euro, Grecia 3 milioane euro, Slovenia 13,7 milioane euro, Belgia 27 milioane euro, iar Austria 31 milioane de euro. Dintre statele non-UE din regiune, vecinii sârbi au donat de zece ori mai mult decât noi a adăugat Tudose, adică 2 milioane de euro. În timp ce marii donatori: 71,5 milioane euro din partea Italiei, 125 milioane euro - Spania și 192 milioane euro Olanda, până la sumele de aproximativ jumătate de miliard de euro sau chiar mai mari, donate de Arabia Saudită, Germania, Marea Britanie, Japonia și Canada. Comisia Europeană a contribuit cu 1,4 miliarde euro, iar Franța cumulează cele mai multe donații - 1,5 miliarde euro, a mai precizat Tudose.

”N-a fost nuntă cu dar, e adevărat. Ci e vorba de ceva mult mai important: un teledon pentru salvarea de vieți omenești. Când vom cere, de acum, la Bruxelles, mai multă solidaritate, va trebui, din păcate, să avem în vedere această... inabilitate guvernamentală românească (ca să nu-i spun altfel). E foarte posibil să ni se răspundă, parafrazându-l pe președintele Kennedy: Nu vă întrebați ce poate face UE pentru voi, ci întrebați-vă ce faceți voi pentru UE. Mai ales când e vorba de inițiative, ca aceasta, care ne privesc direct și pe noi”, a conchis europarlamentarul brăilean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro