Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mihai Tudose consideră că Planul Național de Redresare și Reziliență este o « sinucidere asistată și anunțată»

* europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose nu este deloc de acord cu abordarea ministrului investițiilor și fondurilor europene, Cristian Ghinea, cu atât mai puțin cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunțat de Guvernul Florin Cîțu * acesta consideră că ideea privind crearea a 10 grupuri de lucru pe mai multe domenii nu va face decât să complice raportarea României la Mecanismul European de Redresare și Reziliență

 

 

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD Brăila) a afirmat, astăzi, 22 ianuarie, într-o postare pe rețelele de socializare că Planul Național de Redresare și Reziliență nu reprezintă altceva decât o ”sinucidere asistată și anunțată”. Acesta a criticat ministrul investițiilor și fondurilor europene, Cristian Ghinea, care a propus înființarea a 10 grupuri de lucru care să asigure că România nu va mai pierde oportunitățile Mecanismului European de Redresare și Reziliență. Tudose este de părere că abordarea ministrului nu va face altceva decât să complice lucrurile și mai tare.

”Ministrul Ghinea - fostul ministru «0» Fonduri Europene în Guvernul Cioloș așa cum presa îl numea în 2016 - a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiții și implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene! Ca să avem investiții și proiecte trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce sa vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituții publice centrale și locale, societate civilă etc. - NU Ministerul) în ședința de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut și ne-a adus «lumina» în procesul de ratare a oportunităților Mecanismului European de Redresare și Reziliență - sursa europeană a PNRR. Concret, pentru corectarea PNRR a creat 10 grupuri de lucru care vizează următoarele domenii: 1. Transport; 2. Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență Energetică; 3. Dezvoltarea Localităților Urbane; 4. Agricultură și Dezvoltare Rurală; 5. Sănătate; 6. Educație; 7. Mediu de Afaceri, Antreprenoriat; 8. Cercetare, Inovare, Digitalizare; 9. Îmbunătățirea fondului construit; 10. Reziliență, Situații de criză”, a declarat Tudose.

Europarlamentarul s-a arătat extrem de sceptic în privința rezolvării situației în acest mod, mai ales că totul ar trebuie să fie operațional până la finele lunii februarie.

”Și vor fi finanțate numai proiectele mature, gata de implementare. Cum spunea domnia sa: «Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele.» Deci finanțăm proiectele pe care le avem gata de implementare, fixăm niște reforme acolo, și niște ținte ceva și gata PNRR! Simplu, ca bună ziua și apa caldă! Dar, ca să facă lucrurile simple complicate vor crea 10 grupuri de lucru! Și deasupra acestor grupuri de lucru vor fi implicate Administrația Prezidențială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului și ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR. De ce atât de multe instituții implicate? Dl Ministru Ghinea ne luminează: pentru o abordare unitară și coordonare interinstituțională în elaborarea și negocierea informală cu Comisia Europeană. În plus, pentru că lucrurile nu se opresc aici, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog social. Și, toate acestea până la sfârșitul lunii februarie 2021, când PNRR ar trebui să fie gata. Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că... e vina PSD!!!”, a conchis sursa citată.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii