Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose, îngrijorat în privinţa împrumuturilor făcute de Guvernul PNL

• europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a publicat un editorial pentru digi.24 pe această temă • social-democratul vorbeşte despre faptul că la Bruxelles prioritatea acestei perioade o reprezintă adoptarea planului UE de redresare economică • în acest context, Tudose a comparat deciziile altor state în privinţa împrumuturilor vs. subvenţii UE, criticând deciziile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu

 

Mihai Tudose este total dezamăgit de deciziile Guvernului PNL, acuzând că liberalii transformă soluţia punctuală a împrumuturilor într-un adevărat viciu. Europarlamentarul PSD Brăila a publicat un editorial pe această temă la digi24.ro, intitulat “De la miere la fiere e numai un pas”, amintind, printre altele că în această perioadă la Bruxelles, prioritatea este adoptarea planului UE de redresare economică. Ei bine, potrivit lui Tudose, în vreme ce guvernele ţărilor membre pregătesc programele de relansare, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, continuă să facă împrumuturi.

“Aşa că indicatorii macroeconomici ai României ating cote de avarie, dar obsesia electorală bate orice urmă de raţiune. Numai pe 3 septembrie, dl Cîţu a împrumutat 290 de milioane de euro de la bănci. Iar planul Ministerului Finanţelor Publice de împrumuturi de la băncile comerciale, prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, este de un miliard de euro pe luna septembrie. Nu ştim, în schimb, care e planul de colectare a veniturilor la buget... Problema - nu doar guvernamentală, ci naţională - e că banii europeni, pe care se bazează PNL vor veni în cel mai bun caz vara viitoare. Adică la un an de la acordul liderilor statelor UE, din 21 iulie, privind Planul european de relansare”, a precizat Tudose.

Sursa citată a insistat pe ideea că la prezentarea în Comisia europarlamentară pentru Afaceri Economice şi Monetare a priorităţilor mandatului Germaniei în fruntea Consiliului UE, ministrul de Finanţe Olaf Scholz a declarat că Preşedinţia germană speră să finalizeze în cursul mandatului său negocierea legislaţiei pentru cele 750 de miliarde de euro, subvenţii şi împrumuturi care să scoată UE din criza social-economică cauzată de pandemie. Criză care s-ar putea prelungi dincolo de anul 2021, după cum a estimat Tudose. Europarlamentarul a ţinut să precizeze că a apreciat accentul pe care ministrul social-democrat german l-a pus pe nevoia de solidaritate în UE şi pe recurgerea cu precădere la subvenţii.

“Ca o paranteză, planul de relansare anunţat în această săptămână de guvernul francez exclude apelul la împrumutul ce va fi făcut de Comisia Europeană în numele UE. Francezii - şi nu numai ei - au în vedere doar subvenţiile UE. Pentru că stau cu ochii pe gradul de îndatorare. Nu e şi cazul guvernului nostru liberal. Din păcate, creşterea datoriei nu e doar consecinţa crizei pandemice, ci o tendinţă păguboasă mai veche. Dovadă stă faptul că România e a doua ţară din UE cu cea mai mare creştere a datoriei publice între trimestrul 1 din 2019 şi primul trimestru din acest an, adică Â3,6%. Şi asta când încă nu se făcuse simţit impactul Covid19! Că suntem într-o direcţie greşită ne arată şi discrepanţa între indicatorii consumului şi cei ai producţiei. Trăim pe datorie şi guvernul actual transformă o soluţie punctuală în viciu”, a mai scris Tudose.

Europarlamentarul a mai avertizat că “salvarea” de la Bruxelles se va lăsa aşteptată, deoarece ar exista contradicţii imense între Consiliul UE şi Parlamentul European referitor la Planul de relansare şi la bugetul Uniunii pe viitorii şapte ani. Astfel, potrivit europarlamentarului brăilean, urmează negocieri dificile, la capătul cărora acordul va trebui să fie validat de Parlamentul European şi de parlamentele ţărilor membre.

“Apoi, Comisia va evalua programele naţionale de redresare, care vor fi supuse validării Consiliului UE. Drept urmare, cele mai optimiste estimări sunt că primii bani europeni pentru relansare economică vor veni la începutul verii viitoare. «Să sparie gândul», vorba cronicarului, de ce poate face Florin Cîţu până atunci! Va durea al naibii trecerea de la mierea promisiunilor, la fierea dobânzilor... Iar între timp ne cam arde casa. Și buzunarele...”, a conchis PSD-istul.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro