Mergi la conţinutul principal

Mihai Isvoranu (USR-PLUS) vine cu două noi proiecte pentru Brăila: spital de copii şi policlinici de cartier

• candidatul USR-PLUS la Primăria Brăila spune că spitalul de pediatrie este unul dintre cele mai importante şi necesare proiecte pentru oraş • legat de policlinici publice moderne în principalele cartiere ale oraşului, Isvoranu susţine că acestea ar oferi cetăţenilor servicii de asistenţă medicală de calitate şi ar simplifica atât viaţa lor cât şi a personalului medical • sursa de finanţare identificată de acesta pentru cele două proiecte sunt fondurile europene

 

Mihai Isvoranu, candidatul USR-PLUS pentru Primăria Municipiului Brăila, continuă să le prezinte brăilenilor programul său electoral. În cea mai recentă conferinţă de presă, acesta a vorbit despre două proiecte din domeniul sănătăţii pe care vrea să le implementeze. Primul se referă la construirea unui Spital de Pediatrie, într-o clădire nouă, modernă, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să meargă cu cei mici la Urgenţe la Spitalul Judeţean, sau chiar în alte oraşe, aşa cum se întâmplă de multe ori.

“În contextul în care suntem, am realizat ceva ce ştim cu toţii de fapt: Brăila nu are un spital de pediatrie! Chiar dacă există secţii speciale în spitalele existente, nu putem continua la nesfârşit cu renovări de clădiri vechi care nu au nici măcar instalaţii de climatizare speciale pentru servicii medicale. Este momentul să vorbim despre modernizarea clădirilor vechi, atât cât este posibil, dar cred că este momentul să vorbim şi despre clădiri noi şi moderne, la standardele secolului în care trăim. Unul dintre proiectele cele mai importante pentru acest oraş este, după mine, construirea unui spital de pediatrie sau măcar a unei policlinici pentru copii. Când eram eu copil exista în Brăila un spital specializat. Clădirea aceea nu mai corespunde standardelor actuale, oricât am moderniza-o, dar putem să decidem că facem un spital nou pentru copii. Nu mă refer la un spital ca cel pe care îl face «Dăruieşte Viaţa», ci la un spital relativ mic, pe care oraşul să îşi permită să îl facă, dar apoi să îl opereze – mă refer aici la personalul medical necesar şi la costurile de funcţionare”, a spus candidatul USR-PLUS.

Isvoranu a argumentat importanţa construirii unui spital de copii în Brăila şi prin prisma statisticile alarmante privind mortalitatea infantilă. Concret, în Raportul privind Respectarea drepturilor copilului în România din 2019, Brăila este unul dintre judeţele unde mortalitatea infantilă este peste media naţională (6,5 la mie în România, în 2018, respectiv 8,8 la mie în Brăila).

“Ca să vedem cât de necesar este acest spital, vă invit să ne gândim la un scenariu în care acum, în această perioadă, avem mulţi copii care se îmbolnăvesc de bolile sezonului rece, ca să nu ne gândim la ceva mai rău. În această perioadă, ar trebui să ne gândim la copiii care trebuie izolaţi, protejaţi, internaţi cu un părinte – în condiţiile actuale, nici trenul spre Bucureşti nu ar mai fi soluţia deoarece, probabil, nu o să putem să îl folosim din cauza simptomatologiei. Este un proiect pe care primăria poate şi trebuie să şi-l asume, chiar dacă majoritatea spitalelor sunt în grija Consiliului Judeţean. Independent de criza creată de coronavirus, eu cred cu tărie că Brăila are nevoie de un spital de pediatrie”, a mai spus candidatul USR-PLUS la Primărie.

Cel de-al doilea proiect pe care Mihai Isvoranu vrea să îl realizeze se referă la înfiinţarea de policlinici publice în principalele cartiere brăilene.

“Policlinicile publice sunt, după mine, fundaţia unei asistenţe medicale corecte în prima linie. În Brăila nu mai avem, de facto, policlinici publice. Clădirile în care funcţionau cândva policlinici – acum privatizate - au fost construite înainte să mă nasc eu şi au fost gândite pentru vremea aceea. În ultimele decenii nu s-a mai construit nici o policlinică nouă. După mine, existenţa unor policlinici moderne în principalele cartiere ale oraşului ar oferi cetăţenilor servicii de asistenţă medicală de calitate şi ar simplifica atât viaţa lor, cât şi a personalului medical”, a mai afirmat acesta.

Isvoranu a indicat şi sursa de finanţare pentru realizarea celor două proiecte. Este vorba despre Programul Operaţional Sănătate (POS), care oferă fonduri europene doar pentru sănătate, cu un buget total alocat de 4,068 miliarde euro.

“Deci fonduri există. Doar că, pentru a fi accesate, mai avem nevoie de muncă şi asumare”, a completat candidatul.

Tot la capitolul sănătate intră şi mişcarea, Isvoranu fiind de părere că Primăria trebuie să dezvolte infrastructura sportivă.

“Terenurile de pe lângă şcoli, din păcate, arată jalnic, seamănă mai mult cu nişte maidane cu buruieni. Să fim practici: sunt nişte curţi folosite trei luni pe an (mai, iunie, septembrie), apoi devin nepracticabile din motive de vreme, iar copii au acces extrem de limitat la nişte săli de sport. Ca să practici orice sport în afara puţinelor ore de educaţie fizică, trebuie să mergi la o sală privată – acest lucru este, ştim toţi, prohibitiv pentru majoritatea părinţilor”, a mai punctat acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro