Mergi la conţinutul principal

Micii românești, plini de sare și de chimicale

* micul de pe piață e departe de ceea ce înseamnă micul românesc tradițional, avertizează InfoCons * o singură felie de pâine neagră, un mic și un pic de muștar pot conține și 21 de aditivi alimentari * totodată, consumăm aproape 8 grame de sare la 100 grame produs, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă maxim 5 grame de sare pe zi 

 

 

Micii, pâinea neagră și muștarul, care au fost nelipsite și de la sărbătoarea de 1 Mai, sunt departe de ceea ce preparau bunicii și străbunicii noștri. Asta pentru că actualele produse sunt pline de aditivi alimentari și de sare, adăugate în cantități industriale, chipurile, „ca să dea gust”.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a realizat, în preajma zilei de 1 Mai, studii asupra micilor identificați pe piață (în total, 30 de tipuri de produse). Au fost, de asemenea, studiate 24 de produse tip pâine neagră și 29 de tipuri de muștar. S-a constatat că toate produsele conțineau cantități mari de E-uri și de sare. Potrivit InfoCons, o singură felie de pâine neagră, un mic și o linguriță de muștar conțin nu mai puțin de 21 de E-uri.

„Multe dintre acestea se pot regăsi și în alte produse pe care le consumăm de-a lungul zilei, astfel încât putem ajunge să consumăm același E de 3-4 ori pe zi. Cantitatea de sare din aceste produse se poate situa între 2,97 și 7,8 grame la 100 de grame de produs (!). Asta în condițiile în care cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi”, precizează reprezentanții asociației.

În concluzie, înainte de a cumpăra mici „la caserolă”, gata ambalați, pentru a-i prepara acasă, la grătarul din curte, trebuie să citim eticheta, ca să știm ce mâncăm.

„Micul românesc a ajuns pe masa Uniunii Europene pentru derogare din punctul de vedere al rețetei. Oare rețeta istoricului mic conținea atâția aditivi, atâtea E-uri și atâta cantitate de sare? Dacă tot ne hotărâm să nu întrerupem tradiția micului, măcar să citim eticheta și să alegem ceea ce ne dorim în mod real, adică un mic adevărat. Descarcă aplicația gratuită InfoCons și alege micul cu atitudine!”, este îndemnul lansat de Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro