Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Micii producători pot vinde în continuare în pieţe fără a se înregistra la Registrul Comerţului

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că micii producători agricoli vor putea vinde în continuare în pieţe pe baza certificatului de producător, specificând că obligativitatea înregistrării la Registrul Comerţului se aplică doar persoanelor fizice autorizate anterior la primării. "Este vorba de un act normativ elaborat în 2008, care nu se referă la micii producători agricoli, ci la persoanele fizice care erau deja autorizate de primării şi care au obligativitatea de a se înregistra acum la Registrul Comerţului. Micii producători pot vinde în continuare în pieţe, târguri şi oboare pe baza certificatului de producător", a explicat Mihail Dumitru. Aceasta a adăugat că micii producători sunt, de asemenea, exceptaţi de la obligativitatea utilizării caselor de marcat.

Întreg scandalul legat de obligarea micilor producători de a se înregistra ca PFA a pornit la finele săptămânii trecute, când, în cadrul unei conferinţe de presă, acelaşi ministru a declarat că va discuta în Guvern posibilitatea amânării termenului de intrare în vigoare a actului normativ care obligă producătorii agricoli să se înregistreze la Registrul Comerţului pentru a putea vinde în pieţe. "Principiul ordonanţei este corect pentru că orice agent care prestează activităţi economice trebuie să fie înregistrat, dar noi vom discuta la nivelul Guvernului, am avut o discuţie şi cu prim-ministrul dacă vom menţine data de intrare în vigoare sau dacă vom lua o decizie de amânare a intrării în vigoare a acestei ordonanţe", explica la vremea respectivă oficialul.

Reamintim că această confuzie a stârnit reacţii virulente din partea organizaţiilor sindicale şi profesionale ale micilor producători agricoli, de exemplu, Federaţia Sindicală "Agrostar" a motivat că măsura va avea ca efect încurajarea speculei şi a samsarilor din pieţe.
Categorie articol: 

Comentarii