Mergi la conţinutul principal

Micii “ninjas” brăileni, iniţiaţi în tainele programării cibernetice

• în centrul Coder Dojo Brăila de la Liceul “P. Cerna” copiii vin chiar şi pe perioada vacanţei de vară pentru că, aşa cum spun ei, “aici nu te plictiseşti niciodată” • fie că participă pentru prima dată la ateliere sau sunt acolo încă de la înfiinţare, micii “ninjas” par să fie fascinaţi de lumea programării, mai ales că mentorii au grijă ca ei să “dezlege” toate “tainele” acestui domeniu • “Mă ajută foarte mult ce fac aici.”, “Îmi place că mentorii sunt răbdători, ştiu să asculte şi să te ajute.”, “Abia aştept să vină sâmbăta să vin aici!”, sunt declaraţiile copiiilor care vin la Coder Dojo Brăila

 

Patru copiii pasionaţi de informatică şi trei mentori pregătiţi să îi îndrume. Asta au găsit redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” sâmbătă, 4 august, atunci când au mers într-o “vizită de lucru” la Coder Dojo Brăila, mai exact în locaţia de la Liceul “P. Cerna”. Deşi e vacanţă, iar temperaturile sunt extrem de ridicate, micii “ninjas” tot vin la centru pentru a participa la cursuri gratuite de programare şi par fascinaţi de această lume, mai ales că mentorii voluntari îi ajută în această “călătorie”. Iar asta nu o spunem noi, ci copiii care trec pragul centrului. Este şi cazul lui Bogdan şi Madian, ambii în vârstă de 13 ani, care participă la cursurile de programare de câteva luni. “Vin aici de vreo trei luni. Mi-a zis cineva de acest proiect şi am vrut şi eu să vin. Nu ştiam să fac programare când am început dar îmi doream să învăţ. Şi am învăţat foarte multe în acest timp. Acum lucrez la un joc”, ne-a spus Madian. “Sunt aici de vreo două luni dar am mai fost şi înainte alte două luni că am luat o pauză cu şcoala. Vin ca să nu uit ce am învăţat până acum la şcoală şi ca să mai aplic, dar şi ca să învăţ şi alte lucruri noi. Spre exemplu, am învăţat cum să mai lucrez cu vectorii, că nu îi stăpâneam aşa bine. Mă ajută foarte mult ce fac aici, fac diferite probleme, nu ca la şcoală unde lucrezi doar un singur lucru. Aici pot să aleg să fac şi altceva. Atmosfera e liniştită, nu e gălăgie, nu e ca într-o clasă să vorbească mulţi. Şi e mai bine că sunt mai puţini copii că într-un fel este un mentor per copil, iar lucrul acesta te ajută foarte mult”, spune şi Bogdan.

Printre cei patru “ninjas” s-a aflat şi Larisa, o fetiţă de 12 ani care a venit pentru prima dată în Dojo. “Îmi place că mentorii sunt răbdători, ştiu să asculte şi să te ajute. Îmi place la Coder Dojo. E ceva nou pentru mine şi voi mai veni”, ne-a spus aceasta.

Octavian poate fi considerat unul dintre “veteranii” centrului, el venind aproape în fiecare săptămâna, încă de la deschidere. Se declară pasionat de informatică şi face naveta de la Tufeşti în fiecare weekend pentru că vrea să înveţe cât mai multe. Iar mentorii spun că este unul dintre cei mai silitori elevi. “Vin aici de la început, de aproape 1 an. Am văzut pe Facebook anunţul şi am venit ca să fiu pregătit pentru liceu. Am 14 ani şi am intrat a VIII-a, iar la liceu vreau pe mate-info. Înainte de a veni aici nu făcusem deloc programare. Dar în aproape un an am terminat materia de clasa a IX-a şi aproape şi pe cea de-a X-a. Îmi place că mentorii fac totul interesant, nu e plictisitor. Abia aştept sâmbăta, să vin la Coder Dojo”, susţine adolescentul.

Dacă la vizita redactorilor “Obiectiv” Dojo-ul nu a fost plin de “ninjas”, ei bine, într-o zi de weekend din timpul anului şcolar zeci de copiii vin în cele trei locaţii să înveţe să lucreze în limbaje de programare: Biblioteca Judeţeană, Liceul “P. Cerna” şi Pancronex. Iar numărul celor care să oferă să fie mentori voluntari în acest proiect a ajuns la 15, marea majoritate elevi de liceu.

 

Mentor Coder Dojo: “Lucrăm simultan dar fiecare în ritmul lui”

Proiectul numit Coder Dojo Brăila nu ar fi avut succes fără implicarea unor oameni minunaţi care au dorit să fie mentori. Marea majoritate sunt elevi de liceu, tineri care sâmbătă de sâmbătă îşi rup din timpul lor pentru a le deschide copiilor calea către înţelegerea limbajelor de programare. Cosmin, Mihnea şi Silviu sunt doar trei mentori pe care am avut ocazia să îi cunoaştem. Spun că s-au regăsit în acest proiect şi lucrează cu plăcere alături de copiii.

“Îmi place să lucrez cu copii şi pe lângă asta voiam să am experienţă de lucru, voiam să cunosc şi alţi oameni pasionaţi de informatică, aşa că am venit aici încă de la început. E foarte frumos să fii trainer pentru că cei mici se uită la tine şi vor să înveţe lucruri de la tine şi orice lucru pe care îl faci tu vor să îl facă şi ei. Aici avem o abordare mult mai prietenoasă, nu avem un profesor care stă şi scrie pe tablă şi se uită 20 de copii la el şi spun că trebuie să facă aşa că altfel le pune notă mică. Fiecare dintre noi lucrează într-un mod diferit, pentru că unul este abia la început, altul e de şase luni aici. Lucrăm în acelaşi timp, lucrăm simultan dar fiecare după ritmul lui şi ce are nevoie, adică ce îi place. Pot să fie copii care vor html, alţii vor să facă site-uri, să lucreze Java, să facă aplicaţii sau sunt copiii care nu ştiu pur şi simplu nimic. Iar noi îi învăţăm, ba chiar învăţăm şi noi în acelaşi timp cu ei că nu le ştim nici noi pe toate”, ne-a declarat Cosmin Bujor, mentor Coder Dojo Brăila şi elev în clasa a XII-a la “Bălcescu”.

Acesta spune că satisfacţia lui cea mai mare este că lucrează cu alţi tineri pasionaţi de acelaşi domeniu. “Am întâlnit o echipă extraordinară. Toţi copiii şi colegii mei sunt extraordinari. Şi am descoperit aici că nu e o problemă să nu ştii ceva. Oricât de greu ar fi, tu trebuie să o iei pas cu pas. Exact cum le explici copiilor aşa trebuie să faci şi tu. Să iei lucrurile pas cu pas şi să rezolvi problema. Mi-am propus să lucrez şi în acest an la Coder Dojo şi voi veni pe cât este posibil şi după. Chiar dacă voi pleca la facultate o să mai vin în weekenduri aici să lucrez cu ei. Şi sper ca cei care acum sunt învăţăcei să îşi dorească peste ani să devină mentori”, a adăugat acesta.

 

Un an de Coder Dojo Brăila

În octombrie, Coder Dojo Brăila va împlini un an de existenţă, un an în care zeci de copii beneficiază de cursuri gratuite de programare.

“Primul an a fost foarte bun, s-au acomodat şi mentorii, şi copiii, şi părinţii cu conceptul, cu ce înseamnă Coder Dojo, iar şi acum sperăm să îi încurajăm să îşi dezvolte şi proiectele ca să putem să mergem la concursuri. În cele trei locaţii vin zeci de copiii cu vârste între 7 şi 17 ani. De la 18 ani îi rugăm ca să ne fie mentori ca să dea înapoi şi celorlalţi. Proiectul acesta a prins pentru că e ceva total diferit faţă de ce înseamnă şcoală. Sunt copiii care au vrut să vină şi peste vară pentru că nu e plictisitor. Încercăm să facem treabă şi să îi învăţăm lucruri dar nici să nu îi presăm, fiecare lucrează după ritmul lui”, ne-a declarat Ovidiu Iosif, cel care alături de Ştefan Dragu, a pus bazele acestui proiect.

Pe viitor, aceştia visează la o comunitate IT în zona Brăila-Galaţi şi deja se gândesc la un alt proiect pentru ca acest lucru să se întâmple.

“Încă nu suntem unde ne dorim. Noi visăm la o comunitate de IT-işti Brăila-Galaţi şi vrem să încercăm să dezvoltăm lucrurile în zona asta. Am pornit cu Dojo dar vrem să atragem nişte fonduri pentru hackerspace. E un alt concept de IT. E ca un Coder Dojo dar deschis zilnic şi acolo pot veni copiii care au acumulat mai multe cunoştinţe şi pot începe să lucreze la proiecte, iar noi le punem la dispoziţie kituri de robotică, calculatoare, imprimante, tot ce e nevoie pentru a-şi dezvolta acolo proiectele personale sau de echipă”, a adăugat acesta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro