Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Metoda «premiul». Condamnat pentru că i-a înhăţat unei tinere banii de la nuntă

Sentinţă în procesul recidivistului care a escrocat o tânără din judeţul Iaşi, lăsând-o fără zestre. Daniel Manole, în vârstă de 36 de ani, recidivist cu o "coadă" de 1.309 zile de închisoare, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 6 luni plus 1.762 de zile de închisoare (rămase dintr-o condamnare anterioară, plus sporuri) pentru înşelăciune. Prin aceeaşi sentinţă - rămasă definitivă la Curtea de Apel Galaţi - Daniel-Constantin Mercaş, 26 de ani, a primit 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la înşelăciune. Condamnat deja pentru fapte asemănătoare, Manole a reuşit să o păcălească pe o tânără din judeţul Iaşi, pe care a sunat-o din penitenciar. El i-a spus victimei că a câştigat un premiu în bani şi un autoturism BMW, convingând-o să-i trimită unui complice de la Brăila banii pe care-i strânsese la nuntă.

S-a dat drept angajat al "Altex România"

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în dimineaţa zilei de 17 noiembrie 2012, în jurul orei 8:00, Maria Mădălina P., din Bivolari, judeţul Iaşi, a primit un mesaj pe telefonul mobil, prin care era informată că a câştigat un premiu de 10.000 euro şi un telefon mobil Nokia N9, cu prilejul împlinirii a 20 de activitate a companiei Altex România. În realitate, mesajul fusese trimis de recidivistul Daniel Manole, deţinut în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.
Bucuroasă nevoie mare, tânăra a apelat numărul de telefon indicat în mesaj, pentru a afla detalii. I-a răspuns puşcăriaşul Manole, care s-a dat drept "Teodorescu, angajat al Altex România" şi care a anunţat-o că a fost desemnată fericita câştigătoare a premiului. Acesta i-a mai spus că, pentru ridicarea premiului, trebuie să plătească un comision de 800 de lei prin serviciul Western Union şi i-a solicitat datele personale de identificare.
Convinsă că a intrat în posesia premiului, Maria - care tocmai ce se căsătorise - a luat un autoturism "la ocazie" şi s-a deplasat în municipiul Iaşi, menţinând totodată legătura telefonică cu escrocul de la penitenciar. Ea a mers iute la o bancă de pe B-dul Poitiers şi a trimis 800 lei pe numele lui Daniel-Constantin Mercaş, din Brăila, complicele deţinutului. Manole i-a spus că trebuie să mai efectueze un transfer, de 7.200 lei, reprezentând "impozitul" pentru suma câştigată. Când victima i-a spus că mai are la ea 1.100 de lei, recidivistul i-a spus să-i trimită pe aceia şi să aducă de acasă restul până la 7.200 lei.
În loc să se potolească şi să anunţe poliţia, Maria a luat un taxi şi s-a dus în Bivolari, de unde a luat banii strânşi la nuntă, 19.200 lei, apoi s-a întors la bancă. Le-a trimis escrocilor restul de 6.100 lei, după care a fost contactată, din nou, de Manole. Escrocul i-a spus că
premiul s-a mărit şi a ajuns la 25.000 euro şi un autoturism BMW, dar că pentru a intra în posesia lui, trebuie să trimită suma de 15.000 lei, impozitul aferent şi banii necesari la întocmirea actelor. Când victima i-a transmis că mai are 7.000 de lei la ea, Manole i-a spus să-i trimită respectiva sumă, urmând ca diferenţa de până la 15.000 lei să fie completată de inculpat şi restituită de Maria după ridicarea "premiului".
La ora 17:00, tânăra a mai trimis 7.000 de lei pe numele lui Mercaş. După această ultimă tranzacţie, recidivistul i-a transmis tinerei ca întreaga documentaţie aferentă transferurilor de bani făcute în acea zi să o pună într-o cutie poştală de la un bloc oarecare, urmând să-i comunice inculpatului adresa, pentru ca acesta să trimită un curier, să o ridice.La urmă, Manole i-a transmis tinerei un cod cu ajutorul căruia putea să revendice premiul. Când s-a prezentat cu respectivul "cod" la ghişeul unităţii bancare, Maria din Bivolari a aflat că nu poate ridica niciun ban. L-a apelat din nou pe Manole, însă acesta n-a mai răspuns la telefon. În total, tânăra a pierdut 15.000 de lei, înainte să se adreseze poliţiei.

 
Categorie articol: 

Comentarii