Mergi la conţinutul principal
Puţini elevi brăileni s-au înscris la şcolile profesionale

Meserii fără meseriaşi

din totalul celor 987 locuri disponibile pentru învăţământul profesional doar 290 locuri s-au ocupat după prima etapă de înscrieri • sunt clase la care nu a dorit să înveţe niciun absolvent, meserii precum agricultor, strungar sau marinar fiind complet neatractive pentru aceştia • elevii nu par interesaţi nici de cele două clase de învăţământ dual din judeţul nostru

 

Procesul de înscriere în învăţământul profesional a confirmat încă o dată că meseria nu mai e brăţară de aur pentru adolescenţii care au terminat anul acesta clasa a VIII-a. La Brăila, conform datelor oferite de Inspectoratul Şcolar, doar 290 de locuri din totalul celor 987 puse la dispoziţia elevilor au fost ocupate după prima etapă, adică mai puţin de o treime. Adolescenţii sunt complet dezinteresaţi de meserii precum cea de strungar, agricultor, sudor sau electrician, meserii ce le pot aduce bani frumoşi dacă stăm să ne uităm pe ofertele angajatorilor. Tot ei sunt cei care „ţipă” an de an după meseriaşii adevăraţi.

Din statistica locurilor ocupate la şcolile profesionale brăilene putem număra pe degetele de la o mână clasele care le-au „făcut cu ochiul” elevilor. Este vorba despre clasa de Ospătar de la Colegiul „I. Ghica” şi cea de Mecanic auto de la „A. Saligny”, unde s-au ocupat toate cele 28 locuri, la care se adaugă cea de Bucătar de la „Ed. Nicolau”, unde s-au înscris 14 elevi pentru tot atâtea locuri oferite.

 

Specializări unde nu s-a înscris niciun elev

Şi în acest an există clase şi specializări pentru care nici măcar un elev nu a dorit să opteze. Spre exemplu, la clasa de Confecţioner produse aluminiu de la „Neniţescu” au rămas vacante toate cele 28 locuri, la fel cum este cazul şi la cea de Confecţioner produse textile de la „Ed. Nicolau”, sau cea de Tinichigiu-vopsitor auto de la „P. Istrati”. Nici meseriile de Marinar sau Strungar nu mai sunt căutate de adolescenţi, anul acesta fiind disponibile câte 14 locuri pentru fiecare specializare la „P. Istrati”, locuri ce au rămas libere pentru etapa a II-a de admitere în învăţământul profesional. Continuăm lista claselor unde nu s-a înscris nimeni cu specializările Electrician exploatare joasă tensiune, Tâmplar universal şi Agricultor culturi de câmp. Pe lângă acestea, există clase unde s-au înscris doar unul, doi sau trei elevi: „Neniţescu”, Bucătar – 1 loc, Preparator produse din carne şi peşte – 2 locuri; „Ed. Nicolau”, Zugrav, pietrar, tencuitor – 1 loc; „P. Istrati”, Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic – 3 locuri, Sudor – 3 locuri; „A. Saligny”, Lăcătuş construcţii navale – 2 locuri.

Puţini elevi înscrişi au şi şcolile profesionale din judeţ. La „N. Oncescu” Ianca au fost admişi 3 adolescenţi la clasa de Ospătar şi 4 la cea de Operator sonde, ambele calificări având alocate 28 de locuri fiecare. La „N. Titulescu” Însurăţei, 11 elevi vor merge la clasa de Comerciant-vânzător şi 16 la Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Pentru calificarea Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic de la „G. Vâslan” au optat doar 9 elevi (28 locuri disponibile).

 

Bate vântul si prin cele două clase de dual

Pentru anul şcolar 2018-2019 la Brăila vor funcţiona două clase de învăţământ profesional dual: una pentru calificarea Strungar, la „P. Istrati”, şi una pentru Confecţioner produse textile, la „Ed. Nicolau”. Deşi învăţământul în sistem dual are o serie de avantaje, cel mai mare fiind că elevii sunt angajaţi direct după terminarea celor 3 ani de studiu, adolescenţii par să nu ia în calcul această oportunitate. Concret, la clasa de Strungar, care din toamnă va porni cu a doua serie de elevi, s-au înscris doar 2 candidaţi pentru cele 15 locuri puse la bătaie. La clasa de Confecţioner produse textile sunt doar 3 elevi înscrişi pentru cele 20 locuri oferite.

De precizat că formarea elevilor în învăţământul profesional este susţinută financiar prin bursă profesională care se acordă în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat). Cei care aleg sistemul dual primesc încă 200 lei lunar de la operatorul economic unde vor fi încadraţi după terminarea cursurilor.
Conform metodologiei, candidaţii care nu au susţinut Evaluarea Naţională sunt admişi în învăţământul profesional/dual, considerându-se că media generală obţinută la aceste examene este 1. A doua etapă de înscriere se va desfăşura în perioada august-septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro