Mergi la conţinutul principal

Melting Pot a dat pe foc

Statele Unite ale Americii sint (sau erau) numite cu mindrie the melting pot ("creuzetul") lumii. Oameni de toate rasele, religiile, etniile se adunau aici pentru a deveni americani, pentru a crea o noua rasa, comuna, a umanitatii. Cel putin asa stateau lucrurile acum citeva generatii. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, dar mai ales in ultimele doua-trei decenii, grupurile etnice si religioase venite in Statele Unite au inceput sa isi mentina traditiile, limba, obiceiurile si sa se constituie in enclave autonome, care s-au adaugat mai vechilor si mai stabilelor comunitati distincte ale chinezilor sau japonezilor. in loc sa devina americani, membrii acestor grupuri au introdus in cultura americana propriile caracteristici.
Motivele pentru care aceste noi comunitati au preferat sa nu renunte la identitatea lor etnica mai trebuie inca studiate pentru a fi intelese pe deplin. Cert este, insa, ca sub presiunea combinata a atacurilor teroriste care au zguduit tara in 2001 si a valurilor de imigranti veniti mai ales din Mexic, discursul nationalist s-a intensificat viguros in rindul politicienilor si al opiniei publice americane. in plina criza economica si implicata intr-un razboi pagubos, America reactioneaza prin a arata cu degetul la altii. tapul ispasitor este imigratia ilegala si intreaga energie nationalista a americanilor se indreapta acum impotriva ei. O lege recent votata de parlamentul american adopta, pentru prima data in istoria bicentenara a natiunii, limba engleza ca limba oficiala in Statele Unite, si inaspreste reglementarile privind imigratia ilegala.
Pentru a se mentine in pas cu vremea, de ici, de colo, rasar si initiativele locale. Primarul din Hazelton, Pennsylvania, a fost primul care a decis sa puna stop imigratiei locale in oraselul sau si a impus legi prin care cei care angajeaza, ofera locuinta sau adaost imigrantilor ilegali vor plati amenzi usturatoare. Desi legea nu a fost inca pusa in aplicare, modelul primarului din Pennsylvania a fost urmat de cel al Arcadiei din Wisconsin. intr-un articol din 2 septembrie ("Putting a Lid to the Melting Pot"), Chicago Tribune prezinta setul de masuri care ar urma sa fie adoptat de catre municipalitatea Arcadiei. Printre acestea, unele care suna teribil de familiar si amintesc de masuri similare luate de un primar al unuia dintre marile orase transilvane: engleza este limba oficiala a orasului, toate semnele stradale vor fi scrise numai in engleza, iar cei care arboreaza steaguri straine vor trebui sa il arboreze si pe cel american.
Semnale vin din alte colturi ale Americii ca si alte orase mici au inceput sa adopte masuri similare. "Creuzetul" american isi va inceta in curind activitatea. Ce va veni dupa el e greu de prevazut, dar radicalismul discursului liderilor de la Washington, papagalicit comic de micii lideri locali, poate fi o indicatie a imaginii Americii de miine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro