Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mel Gibson, un actor complet

Actor de film, regizor şi producător, Mel Gibson (Mel Cumcille Gerard Gibson) s-a născut la 3 ianuarie 1956, la Peekskill, New York, fiind al şaselea dintr-o familie cu 11 copii, romano-catolici de origine irlandeză. La scurt timp după izbucnirea războiului din Vietnam, s-a mutat împreună cu familia în Australia. O parte a copilăriei a petrecut-o la Sydney, unde a studiat la Colegiul catolic Sf. Leo. A terminat studiile liceale la Liceul de Băieţi din Asquith, New South Wales, Australia.

Drama „Gallipoli"

După absolvirea liceului, şi-a dorit să devină jurnalist, dar s-a înscris la Institutul Naţional de Artă Dramatică din Sydney (NIDA), unde a fost acceptat, deşi nu avea o experienţă în domeniul actoriei. La scurt timp, a debutat pe scenă cu o producţie a NIDA - „Romeo şi Julieta", iar debutul pe ecran l-a avut în „Summer City" (1977). După absolvire, s-a alăturat Companiei de Teatru South Australia, unde a jucat în producţii clasice precum „Oedip" şi „Henry IV". După ce a cucerit scena, Gibson a încercat să capteze publicul şi pe marele ecran, primul său rol fiind în serialul australian „The Sullivans" (1976-1983).
În 1979, a jucat în două pelicule diferite: „Tim" - o dramă în care a avut rolul unui retardat care se îndrăgosteşte şi „Mad Max" - unde a interpretat un poliţist din viitor, într-o lume aproape distrusă de un război nuclear. Cu „Tim" a câştigat Premiul Institutului Australian de Film pentru cel mai bun actor, în timp ce „Mad Max" a devenit cel mai mare succes comercial al filmului australian, cu încasări de peste 100 milioane de dolari la nivel mondial. Acestea au fost urmate de drama „Gallipoli" (1981), care i-a adus un al doilea Premiu al Institutului Australian de Film. Mai târziu în acelaşi an, a jucat în producţia „Mad Max 2: The Road Warrior". Succesul filmului l-a făcut să fie considerat drept un star internaţional.

Cel mai sexy bărbat în viaţă

A urmat pelicula „Living Dangerously" (1982), unde a interpretat un rol romantic, alături de actriţa Sigourney Weaver. Debutul american l-a avut cu rolul din pelicula „The River" (1984), considerată un real succes, aceasta obţinând şi patru nominalizări la Oscar. În 1985, a revenit în Australia pentru a juca în „Mad Max: Beyond Thunderdome", alături de cântăreaţa Tina Turner. În acelaşi an, popularitatea actorului a fost confirmată atunci când a apărut pe coperta revistei „People" drept „Cel mai sexy bărbat în viaţă". După o scurtă pauză, a revenit pe marele ecran cu „Lethal Weapon" (1987), succes care l-a determinat să joace şi în continuările filmului - „Lethal Weapon 2" (1989), „Lethal Weapon 3" (1992) şi „Lethal Weapon 4" (1998), toate oferindu-i şansa de a interpreta rolurile de „poliţist bun" şi de „poliţist rău". Pelicula „Hamlet" (1990) a regizorului Franco Zeffirelli i-au adus actorului o performanţă notabilă. În perioada care a urmat a jucat în filmele „Air America" (1990) şi „Forever Young" (1992), pelicule prost primite de public în anii 90.

Cinci premii Oscar

Debutul regizoral şi l-a făcut în 1993 cu filmul „The Man Without a Face". În 1995, a realizat cel mai de suflet proiect al său, în care a semnat regia şi în care a interpretat rolul principal - pelicula „Braveheart". Filmul a triumfat la Oscar, câştigând cinci premii, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor. La finele anilor 90, a jucat în filmele „Ransom" (1996), alături de Renee Russo şi Gary Sinise, „Conspiracy Theory" (1997), alături de Julia Roberts şi „Payback" (1999).
În 2000, a jucat rolul principal în pelicula „The Patriot", unde a interpretat rolul unui fost erou al războiului Franco-Indian, care nu mai vrea să lupte şi în Revoluţia Americană împotriva Imperiului Britanic, dar care descoperă că singurul mod de a-şi apăra familia este de a lupta pentru libertatea unei naţiuni tinere. În acelaşi an, a jucat în comedia romantică „What Women Want", alături de Helen Hunt, Lauren Holly şi Bette Midler. Doi ani mai târziu, a ţinut capul de afiş al unui alt film de succes, „Signs", unde a interpretat rolul unui fermier din Pennsylvania, a cărui viaţă ia o turnură neaşteptată, când nişte cercuri imense apar în lanurile de porumb.

În căutarea faimei de odinioară

Mel Gibson a revenit la scaunul de regizor pentru următorul său proiect, un film ambiţios despre ultimele ore din viaţa lui Iisus Hristos, intitulat „The Passion of the Christ" (2004). Blockbuster-ul a ţinut prima pagină a ziarelor pentru adaptarea sa controversată a Răstignirii lui Iisus. Catolic devotat, Gibson a declarat că Duhul Sfânt a fost cel care a făcut filmul prin el: „Am fost doar regie de trafic". Filmul a primit trei nominalizări la Oscar, însă a primit doar premiul Peoples Choice Award pentru cea mai bună operă dramatică (2005). Următorul proiect al său a fost „Apocalypto", lansat în decembrie 2006 şi s-a axat pe declinul civilizaţiei Maya.
În 2011, a jucat în filmul „Beaver", alături de Jodie Foster, în care a interpretat rolul unui depresiv care-şi revine cu ajutorul unei păpuşi castor. Rolul nu a reuşit să-i relanseze cariera de actor. A revenit la genul filmului de acţiune pentru următoarele patru roluri: „Get the Gringo" (2012), „Machete Kills" (2013), „Mad Max: Fury Road" (2014) şi „The Expendables 3" (2014), în încercarea de a regăsi faima care l-a consacrat la începutul carierei.

Filme despre război

Pe plan personal, a fost căsătorit cu Robyn Gibson Moore (1980-2009), împreună cu care are şapte copii. La scurt timp după ce a început procedurile de divorţ, Gibson a început să se întâlnească cu cântăreaţa Oksana Grigorieva, alături de care are un copil. S-au despărţit în 2010. Imediat după separarea lor, a fost anchetat pentru violenţă în familie. A recunoscut ca i-a dat o palmă lui Grigorieva, însă o singură dată. În 2011, Mel Gibson a fost condamnat la trei ani de probaţiune, un an de consiliere psihologică şi muncă în folosul comunităţii. Ca urmare a acestor fapte, Gibson a fost denunţat de către colegii de la Hollywood şi a fost concediat de agenţia sa, William Morris Endeavor Entertainment.
În iulie 2015, a fost regizor artistic pentru producţia chineză „The Bombing", despre cel de-al Doilea Război Mondial, în care cunoscutul actor Bruce Willis a interpretat unul din rolurile principale. La începutul lunii octombrie 2015, Mel Gibson a început filmările la viitoarea sa peliculă, „Hacksaw Ridge", în Australia, în care, printre protagoniştii principali, se vor afla actorii Sam Worthington şi Vince Vaughn. „Hacksaw Ridge" prezintă povestea adevărată a americanului Desmond Doss, care a lucrat în serviciul Armatei SUA, în cel de-al Doilea Război Mondial, fără a face uz de armă, din cauza religiei sale.

 
Categorie articol: 

Comentarii