Mergi la conţinutul principal

Megareţeaua clanului Doda

* în cadrul uriaşei "afaceri", cu ramificaţii în judeţele Brăila şi Galaţi, erau introduse în ţară ilegal mii de pachete de Winston, MT şi Plugarul, folosindu-se pentru fiecare marcă denumiri codificate * clanul Doda din Viziru I şi "Fischi" au fost, de asemenea, implicaţi în cumpărarea, depozitarea şi revânzarea miilor de pachete de ţigări de contrabandă * contrabandiştii evitau să-şi spună numele la telefon şi foloseau cartele pre-pay, motiv pentru care unii membri ai reţelei au rămas neidentificaţi

Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au finalizat ancheta în ceea ce poate fi considerată cea mai mare reţea de contrabandă cu ţigări aduse din Republica Moldova şi Ucraina, cu ajutorul unor cetăţeni moldoveni şi complicitatea unor lucrători vamali şi lucrători ai Poliţiei de Frontieră de la PCTF Galaţi Rutier - Giurgiuleşti.
Astfel, nu mai puţin de 24 de indivizi din Brăila, Galaţi şi Republica Moldova vor fi obligaţi să se prezinte în faţa instanţei de judecată, pentru contrabandă cu ţigări, fie ei vânzători stradali, afacerişti sau angajaţi ai statului, care jucau rolul de lideri sau distribuitori în megareţeaua de contrabandă de ţigări. Printre inculpaţi se numără Georgel Dobre, subofiţer IJJ Brăila, Eugen Pană, subofiţer ISU Galaţi şi Daniel Mihalache, militar angajat MApN, din Galaţi. Alţi doi contrabandişti, Iurie Dulgher şi Sergiu Orzea, deţin dublă cetăţenie, moldovenească şi română.
Cercetările au fost declanşate în iulie 2011, oamenii legii folosind drept probe înregistrările convorbirilor telefonice, procesele verbale de prindere în flagrant şi imaginile video realizate pe parcursul derulării cercetărilor. Distribuitorii de ţigări de contrabandă foloseau autoturisme modificate, cu ajutorul cărora transportau câte 2.000 de pachete de ţigări o dată şi amenajaseră ca locuri de depozitare apartamente cumpărate sau închiriate, obţinând câştiguri uriaşe, sustrăgându-se de la plata taxelor vamale şi accizelor aferente. Cei mai activi distribuitori au fost membrii clanului Doda, mamă şi fii.

Îşi turnau concurenţa la poliţie

Mai întâi, oamenii legii i-au luat în vizor pe liderii grupului de vânzători stradali de ţigări de contrabandă care acţionau în zona cartierului Viziru I, Piaţa "Pistruiatu", "Ciocârlia", precum şi la Trecerea bac "Stânca".
"Liderii grupului de vânzători stradali din Viziru I, Doda Romeo Gabriel şi Doda Florin Adrian, iar în lipsa lor Doda Ioana, mama celor doi, precum şi Doda Cristian Iulian, fratele inculpaţilor, se ocupau de dirijarea reţelei, precum şi de colectarea banilor. Aceştia au cumpărat ori au închiriat cu banii proveniţi din contrabanda cu produse din tutun mai multe apartamente în Brăila, pentru a fi folosite ca depozite", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Aprovizionarea se făcea fie cu autoturismele liderilor, fie cu ajutorul unor taximetrişti. Maşinile erau parcate în zona unde acţiona reţeaua, iar distribuitorii nu ţineau asupra lor decât cantităţi mici de ţigări, pentru a nu fi depistaţi în timpul raziilor. Distribuitorii stradali primeau în jur de 30 de lei pe "ziua de muncă", având uneori şi un procent din vânzări. Culmea, pentru descurajarea concurenţei, şefii reţelei recurgeau la violenţă sau "informau autorităţile cu privire la alţi distribuitori de ţigări de contrabandă". Cu alte cuvinte, îşi turnau concurenţa la poliţie. Comenzile mai mari se primeau prin telefon.
DIICOT precizează că sursele de aprovizionare cu ţigări de contrabandă a grupării conduse de clanul Doda erau: Georgel Dîrjan, partenerul de afaceri al lui Lucian Iordache, zis "Fischi", Lucian Iordache însuşi, Iulian Valentin Voineagu şi Doru Rentz, toţi din Brăila. Surse erau şi Iurie Dulgher, individ cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, Remus Damian, Vasile Grosu zis "Vali", Sergiu Orzea (cetăţean român şi moldovean) şi Daniel George Mihalache, angajat MApN din Galaţi.
"Orzea Sergiu realiza legătura între două subgrupuri, din care făceau parte şi inculpaţii Pană Eugen şi Pană Nicolae - aceştia introducând ţigări în România, singuri sau prin intermediul lui Orzea sau a altui cetăţean moldovean, "Colea" şi revânzându-le cetăţenilor români - iar altul în Brăila, legătura fiind realizată de Rentz Doru, care distribuia către gruparea Doda şi către alţi cumpărători", precizează anchetatorii de la Crimă Organizată.

"Daţi-mi 10 pachete de «mături»"

Remus Damian, Iurie Dulgher, Lucian Iordache, Nicolae Pană şi Sergiu Orzea introduceau ţigările pe teritoriul României şi le transportau în Galaţi şi Brăila, aceştia având contact direct cu Georgel Dîrjan. Printre furnizori se numără şi alţi indivizi din Moldova, care nu au putut fi identificaţi, precizează DIICOT.
O altă filieră de aprovizionare o constituia Vasile Grosu, zis "Vali" sau Daniel George Mihalache, ambii din Galaţi, care aveau contacte printre contrabandiştii moldoveni. La rândul lor, aceştia revindeau ţigările către Anişoara Crăciun, Angelica Chiriac (fiică şi mamă), Iulian Valentin Voineagu şi Liliana Voineagu (fraţi), din Brăila. Respectivii jucau rolul de "cumpărători angro", aprovizionându-i pe distribuitorii stradali din Brăiliţa.
Membrii grupului infracţional organizat se cunoşteau între ei sau erau rude. Ei foloseau cartele pre-pay şi evitau să-şi spună numele la telefon, "fracţionând informaţiile", astfel încât, în eventualitatea prinderii unuia dintre ei, să nu poată oferi detalii despre ceilalţi infractori. Practic, fiecare cunoştea doar strictul necesar despre "afacere", iar în convorbirile telefonice foloseau termeni specifici, cunoscuţi numai de ei. Ţigările Winston erau denumite "albe", "găini albe" (pentru că au pe pachet imaginea unui vultur), "albitură" sau "W-uri", ţigările Plugarul erau numite "arătură", "pământ de flori" şi "ţărani" iar ţigările MT "mături", "murături" sau "mama-tata".
Anchetatorii de la Crimă Organizată au ajuns la concluzia că unul dintre liderii uriaşei reţele de contrabandă cu ţigări aduse din Moldova şi Ucraina era Iurie Dulgher, care introducea ţigările în România "având conexiuni cu lucrătorii vamali şi ai Poliţiei de Frontieră din PCTF Galaţi Rutier - Giurgiuleşti", le dădea mai departe inculpaţilor Remus Damian şi George Tudorie, iar aceştia distribuitorilor şi clienţilor din Galaţi şi Brăila. Damian asigura distribuţia către nordul judeţului Galaţi, prin Vasile Dura şi alţii, iar către Brăila prin Georgel Dîrjan şi Daniel Pănescu. La rândul lui, Dîrjan distribuia ţigările prin intermediul lui Tudorel Terlion şi Lucian Iordache, zis "Fischi". A doua ramură a grupului infracţional pleca de la Iurie Dulgher şi era asigurată de George Tudorie, care distribuia ţigările de contrabandă în municipiul Galaţi, precum şi în zona Galaţi-Şendreni-Braniştea.
Contrabandistul Remus Damian asigura joncţiunea cu grupul constituit în jurul lui Georgel Dîrjan, avându-i în componenţă pe Tudorel Terlion, omul de încredere al lui Dîrjan, pe "Fischi" şi membrii clanului Doda. Grupul Doda era în relaţii şi cu un alt grup de contrabandişti, cel din care făceau parte Doru Rentz, Sergiu Orzea, Nicolae Pană şi Eugen Pană (subofiţer ISU Galaţi).
Culmea, deşi unii dintre membrii reţelei mergeau aproape zilnic în Moldova de peste Prut şi se întorceau cu maşinile burduşite cu ţigări de contrabandă, vameşii nu se sinchiseau să-i verifice "la sânge".
Lucian Iordache zis "Fischi" făcea legătura, spun anchetatorii, cu alte două grupuri de contrabandişti, cel din cartierul Brăiliţa, constituit din Anişoara Crăciun, Angelica Chiriac, Iulian Valentin Voineagu şi Liliana Voineagu şi cel din cartierul Viziru, iniţiat de membrii clanului Doda. Afară de "Fischi", grupul din Brăiliţa se mai folosea de doi distribuitori: angajatul MApN Daniel George Mihalache şi Vasile Grosu zis "Vali", ambii din Galaţi.
Nu în ultimul rând, gruparea condusă de moldoveanul Sergiu Orzea reprezintă o altă componentă de bază a megareţelei de contrabandişti. Orzea le dădea ţigările inculpaţilor Doru Rentz, Eugen Pană (subofiţer ISU Galaţi) şi Eugen Nicolae, care îndeplineau rolul de depozitari şi distribuitori, Rentz racordând grupul la reţeaua mai mare şi având legături cu gruparea Doda şi distribuitorii stradali. Cei doi Pană distribuiau ţigările de contrabandă în zona Piscu - Independenţa, judeţul Galaţi.
Prin prinderea în flagrant a contrabandiştilor, oamenii legii au recuperat peste 15.000 de pachete de ţigări, pentru care Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a calculat un prejudiciu de peste 115.000 de lei. Totodată, pe 18 ianuarie 2012, DIICOT a efectuat mai multe percheziţii domiciliare, reuşindu-se recuperarea altor 1.696 de pachete de ţigări de la distribuitorii stradali, prejudiciul cauzat Vamei Galaţi fiind de peste 15.000 de lei.
Oamenii legii au stabilit că membrii megareţelei de contrabandă de ţigări au introdus în ţară, au depozitat şi au revândut cantitatea totală de 350.000 de pachete de ţigări, în perioada 23 iunie 2011-17 ianuarie 2012, păgubind statul român cu uriaşa sumă de 3.325.237 lei. Dosarul cauzei a fost trimis instanţei Tribunalului Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro