Mergi la conţinutul principal

Megainvestiţia Dorobanţi. Un nou proces

O situaţie cel puţin bizară s-a petrecut, ieri, în cadrul Consiliului Local Municipal. Este vorba despre vechiul consiliu, cel care urmează să îşi înceteze oficial mandatul peste câteva zile, când vor fi numiţi în funcţie noii consilieri, aleşi în urma votului din 5 iunie. Aşa cum v-am mai informat, vechiul CLM s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a lua o decizie în privinţa a trei proiecte cu finanţare europeană care nu s-au finalizat la termen: megainvestiţia privind modernizarea bulevardului Dorobanţilor, investiţia legată de reabilitarea sediului teatrului "Maria Filotti" şi o lucrare ceva mai mică, ce a vizat reabilitarea unei clădiri de pe strada Ancorei, unde funcţionează în prezent Centrul Comunitar "Bunici şi nepoţi". În condiţiile mai multor absenţe, în special din tabăra liberalilor, CLM s-a întrunit şi, după inevitabilele discuţii în contradictoriu, ce i-au avut ca protagonişti pe liberali, pe Simona Drăghincescu, pe consilierul Ionel Alexandru şi, evident, pe primarul încă în funcţie, Aurel Simionescu, s-a trecut la vot. Fiecare proiect în parte a fost supus votului, şi fiecare a fost considerat aprobat, după ce a adunat câte 13 voturi "pentru", patru "împotrivă" (liberalii) şi o abţinere (a lui Ionel Alexandru). Liberalii au spus de la bun început că ei sunt contra, deoarece proiectele puse în discuţie ar trebui lăsate pe seama noului CLM. Simionescu a motivat graba cu care a fost întrunită şedinţa extraordinară prin faptul că lucrurile trebuie neapărat puse la punct până pe 24 iunie, conform unei dispoziţii primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR). În fine, şedinţa din dimineaţa zilei de 21 iunie s-a terminat cu concluzia că toate proiectele prinse pe ordinea de zi au fost aprobate, deci termenele de finalizare pot fi amânate. Câteva ore mai târziu, însă, Primăria avea să anunţe că, de fapt, votul nu a fost valid, iar şedinţa trebuie repetată. Aşa că, astăzi, vechiul CLM, care mai are doar o zi - două de "viaţă", se va întruni din nou, de data asta într-o şedinţă "de îndată", pentru a vota din nou în privinţa proiectelor amintite.
Graba şi insistenţa cu care vechea conducere a Primăriei şi vechii consilieri PSD vor să rezolve problema prelungirii celor trei contracte par, într-adevăr, suspecte, mai ales pe fondul bâjbâielii de ieri, când, în ciuda experienţei în administraţie acumulate de vechiul CLM, s-a conştientizat abia după câteva ore că 13 voturi nu sunt suficiente pentru validarea respectivelor proiecte. La o privire mai atentă pe rapoartele ce stau în spatele fiecărui proiect în parte aveam să observăm, ieri, un aspect mai mult decât interesant. Astfel, în raportul referitor la bulevardul Dorobanţilor, se preciza undeva, cu litere mici, că, în data de 8 iunie anul curent, Primăria Brăila a fost notificată oficial de Tribunalul Brăila că există un dosar pe rol prin care SC "Max Boegl" SRL România solicită recepţia lucrărilor efectuate până în prezent în cadrul contractului de reabilitare a bulevardului Dorobanţilor, respectiv rezilierea contractului pentru lucrările rămase de realizat şi plata de daune morale şi materiale. Cu alte cuvinte, consorţiul care a lucrat până acum pe Dorobanţi, adică asocierea de firme "Max Boegl" - "Switelsky" - "Tancrad" - "Euro Construct", şi-a luat sculele şi a părăsit şantierul. Şi nu a făcut-o oricum, ci mai înainte a dat în judecată Primăria, solicitând plata unor daune. Iar dacă Tribunalul a informat municipalitatea pe 8 iunie despre existenţa dosarului, înseamnă că procesul a început cu câteva săptămâni înainte. Aşadar, de cel puţin o lună de zile, pe bulevardul Dorobanţi nu mai lucrează nimeni. Evident, Primăria a tăcut mâlc pe această temă, informaţia ieşind la iveală abia cu ocazia ciudatului vot care s-a pus la cale cu câteva zile înainte de încetarea mandatului foştilor aleşi.

Motivul rupturii: o penalizare de 9 miliarde de lei vechi

Reamintim că, la suprafaţă, lucrările de pe bulevardul Dorobanţi sunt gata încă din 2013. Astfel, atât infrastructura - conductele de apă, gaze, canalizare - cât şi carosabilul, liniile de tramvai şi trotuarele sunt funcţionale. Lucrările care mai sunt de executat pe bulevard ţin de consolidarea vechiului canal colector, aflat în subteran, la circa 10 metri adâncime.
Întrebat de reporterii noştri de ce s-a ajuns la această reziliere de contract, primarul încă în funcţie, Aurel Simionescu, ne-a explicat că decizia i-a aparţinut consorţiului care a lucrat pe Dorobanţi. "Ei sunt nemulţumiţi de faptul că li s-au impus penalităţi pentru întârzierea lucrărilor. Au fost penalizaţi cu circa 9 miliarde de lei vechi şi nu au acceptat acest lucru. E vorba despre acea consolidare a canalului colector, pe porţiunea cu cintre, dar şi pe porţiunea fără cintre. Există o dispută legată de faptul că ei n-au lucrat mai repede pe acele tronsoane unde nu există acele cintre care trebuia refăcute. E adevărat, unde au dat de cintrele alea ruginite şi de depunerile care erau acolo, pietrificate de ani de zile, nu se putea lucra decât într-un anumit ritm. Dar unde nu existau cintre şi nici depuneri, de ce nu au făcut mai repede ce aveau de făcut? Aşa au pus problema responsabilii de proiect din cadrul Primăriei şi s-a ajuns la impunerea acelor penalizări în valoare de 900.000 lei noi. Constructorii au motivat că lucrările trebuia făcute dinspre aval spre amonte, adică de la Calea Galaţi spre Calea Călăraşi, şi nu aveau cum să ocolească cintrele. E o dispută aici care, cel mai probabil, va fi rezolvată în instanţă", ne-a explicat Simionescu.
Primarul încă în funcţie speră, totuşi, că se va ajunge la o înţelegere cu constructorii, astfel încât aceştia să se întoarcă pe şantier. "Responsabilii de proiect din cadrul Primăriei poartă discuţii cu ei. Dacă se întorc, bine, dacă nu, probabil va trebui să organizăm o nouă licitaţie, pentru a da lucrările care mai sunt de executat unui alt constructor interesat. Avem suma de circa 4 milioane de lei alocată de la bugetul local, cu banii ăştia trebuie să finalizăm lucrările", ne-a declarat Aurel Simionescu. Actualul primar ne-a mai spus că, din moment ce lucrările sunt oprite în prezent, iar redeschiderea şantierului din subteran ar mai putea dura câteva luni, este posibil să se reia circulaţia tramvaielor pe bulevard. "Tramvaiele au fost oprite pentru că se lucra în colector şi trebuia să protejăm muncitorii. Dacă nu se mai lucrează, nu văd de ce să mai ţinem tramvaiele oprite", a opinat Simionescu.
În proiectul supus dezbaterii din CLM, pentru proiectul de reabilitare a bulevardului Dorobanţi s-a prevăzut o prelungire cu 30 de luni. Cei care au întocmit raportul de specialitate au precizat că, din cele 30 de luni, 18 luni sunt prevăzute pentru termenul de finalizare a litigiului existent cu Asocierea condusă de firma "Max Boegl" România SRL, iar 12 luni pentru executarea efectivă a lucrărilor. Asta, evident, în eventualitatea în care nu se va opta pentru formula menţionată de primarul Simionescu, cea referitoare la contractarea unei alte firme dispuse să continue lucrarea.
Ieri, am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la constructori. Mai exact de la conducerea firmei "Tancrad" Galaţi, cea care a derulat, de fapt, grosul lucrărilor de pe bulevardul "Dorobanţilor". Din păcate, în ciuda încercărilor repetate, nu am reuşit să îl contactăm telefonic pe Lucian Stancu, directorul executiv al "Tancrad" SRL.

Megaproblemele unei megainvestiţii

După cum v-am mai informat în repetate rânduri, proiectul de modernizare a bulevardului Dorobanţi, în valoare de circa 30 milioane de euro, finanţat cu bani europeni, a început în 2011 şi ar fi trebuit finalizat până în decembrie 2013, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea vechiului canal colector al municipiului, ce se întinde de-a lungul acestei artere rutiere. Cum era de aşteptat, proiectul nu a fost gata integral până în decembrie 2013. Fuseseră finalizate partea de infrastructură subterană şi rutieră, însă o componentă foarte importantă, şi anume consolidarea canalului colector, nici măcar nu începuse. Uniunea Europeană nu a penalizat, totuşi, Brăila pentru această întârziere. Potrivit primarului Aurel Simionescu s-a ţinut cont că au fost şi factori obiectivi care au condus către nerespectarea termenului de finalizare. "Pe parcursul anului 2013, Programul Operaţional Regional, în cadrul căruia este finanţat şi proiectul Dorobanţi, a fost suspendat la nivelul întregii Uniuni Europene, iar în acel interval lucrările au fost sistate şi la noi. Apoi, au intervenit problemele legate de consolidarea canalului colector, constatându-se că soluţia tehnică prevăzută pentru această consolidare nu se poate aplica, din cauza depunerilor existente în interiorul colectorului. A trebuit găsită o altă soluţie şi refăcută procedura de atribuire a lucrărilor", explică primarul de ce a fost acceptată de UE prelungirea termenului de finalizare a reabilitării bulevardului Dorobanţi.
După toate aceste probleme, la care se adaugă şi alte nenorociri apărute pe parcurs - cum ar fi cea care a dus la pierderea a 25% din finaţarea europeană pentru că fostul secretar al Primăriei, Mircea Fudulaiche, a făcut pierdut un document important - noul termen dat de UE a fost decembrie 2015. Nici acel termen nu s-a respectat, iar în disperare de cauză Primăria a obţinut o prelungire a prelungirilor, până pe 30 iunie anul curent, asumându-şi obligaţia de a achita de la bugetul local, circa 5,8 milioane de lei, costurile lucrărilor ce mai trebuie executate.
În primăvara acestui an, a devenit evident pentru toată lumea faptul că nici până pe 30 iunie nu va fi finalizată consolidarea vechiului canal colector de sub bulevardul Dorobanţilor. După cum v-am mai informat, acel tunel subteran prin care s-au colectat apele menajere şi pluviale, timp de o sută de ani, de prin 1918, până în 2008, când a fost pus în funcţiune noul colector, de sub strada Roşiorilor, a mai beneficiat de o consolidare, la mijlocul anilor 80 ai secolului trecut. Atunci, pe mai multe porţiuni au fost montate cintre metalice, adică nişte armături de oţel cu rolul de a întări prin interior tunelul de beton. Tocmai existenţa acestor cintre a făcut ca prima soluţie aleasă pentru actuala consolidare a colectorului să nu mai fie valabilă. Asta deoarece acele armături de oţel erau foarte ruginite, şi trebuia înlocuite cu totul, aspect care nu a fost prevăzut iniţial. Porţiunile întărite cu cintre însumează circa 110 metri, din lungimea totală a colectorului, de aproape trei kilometri. În cele şase luni cu care a fost prelungit termenul de finalizare a bulevardului Dorobanţilor adică din ianuarie până în iunie 2016, firma "Tancrad" Galaţi, cea care a câştigat licitaţia pentru aplicarea noii soluţii tehnice de consolidare a canalului colector, şi-a luat angajamentul ca în două luni să înlocuiască cintrele metalice cu altele noi, făcute de această dată din beton armat, iar în patru luni să "cămăşuiască" restul vechiului tunel subteran cu o soluţie specială, care să îi confere o nouă rezistenţă.
În luna aprilie, conducerea "Tancrad" susţinea că a înlocuit cintrele pe o lungime de 85 de metri, iar pe restul de 25 m s-au făcut cofraje, s-a montat fierul beton şi urmează să se toarne armătura.
"Pentru a avea mai multă eficienţă pe acest şantier, am investit circa 800.000 euro într-o autospecială de ultimă generaţie, care ne ajută să excavăm prin tragere acele depuneri, pentru a putea avea front de lucru. În maxim două săptămâni o să finalizăm partea de înlocuire a cintrelor, apoi vom începe operaţiunile de aplicare a unei soluţii speciale de impermeabilizare, pe toată lungimea colectorului. Această operaţiune va necesita cel puţin şase luni pentru finalizare", ne declara, în aprilie, directorul Stanciu. Nimeni nu prevedea atunci că, peste doar câteva săptămâni, firma "Tancrad" îşi va lua utilajele de sute de mii de euro şi va pleca de pe şantier, pentru a da în judecată Primăria Brăila.

Un vot "încurcat" pe final de mandat la CLM

Consilierii municipali s-au întâlnit marţi, la ora 10:00 în sala CUP Dunărea Brăila, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota continuarea, după data de 30 iunie, a trei proiecte (deja prelungite la finele lui 2015): "Modernizarea Dorobanţilor", "Restaurarea şi consolidarea Teatrului Maria Filotti", precum şi "Realizarea Centrului Comunitar Bunici şi Nepoţi". Preşedinte de şedinţă a fost ales PSD-istul Sorin Boşneag, la propunerea consilierului PND, Adrian Traian. Ca o paranteză, la eveniment a fost prezent şi primarul încă neînvestit al Brăilei, Marian Dragomir. Însă acesta nu a ocupat un loc în sală ca simplu spectator, ci chiar la masa prezidiului, în locul viceprimarului PNL Alexandru Dănăilă, care nu a luat parte la lucrările şedinţei. Revenind, precizăm că întâlnirea a început cu o uşoară întârziere de câteva minute, deoarece încă mai erau aşteptate să îşi facă apariţia Simona Drăghincescu (PND) şi Daniela Rădulescu (ALDE). După sosirea acestora, s-a anunţat că din cei 27 de consilieri în funcţie, sunt prezenţi 17, în timp ce 10 absentează motivat, însă cu precizarea că UNPR-istul Cosmin Păvăloiu, încă este aşteptat.
Înainte de votarea ordinii de zi, cei patru liberali prezenţi: Eduard Ciocan, Cătălin Hagiu, Georgică Sterian şi Laurenţiu Chiru au solicitat amânarea şedinţei, astfel încât proiectele să fie analizate în comisiile de specialitate, cu atenţie. Aceştia au sugerat că ideal ar fi ca noul primar al Brăilei, Marian Dragomir şi membrii viitorului CLM să fie cei care să se pronunţe în privinţa celor trei proiecte complicate. "Am văzut că în cazul Bulevardului Dorobanţi se face o adăugire de 30 de luni peste termenul normal. 30 de luni mi se pare o catastrofă! Ar trebui să ştim şi noi de ce durează atât de mult finalizarea? Vrem să ştim dacă există răspunderea cuiva pentru acest lucru? Este un subiect foarte dificil şi nu înţeleg de ce trebuie să ne întâlnim într-o şedinţă extraordinară?", a declarat Hagiu. La rândul său, primarul Aurel Simionescu a cerut ca proiectele să fie supuse totuşi votului, explicând că există o instrucţiune primită de Primăria Brăila în data de 17 iunie de la AMPOR, care cere ca modificările proiectelor să aibă loc până, cel târziu, 24 iunie. "Eu vă aduc aminte că noi am aprobat o prelungire a acestui termen în cazul proiectelor, dar asta este instrucţiunea. În cazul Dorobanţi ni se cere să fie scris acolo «31 decembrie 2018». Noi aveam trecut că se prelungeşte cu doi ani de zile. Vor termenul scris expres. Despre asta este vorba, nu e nimic altceva decât ceea ce noi am aprobat", a completat Simionescu. La rândul său, Drăghincescu s-a arătat deranjată de atitudinea liberalilor, acuzându-i că în cei patru ani de mandat au fost la guvernare alături de PSD, astfel că au putut observa modul în care s-au derulat proiectele investiţionale. Între timp, a apărut şi Păvăloiu, astfel că ordinea de zi a şedinţei a fost votată cu 14 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă" ale grupului PNL.
Chiar şi aşa, contrele au continuat la fiecare dintre cele trei proiecte în parte, de această dată, cel care a preluat ştafeta "revoltei" fiind, consilierul municipal Ionel Alexandru. Acesta a cerut explicaţii în privinţa sancţiunilor şi măsurilor care s-au luat împotriva celor care au condus la întârzierea proiectelor realizate prin fonduri europene.
Atât Simionescu, cât şi Iuliana Neagu, şefa Direcţiei Programe Europene au explicat că s-au aplicat sancţiuni executanţilor care nu au respectat contractele iniţiale. În cele din urmă, toate cele trei proiecte au fost declarate "aprobate" de către Boşneag, deşi la fiecare dintre acestea situaţia s-a prezentat în felul următor: 13 voturi "pentru" din partea majorităţii, 4 "împotrivă" - PNL şi o abţinere a lui Ionel Alexandru.

Trezirea de după: şedinţa de îndată

Chiar dacă în timpul şedinţei extraordinare nimeni nu a obiectat nimic în privinţa votului, pe parcursul zilei de ieri situaţia s-a schimbat radical. Consilierul municipal PNL Eduard Ciocan a comentat pe site-ul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a semnala că membrii mini-Parlamentului municipal s-au încurcat la vot. "...proiectele au picat la vot. A fost o numărare «greşită» a domnului preşedinte de şedinţă Boşneag, care dădea proiectele trecute, dar după o sesizare a colegului Marian Chiru, domnul primar Simionescu şi-a dat seama de greşeală şi a convocat o altă şedinţă pentru mâine, joi 21.06.2016, la ora 09:00, în biroul dânsului. Doar că nu prea este corect, din punctul de vedere al legislaţiei (dacă înţelegeţi ce vreau să spun)", a comentat Ciocan. Contactat telefonic de redactorii noştri pentru a explica cum de a fost posibilă o asemenea încurcătură pe final de mandat, edilul-şef a afirmat că s-a greşit la numărătoare încă de la începutul şedinţei. "Iniţial s-a anunţat că sunt 17 oameni în sală. După aceea a venit doamna Rădulescu, domnul Păvăloiu şi s-a zis că sunt 19. Dar după aceea când au luat procesul verbal şi prezenţa cu semnăturile fiecărui consilier, au constatat că, de fapt, au fost 18 consilieri în sală şi nu 19. Cum au fost 4 care au votat «împotrivă» şi o abţinere, atunci din 18 voturi, dacă scazi 5 ies 13, ceea ce înseamnă că proiectele n-au trecut. Pentru a trece era nevoie de 14 voturi, jumătate plus unu din numărul total de consilieri", a declarat Simionescu, reiterând ideea că a convocat o şedinţă de îndată pentru această dimineaţă în biroul său din Primărie, la ora 9:00.

Chiulangiii de la ultima şedinţă CLM

Interesant este că o parte din vină pentru această încurcătură creată o au şi consilierii care dintr-un motiv sau altul au absentat de la această presupusă ultimă şedinţă, fie ea şi una extraordinară. Cei care au lipsit de la şedinţa de ieri sunt: ex-liberalul Paul Creţu (implicat în scandalul "Ahmeya"), PP-LC-istul Tache Ene (aflat în concediu de mai bine de un an, pe caz de boală), PNL-iştii Alexandru Dănăilă, Florin Pricop, Marian Fusea, PSD-iştii Silviu Mangiurea (care a demisionat recent din CLM pentru a putea face parte din Consiliul de Administraţie al CUP Dunărea), Gabriela State, UNPR-istul Gigel Cişmaş şi Dan Păun de la ALDE.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro